Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Teremtsd meg a biztonságérzetedet!

Teremtsd meg a biztonságérzetedet!

Alig pár száz kilométernyire tőlünk háború van. A média nap mint nap ontja a lehangoló képeket, aggodalmat keltő információkat. Ilyenkor nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek világát is átjárja a félelem és a szorongás. Talán a te fejedben is megfordult már, hogy mi lesz, ha a konfliktus eléri a hazádat is, elveszítheted otthonodat vagy édesapádat behívhatják katonának.

Az ilyen és ehhez hasonló gondolatokat az ismeretlentől való félelem, a bizonytalanság szorongató érzése diktálja. Ha ilyesmit érzel, arra érdemes odafigyelni és megnyugtatni magad. Felhősi Gabriella klinikai szakpszichológus beszél arról, hogy mi a szorongás amit érzel és milyen lehetőségeid vannak az oldására.

Vigyázz a hírekkel! 

Van választásod és van felelősséged is abban, mivel árasztod el magad. Vigyázni kell, milyen tartalomból mennyit fogadsz be. A szakpszichológus elmondta, hogy a nyomasztó híreket - mint amilyen a háború is – nem tudjuk befolyásolni, csak elszenvedni.  Ezért ezeket érdemes  mérsékelten “fogyasztani”, éppen csak annyit, amennyi feltétlenül szükséges a tájékozottsághoz.

Beszélj róla! 

Ha úgy érzed, hogy a háborús hírek mégis túlságosan aggasztanak, akkor beszélj róluk a téged körülvevő felnőttekkel, szüleiddel, nevelőiddel.  Oszd meg azokkal, akik a bajban is melletted lennének. Ha szükségét érzed, kérd meg családodat, hogy beszéljetek át egy esetleges vészhelyzeti tervet.

Nem jó, ha túl magas 

A háború emelkedett stressz-szintet vált ki mindenkiből. Alapesetben arra nem ad okot, hogy pánikba ess. Ha úgy érzed, téged mégis szorongással tölt el, beszélj róla! Ha ez is kevés, keresd fel az iskolapszichológust vagy szüleidet kérd meg, hogy segítsenek megtalálni a megfelelő szakembert a stresszkezelés érdekében! A túl magas stressz-szint egyáltalán nem egészséges.

Amit te magad tehetsz 

Felhősi Gabriella úgy véli, hogy a szorongás szabályozásának fontos eleme az, amit te tehetsz magaddal saját megnyugtatásod érdekében. Ilyen, hogy felismered: te most nagyon szorongsz, de képes vagy megnyugtatni, biztonságba helyezni magad.  Ha észleled, hogy olyan valótlan gondolatok gyötörnek, mint „nyakunkon a háború és mi lesz, ha apukádat vagy a bátyád elviszik katonának” akkor tereld el a figyelmedet, és helyette koncentrálj valami másra, valami megnyugtatóra.

„Fontos mindenkinek saját maga számára kialakítania egy technikát, amivel meg tudja nyugtatni magát, amivel saját biztonságérzését képes növelni. A stressz és szorongás kezelésében fontos szerepet játszik a test, ugyanis ezek a szorongató érzések nem csak a lelkünkben, hanem a testünkben is jelen vannak. Ezért a test ellazítása nagyon lényeges” - hangsúlyozza a szakember.

A közösség ereje 

Azt se felejtsd el, hogy nem vagy egyedül. Közösségi lények vagyunk, a háború hírére másoknak is megsérül a biztonságérzete. Felelősek vagyunk egymásért. Nem mindegy, hogy a környezetünkben élők milyen lelki állapotban vannak.  Jó, ha van kivel megosztanod a dolgaidat, nyomasztó gondolataidat, de nincs értelme túl hosszan beszélni arról, amin nem lehet változtatni. Ilyenkor érdemes eljönnöd abból a társaságból.

Ott van körülötted a családod, ott vannak barátaid, a társaid. Egy jó közösségben ki tudod önteni a lelkedet, meg tudod beszélni a problémákat.

A közös játék, filmnézés erősíthetik az összetartozást, ami a biztonságérzetet adó lelkiállapot egyik tartópillére. A közös éneklés is nagyon jó, hisz az ének csodálatos ellenszere a félelemnek. Az önfeledt, tiszta szívből jövő éneklés közben - a kutatások szerint - szinte lehetetlen félelmet, szorongást megélni. 

Figyeld meg hol, kikkel érzed magad biztonságban! Ismerd fel hová, kikhez tartozol, kikre számíthatsz stressz idején! Kik azok, akik mellett ellazulhatsz, megfeledkezhetsz a gondjaidról?  Ilyen félelemmel teli időkben fontos igazán erősíteni, hogy nem vagyunk egyedül, hogy összetartozunk.

Szerző:Kerényi Kata
Szakmai háttér:Felhősi Gabriella, Klinikai szakpszichológus
icon

kapcsolódó cikkek

érzések

Uspace.hu logo
Emmi logo