Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

2024-től átalakul az érettségi

2024-től átalakul az érettségi

Lényeges változásokkal kell számolnia a középiskolásoknak a hamarosan megváltozó érettségi miatt, ami leginkább a feladatsorok típusában mutatkozik majd meg, és valószínűleg másfajta felkészülést is igényel a vizsgázó tanulóktól.

A jövő évtől kezdve átalakul egyes feladatsorok szerkezete, és nagyobb hangsúlyt kap a tárgyi tudás az érettségin, emellett bizonyos tantárgyaknál a kreativitásra is szükség lesz. A változások a magyar, a történelem, az informatikai és a természettudományos területeket érintik majd. Mindezt a 2020-as Nemzeti alaptanterv (Nat) megújulása és a kerettanterv vetítette elő, elsőként pedig a 2023/2024-es tanév őszi vizsgaidőszakát fogja érinteni.

Változó szabályok

Nagy különbségnek ígérkezik, hogy a magyar és történelem esetében több lexikai tudást mérő feladat lesz, míg a természettudományos vizsgákon saját projektmunkákat kell bemutatni. Az informatika neve digitális kultúrára változik, az ebből érettségizőknek szintén kötelező lesz a projektmunka és portfólió összeállítása.

  • MAGYAR

A középszintű magyar érettségi első része jelenleg egy szövegértési és egy szövegalkotási feladatból áll, utóbbinál eldönthető, hogy megadott témából készítenek a vizsgázók érvelő szöveget, vagy egy gyakorlati szöveget írnak meg. A második felében két szövegalkotási feladat van: értelmező esszé létrehozása egy műről vagy műrészletről, vagy összehasonlító értelmezés két különálló műről megadott szempontok alapján. Ehhez képest az új rendszerben megváltozik a feladatok szerkezete, így az első feladatból eltűnik az érvelés/gyakorlati szövegalkotás, és a helyébe egy 20 pontot érő irodalmi teszt kerül. A második részből pedig kiveszik az összehasonlító elemzést, ami helyett egy témakifejtő esszét választhatnak a diákok. A szövegértési feladatsorban nyelvtani ismeretek is szerepelnek majd.

  • TÖRTÉNELEM

Ennél a tantárgynál nem a feladatsorok szerkezete módosul, hanem a témakörök - ám a lexikális tudás itt is előtérbe kerül, különösen emelt szinten, ahol plusz követelmények is megjelenhetnek. Nagyobb hangsúlyt kap a magyar történelem, és a politikatörténeti témák is.

  • TERMÉSZETTUDOMÁNYOK

A korábban megszokott gyakorlati vizsgafeladatok helyett középszinten a diákok olyan projektmunkát készíthetnek, amit tanév közben állítanak össze, méghozzá saját kutatás alapján, és amit az érettségin meg kell védeniük, akárcsak egy egyetemi diplomamunkát. Ez a módszer nemcsak a földrajzra, biológiára, fizikára és kémiára, de az informatikára, azaz digitális kultúrára (ami kiegészül az internetes etikettel, továbbá az online zaklatás és adatvédelem témakörökkel) is vonatkozik. Itt leginkább önállóságra és egyéni kreativitásra lesz szüksége a tanulóknak. Hasonló projektmunkát kell készíteni az állampolgári-, gazdasági- és közigazgatási ismeretekből, valamint mozgóképkultúrából is. Érdemes még megemlíteni a vizuális kultúra tárgyat, ahol új elemek kerülnek a vizsgakövetelményekbe a modern kor elvárásainak megfelelően (videó, kép, digitális eszközhasználat). Középszinten szintén portfólió összeállítása lesz a kötelező.

Nem árt tudni

Ami még fontos a téma kapcsán, az az, hogy az utolsó mostani követelmények szerint zajló érettségik - rendes, szintemelő, előrehozott, kiegészítő, ismétlő, javító és pótló - 2023. október/novemberében lesznek. Kivétel ezalól az, aki a 2020-ban bevezetett Nat alapján kezdte meg a tanulmányait, és előrehozott vizsgára készül. Neki már az új követelmények szerint kell érettségiznie idén is. Javasoljuk, hogy nézd meg az ITT közzétett mintafeladatokat, amik segítségedre lehetnek a jövőbeli érettségire való felkészülés során.

Forrás: eduline.hu

icon

kapcsolódó cikkek

van időm

Uspace.hu logo
Emmi logo