Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Kényelmes megoldás látásjavításra

Kinek ajánlott a kontaktlencse?

Kényelmes megoldás látásjavításra

A kontaktlencse sok szemüvegesnek lehet kényelmes, alternatív választás, de vajon mindenki viselheti fiatalkorban? Mikor ajánlott erre az apró látásjavító eszközre váltani, és ki az, akinek a hagyományos megoldás a jobb? Minden kérdésre választ kaptunk a szakértőtől.

Kifejezetten praktikus dolog a mindennapokban a kontaktlencse, hiszen a szemüveghez képest óriási szabadságot adhat. Nem kell igazgatni, törölgetni, nem csúszik le, hordható vele napszemüveg, jobban érvényesülhet a smink, és nem akadályoz sem a sportban, sem az egyéb szabadidős tevékenységek során. Nem árt azonban tisztában lenni néhány fontos dologgal.

Ki hordhatja 18 év alatt?

A legfontosabb kritérium a viselés kapcsán, hogy képes legyél a higiéniai szabályok betartására, hiszen a szemed nagyon érzékeny szerv, a kontaktlencse használata pedig nem teljesen veszélytelen. Nem megfelelő tisztítás, sérült lencse használata, túlhordás, vagy valamilyen anyag (uszoda vize, fürdővíz) szembe kerülése szaruhártya-gyulladást is okozhat, de egyéb sérüléseket, és fertőzést is előidézhet, ezek pedig tartós látáskárosodáshoz, legsúlyosabb esetben vaksághoz is vezethetnek. Fiatalkorban a napi lencse használatát javasolják a szakértők, ami biztonságos, mert a nap végén ki lehet dobni, így a tárolásra nem, a tisztításra pedig sokkal kevesebb időt és energiát kell fordítani, mint a heti, kétheti, vagy havi lencséknél.

Mikor ajánlott és mikor nem?

Érdemes a kontaktlencsét választanod, ha például számodra a szemüveg nem megfelelő opció, mert nem jól korrigálható a dioptria, amit bemértek nálad, mert a lencse jobb látásélményt ad számodra, mint a szemüveg, vagy, mert aktívan sportolsz, táncolsz, és zavaró, akár veszélyes is lenne a szemüveg viselése.

Nem ajánlott, ha anatómiai okokból nem illeszthető a szemedre a lencse, vagy, ha többszöri próbálkozás ellenére sem sikerül megtanulnod a helyes használatot, esetleg folyamatos irritációt érzel a hordásakor.

A szakember szerint egészen fiatal korban jó megoldás lehet az olyan éjszakai kontaktlencse, amit kifejezetten csak alvás idején kell viselni. A ki- és behelyezésben a szüleid tudnak segíteni, az eszköz (pontos neve: orthokeratológiai lencse) pedig hosszabb időre meg tudja változtatni a szaruhártya törőerejét a kívánt irányba, így a napközbeni látásod tökéletes lehet szemüveg és lencse nélkül is.

Miben különbözik a lencse a szemüvegtől?

Azon kívül, hogy más érzés viselni, a szemüveg sokkal kevesebb odafigyelést igényel, mint a kontaktlencse. Míg előbbinél „elég” arra gondot fordítanod, hogy ne törjön el, és karcolódjon meg, valamint tiszta legyen az üveg, utóbbinál szigorúbb szabályokra kell odafigyelned.

Hogy mik ezek, azokról ebben a cikkünkben olvashatsz bővebben.

Emellett érdemes tudnod, hogy 3,00 dioptria felett eltérő dioptriát is meghatározhat az orvos a szemüvegre és kontaktlencsére, ez viszont nem okoz semmiféle különbséget a látásélményben. Amiben még különbözik a két eszköz, az az, hogy a szemüveg szó szerint bekeretezi az éleslátást, rajta kívül pedig mindent homályosnak látsz, szemben a lencsével, ahol nincsenek határok, nincs befolyásolva a térlátás és térérzékelés. A komfortosság mellett ezért is lehet jó választás sportolóknak, például a labdajátékosoknak.

Bonyolult betenni egy kontaktlencsét?

Röviden: nem. Az viszont elengedhetetlen, hogy a kezdetekkor megfelelően megtanuld ennek a lépéseit. A mindennapos kontaktlencse-viselés csakis megfelelő szakorvosi betanítás után kezdődhet meg, ami általában egy órát vesz igénybe, amikor egy optometrista segítségével sajátíthatod el a legfontosabbakat. Félned egyáltalán nem kell, kellő odafigyeléssel, és egy kis rutinnal, idővel már észre sem veszed, milyen könnyen felhelyezted, és eltávolítottad a lencséket. Ha segítségre van szükséged nézd meg ezt a videót.

Kontaktlencse-viselés felelősséggel

A szem különleges része testednek, amire nagyon fontos vigyázni, és amit érdemes óvnod ahhoz, hogy minél tovább maradjon egészséges. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy felelősségteljesen állj a látásjavító eszközök megválasztásához, és felkeress egy szakembert, ha szeretnél kontaktlencsét viselni, vagy szemüvegről kontaktlencsére váltani. Az interneten való tájékozódás, és átgondolatlan lencserendelés helyett inkább tőle informálódj, az általa ajánlott próbalencsével kezdj, és az ő tanácsait megfogadva térj át a kontaktlencse-viselésre.

Szerző:Légrádi Júlia
Szakmai háttér:Dr. Nagymihály Attila, intézetvezető főorvos, Budai Szemészeti Központ
icon

kapcsolódó cikkek

egészség

Uspace.hu logo
Emmi logo