Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

„Tisztelni kell a távot” - A triatlonedző tanácsai a Balaton-átúszásra

„Tisztelni kell a távot” - A triatlonedző tanácsai a Balaton-átúszásra

Idén július 20-án 42. alkalommal kerül megrendezésre a Balaton-átúszás, amire a vállalkozó szellemű úszóknak, így akár neked is van időd felkészülni. Arra a kérdésre, hogy hogyan, Garas Attila triatlonedző, a Balaton-átúszás felkészítő edzéstervének írója segített megadni a választ előző cikkünkben. Most pedig jöjjenek a szakértő hasznos tanácsai, melyek a felkészülést és az átúszás óráit is könnyebbé tehetik.

1. Ne félj a víztől, hanem tiszteld azt! Mozogj folyamatosan, és ne rettenj el az időjárási körülményektől, a széltől, a tűző naptól, a hullámzástól vagy a víz hőmérsékletétől. Ezeket könnyen meg lehet szokni, főleg, ha fejben erős vagy.

2. Az iram öl meg, nem a táv! Válassz olyan tempót, amivel biztosan célba érsz, és inkább lassabban ússz, mint görcsösen. Első átúszásnál koncentrálj a lassú és hosszú tempókra, egy kényelmes, biztonságos úszásmódra, ami nem savasítja el a szervezeted, és nem égeti el gyorsan az energiaraktárakat. Ha alacsonyan tartod az intenzitást, vagyis a sebességet, és kényelmes tempót választasz, akkor egyre tovább érhetsz.

3. Első átúszásnál a távra készülj fel! A következő és azutáni eseményen megcélozhatsz jobb időket, ehhez azonban speciálisan más jellegű edzésmunkát is kell majd végezni.

4. A felkészülést anyagi szempontból is gondold át! Az uszodai belépők komoly költségvonzattal járnak, és a ráfordított idő is sok, amit szintén mérlegelni kell.

5. A legbiztonságosabb úszásnemed használd! Ez igaz a felkészülés idejére is. Vész esetén váltogathatod azokat, de törekedj arra, hogy minél kevesebbszer legyen váltás.

6. Válaszd a legkényelmesebb úszóruhát! Itt most nem az a cél, hogy másodperceket nyerj egy testre feszülő úszódresszel, inkább olyat használj, ami nem dörzsöl ki hosszútávon (combnál, hónalj környékén, vállrésznél stb.). Az edzéseken is ezt viseld, uszodában és nyílt vízen egyaránt. Ha a dressz vagy fürdőnadrág mégis kidörzsölne, használj vazelint a kellemetlen érzet enyhítésére.

7. Az utolsó napok a pihenésről szóljanak! Ezzel is készítheted a tested a megmérettetésre.

8. Töltsd fel a szénhidrátraktáraidat, mert szükség lesz rájuk! Az utolsó étkezésed az átúszás előtt két órával történjen, egy órával a kezdés előtt viszont még egy rostokban gazdag energiaszelet jól jöhet. Éhgyomorra semmiképpen se vágj bele, hiszen a szervezet a sporttevékenység során szénhidrátból dolgozik, ha pedig nincs miből, nem fog tudni teljesíteni, és még azt is megkockáztatod, hogy rosszul leszel.

9. Igyál sokat, legyél hidratált a rajtban!

10. A verseny elejétől fogva tájékozódj! Azaz figyeld folyamatosan, merre úszol! Ha segít, nézd, merre megy a többi nevező, és milyen úton vezetnek a hajók, bóják.

11. Ne pánikolj, ha valami gond van! Ha vészhelyzetben érzed magad, fordulj a hátadra, pihenj meg kicsit, és ússz ki a legközelebbi hajóhoz. Biztonságban érezheted magad, hiszen nagyon sűrűn állnak a hajós segítségek.

12. Gondolj a napvédelemre! Kend be magad megfelelő faktorszámú és vízálló készítménnyel, mert a nap könnyen megégetheti az arcod, vállad.

13. Frissíts a verseny alatt is! Ezt a felsorakozó hajókban teheted meg, egy dologra viszont figyelj! A hiedelmekkel ellentétben a szőlőcukor azért nem a legjobb frissítő eszköz, mert nagyon gyorsan megemeli a vércukorszintet, ami ugyanolyan gyorsan le is esik, és újra éhségérzetet okoz. Mivel nem egy lassú felszívódású, rostban gazdag eltelítő szénhidrátról van szó, azonnali energiát ad, ám ez hamar el is használódik. Ezért inkább csak végszükség esetén nyúlj ehhez az eszközhöz.

14. Hagyj magadnak időt, ússz türelmesen! Túlzott elvárások helyett fordulj önmagad felé elfogadással és empátiával.

15. Élvezd az egészet!

Szükséged lenne segítségre a felkészüléshez?

Április elején csatlakozhatsz a Balaton-átúszás 2.0 felkészítő programjához. A 3 hónapos, heti 3 edzésből álló vezetett online edzéstervvel felhozhatod magad a versenyre, ha pedig gyakorlott úszó vagy, az utolsó 2 hónapra is elég becsatlakoznod. Ennek részleteiért figyeld a rendezvény weboldalán található Hírek fület, vagy az esemény Facebook-oldalát.

További információkat találsz

az 5,2 km-es távról ITT

a 2,6 km-es távról ITT

az 5,2 km-es SUP-os áthúzásról pedig ITT!

gyakori kérdésekért pedig KATTINTS IDE!

Szerző:Légrádi Júlia
Szakmai háttér:Garas Attila, triatlonedző, a Balaton-átúszás felkészítő edzéstervének írója
icon

kapcsolódó cikkek

sport

Uspace.hu logo
Emmi logo