Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

A természetjárással sokat nyerhetsz!

A természetjárással sokat nyerhetsz!

Megfigyelted már, hogy minél „civilizáltabban” élünk, annál inkább elszakadunk a természettől? A világ népességének fele ma már városokban él, ahol a természetes környezettel való érintkezés egyre inkább korlátozottá vált. A zöld területeket felváltják a lakóparkok, a natúr közegünk ma már sokkal inkább a neonnal megvilágított négy fal közötti lét a szabad tér helyett.

Nézd meg, te naponta hány órát töltesz a szabadban? Szoktad azt érezni, hogy a számítógép előtt töltött órák után tompává és kedvetlenné válsz? Ha nem szeretnéd így érezni magad, nincs más hátra, mint nekivágni erdőnek-mezőnek.

Túrázásra fel!

Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, Magyarországon oly sok túraútvonal létezik, talán egy egész élet is kevés lenne rá mindet végigjárni. Bármerre is indulnál az országban a kirandulastippek.hu https://kirandulastippek.hu/ oldalon rengeteg rövidebb – hosszabb túratippet és részletes leírást találsz.

Termalfurdo.hu
Termalfurdo.hu

Ha szereted a kihívásokat és a hosszabb távú terveket, akkor érdemes közelebbről is megnézned az Országos Kéktúrát.

Ez az utóbbi években egyre népszerűbb teljesítménytúra Magyarország legszebb erdei ösvényein át vezető kék túrajelzésről kapta a nevét. Az 1172,6 km hosszú, 27 szakaszra bontott túrát - ahol végig bélyegek begyűjtésével tudod igazolni, ha egy útvonalat hősiesen végigjártál - 2020-ban a National Geographic a világ 25 leginkább ajánlott utazási célpontjai közé sorolta! https://www.turistamagazin.hu/hir/a-vilag-legjobb-utazasi-celpontjai-koze-valasztottak-az-orszagos-kekturat.

Ha nem múltál még el 14 éves, akkor kezdheted a nagy kalandot a Gyermek Kéktúra 300 km-es útvonalával is, aminek teljesítése esetén oklevél és kitűző is jár. Az a jó az egészben, hogy bármennyi idő alatt, akármilyen rövid szakaszonként végig járhatod az utat, amely során garantáltan sok időt töltesz majd hegyen-völgyön át a természetben, jobban megismered a hazádat, ahol élsz és a komoly teljesítmény kapcsán méltán lehetsz büszke is magadra. Nem utolsó sorban emlékezetes közösségi programot is szervezhetsz belőle, ha az egyes szakaszokra meghívod szüleidet, barátaidat vagy bedobod osztálykirándulás ötlet gyanánt.

Számos pozitív hatása van

Akár már egy rövidebb kirándulásról is elmondható, hogy az feltölt és egyben lenyugtat. A túrázás igen csak aktív mozgás, így növeli a fittséget, segíti az immunrendszer megerősödését és alvásunk minőségére is jó hatással van. Oldja a tanulással járó iskolai stresszt, szorongást, kisimítja a tinikre gyakran jellemző hangulatingadozást.

Gyógyzümmögés

Van egy jó hírünk akkor is, ha nehezebben veszed rá magad, hogy nekivágj a „nagy kékségnek”. Ha az a típus vagy, aki szívesebben hallgatja a madarak csicsergését árnyas fűben heveredve vagy lelkesebben indulsz el egy erdei sütkérezésre a barátokkal, a természet frissítő ereje így is hat rád. Az állathangok; azaz a madarak csivitelése, a harkályok kopácsolása, a bogarak zümmögése, valamint a szél, a víz, az eső hangjai jó hatással vannak közérzetünkre.

Csak nyersz vele

Egy szó mint száz, akár előkapod a bakancsot és nekivágsz a kéktúra füzetedbe pecséteket gyűjteni vagy piknikezel egyet a fűben heveredve, biztos lehetsz benne jót teszel magaddal. Amellett hogy egy kellemes programot szervezel, a természetben eltöltött idő mindig meghálálja önmagát!

icon

kapcsolódó cikkek

szabadidő

Uspace.hu logo
Emmi logo