Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Kell egy csapat? Építs egyet magadnak!

Kell egy csapat? Építs egyet magadnak!

Együtt lógtok barátokkal, de nem tudjátok, mivel töltsétek az időt? Unatkoztok vagy épp rossz az idő? Jól jönne pár új csoportos játék ötlet, amivel fel lehet dobni a hangulatot, melyek közben még jobban össze is kovácsolna benneteket? Egy csapatépítő szakértőt kértünk meg, hogy segítsen. Kövessétek a tippeket, teszteljétek a játékokat, éljen a csapatépítés!

Generációk száza nőtt fel úgy, hogy elektronikus képernyő nélkül töltötték napjaikat. Bizony még jól is érezték magukat. Ezzel szemben ma már nehéz olyan szabadidős elfoglaltságot találni a tinédzsereknek, amiben nincs szerepe a processzoroknak, mikrocsipeknek. Pedig van bőven szórakoztató tevékenység a telefonon, számítógépen, elektronikus játékokon túl is!

Többen együtt online is jobb Villányi Andrea, mentor és coach, a mai tinédzserek körében végzett saját felmérése kimutatta, hogy hét közben átlagosan napi 4,5 órát, míg a hétvégén, szünetekben napi 7 órát töltötök a számítógép előtt, főleg játékkal. Ráadásul mindezt sokszor úgy, hogy míg a gépen játszotok, valamilyen videó is fut párhuzamosan egy másik eszközön vagy folyik a csetelés valakivel.

„Egy mai tini a hirtelen jött valóságot, azaz a net nélkül eltöltött időt lassúnak, unalmasnak tartja. Viszont jó hír, hogy a mai gyerek így is társaságban játszik, akkor is, amikor csak beszélget az interneten, vagyis az nem változott, hogy ennek a korosztálynak is szüksége van saját közösségre, csapatra.”

Fotó: Villányi Andrea
Fotó: Villányi Andrea

Kezdjük az alapozással

Villányi Andrea úgy véli, az építkezést mindig érdemes valamilyen klasszikus csapatjátékkal kezdeni: “Személyes kedvenceim azok, amelyek lehetőséget adnak a közös nevetésre is az egymás jobb megismerése mellett. Ilyen a “Nem hall, nem lát, nem beszél”, de bevethető a Dixit is, mely egy asszociációs játék, vagy akár a Jenga is. A közös játék mentális és fizikális egészségre gyakorolt pozitív hatását már sokszor bebizonyították. Persze mindig akadnak olyanok, akik nem szeretnek játszani, egy rossz élmény miatt, ami legtöbbször a vereség, hiszen a „nem győzés” gyengítheti a játék örömét. Emiatt szakértőként mindenképpen olyan játékokat javasolnék, amelyek nem az egyénre, hanem a teljes csapatra fókuszálnak. A klasszikus játékok is újra gondolhatók e szemlélet alapján, így például egy mezei Scrabble is játszható egyéni pontszám helyett csapatpontszámmal. A Háló Közösségfejlesztő Katolikus Egyesület kiadványai közül a HANGOLÓ kártyajátékot is érdemes bedobni, hisz baráti körben, családdal és kisközösségekben is remekül használható. Akár „csak” jégtörő játékként, de akár pl. tábortűz melletti hosszabb, mélyebb beszélgetésnél is kiválóan megállja a helyét!

Uspace tipp:

Így építsd a csapatod Andrea tanácsai alapján

1.) Első lépésben fontos ismerni a csapattagokat, és így olyan játékokat, elfoglaltságot találni, amiben mindenki kap szerepet, mindenkinek tetszik, mindenki oldottan tud részt venni benne. Érdemes megkérdezned, ki mit is szeretne játszani. Ehhez jó alap a „piactér” játék, ahol mindenki külön-külön papírokra felír ötleteket, majd ez felkerülve a falra, mindenki szavazhat az általa legjobbnak ítélt javaslatra.

2.) Fontos megtervezni a játék menetét és rögzíteni a szabályokat. Mindig legyen B terv is, készülj különböző típusú játékokkal, hogy ha kell a csapattagok aznapi hangulata alapján is lehessen változtatni.

3.) A teret a kezdés előtt érdemes berendezni, a technikát és eszközöket előkészíteni. Ezzel azt is segíted, hogy te, mint csapatépítő ne legyél feszült, hanem laza és jókedvű – hiszen te leszel az esemény mozgatórugója!

Szerző:Kerényi Kata
Szakmai háttér:Villányi Andrea, mentor és coach
icon

kapcsolódó cikkek

szabadidő

Uspace.hu logo
Emmi logo