Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Merj segíteni, ha baj van!

Merj segíteni, ha baj van!

Te oda mernél lépni egy emberhez, aki láthatóan rosszul van, esetleg eszméletét vesztette? Lenne bátorságod segíteni neki? Sosem lehet tudni, mikor jön jól az elsősegélytudás, ezért is nagyon fontos, hogy tudj magabiztosan és gyorsan cselekedni ha szükség van rá. A legváratlanabb helyzetekben életmentő is lehet a korábban begyakorolt mozdulatsor.

Segíts a másikon!

Állampolgári kötelessége mindenkinek, hogy segítsen bajba jutott embertársán. Lehet, hogy “csak” megszédült a villamosmegállóban, vagy esetleg összecsuklott a boltban, és fekszik a földön. Ilyen esetekben nem szabad elsétálni a bajba jutott ember mellett, lépj oda hozzá, kérdezd meg, hogy jól van-e, tudsz-e segíteni neki. Mindenképpen érdeklődj, hogy kell-e orvost hívni vagy megvárni míg odaér egy hozzátartozója, aki talán csak pár percre hagyta egyedül. Neked nem kerül semmibe a segítségnyújtás, a másiknak viszont az életet jelentheti! Ments életet!

Ne ess pánikba!

Valaki a szemed láttára esett össze? Ne habozz, szólítsd meg, beszélj hozzá, kérdezd meg, hogy hall-e téged, győződj meg róla, hogy eszméleténél van. Nyugodtan fogd meg az egyik vállát és óvatosan, de határozott mozdulattal rázd meg egy kicsit. Ha nem érkezik reakció, akkor a következő lépésként le kell ellenőrizned, hogy van-e légzés. Egyik kezedet tedd a segítségnyújtásra szoruló ember homlokára, másik kezeddel óvatosan billentsd hátra a fejét az állánál fogva. Füledet helyezd a beteg orra elé, ezáltal hallani és érezni is fogod ha lélegzik, illetve látod majd ahogyan emelkedik és süllyed a mellkasa. Ha nem lélegzik, azonnal mentőt kell hívni a 112-es szám tárcsázásával. Újraélesztés esetén kulcsold össze a kezeidet, helyezd őket a mellkas alsó felére. Legyen egyenes a könyököd, és mindig vállból végezd el a 30 mellkas kompressziót (körülbelül másodpercenként kettőt) amik 5-6 cm mélyek legyenek. Ezt követi a befúvás, amihez óvatosan hajtsd hátra a beteg fejét, fogd be az orrát, és a nyitott szájába fújj be levegőt. Ezt kétszer ismételd meg, majd térj vissza a mellkas kompresszióhoz. Addig kell folytatni az újraélesztést, amíg nem érkezik segítség, vagy a beteg újra nem kezd lélegezni. Ha utóbbi megtörténik, akkor fektesd stabil oldalfekvésbe.

Légy te a kivétel!

Nagy adag bátorság és gyors helyzetfelismerő képesség kell ahhoz, hogy azonnal tudj cselekedni vészhelyzetben. Talán ijesztő lehet odamenni egy magatehetetlen emberhez, megszólítani, megérinteni, de minden esetben segíteni kell neki. Bízz magadban, a tudásodban, a legapróbb segítség is számít, lehet csak kiszáradt és egy pohár vízre van szüksége, vagy arra, hogy legyezgesd egy kicsit, esetleg, hogy segíts neki leülni, mielőtt baj történne és elesne. Ne sétálj el mellette, ne kezd el fotózni és nagyon fontos, hogy ne rémítsen meg a tömeg, ha esetleg már összegyűltek körülötte az emberek.

Ha van rá lehetőséged, mindenféleképpen vegyél részt egy elsősegélynyújtó tanfolyamon - de minimum nézd meg az alábbi videót, ahol az egész folyamatot sokszor és nagyon alaposan elmagyarázzák, gyakorlásra is van lehetőség.

Számos iskolában rendeznek elsősegélynyújtó versenyeket, érdemes benevezni rájuk. Ne feledd, bárki kerülhet olyan helyzetbe, amikor segítségre szorul. Ha elsajátítod az alapismereteket, akár életeket is menthetsz. Te is válj hőssé!

Szerző:Batka Dóra
icon

kapcsolódó cikkek

egészség

Uspace.hu logo
Emmi logo