Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

’Ej, ráérünk arra még!’

Mindent a halogatásról

’Ej, ráérünk arra még!’

„Majd megcsinálom, ha lesz rá időm! Jó, mindjárt kész lesz! Van még egy hetem a határidőig!” Ismerős mondatok? Te is mindig mindent az utolsó utáni pillanatra hagysz? A halogatós embereknek mindig lesz valamilyen kifogásuk, hogy miért nem látnak neki azonnal a teendőiknek, ha amúgy lenne rá lehetőségük. Bőkezűen bánnak az idővel, és szent meggyőződésük, hogy amihez egy hét szükséges, az menni fog nekik kettő nap alatt is, nem kis stressz alá helyezve önmagukat. Ha idegeskedést okoz, akkor mégis miért nem tudod jól beosztani az időt és mi a megoldás?

Miért halogatod a dolgokat?

Rengeteg dologtól függhet az, hogy ki miért halogat. A dolgok hátterében leggyakrabban a kényelmetlen, kellemetlen feladatok elodázása áll. Van jobb dolog a töri témazáróra való felkészülésnél, ugye? Az a baj, hogy az esetek többségében semmilyen racionális indok nem áll a halogatás mögött. Gyorsan lecsekkolod a közösségi médiát, nézel egy filmet, erőt gyűjtesz a feladathoz, rápihensz és különben is, bőven elég, ha majd holnap elkezded. Ugyanakkor az is számít, hogy a környezeted hogyan viszonyul az elnapoláshoz. Ha nem szólnak érte, megengedőek, akkor könnyebb ideig-óráig figyelmen kívül hagyni a feladatokat, mintha szigorúan számonkérne valaki.

Miért nem jó?

Ha már történt veled olyan, hogy húztad, halasztottad egy feladat elkezdését, akkor pontosan tudod, hogy milyen idegőrlő is tud lenni. Egyrészt elkezdesz stresszelni, közeledik a határidő, és te még csak bele sem fogtál, másrészt negatív gondolatok, érzések fogalmazódhatnak meg benned, rosszabb esetben pedig a kudarctól való félelem ránt vissza attól, hogy végre nekiláss a munkának/tanulnivalónak.

Van, akire adrenalinlöketként hat az, hogyha az utolsó pillanatban tehet eleget a kötelezettségeinek, de ez nem minden esetben működik, és kifizetődőbb, ha odafigyelsz a határidőkre és jól osztod be az idődet.

Hogy kezdjek neki?

Ha úgy érzed nem tudsz megbirkózni a teendővel, mert túlságosan komplex, nehéz, akkor bontsd egységekre. Inkább több pici lépésben haladj, mert így motiváltabb leszel azáltal, hogy egy részét könnyen és gyorsan tudod teljesíteni. Például tanuld meg a vers első két versszakát még ma, többi nyolcat pedig oszd el a következő napokra. A kulcs abban van, hogy megugorható célokat tűzöl ki magad elé. Ne arra törekedj, hogy holnap körbe fusd a Margitszigetet, hanem arra, hogy találj a héten egy vagy két napot, amikor este elmész kocogni.

Ha egyszer megtapasztalod azt az érzést, hogy milyen időben kipipálni mindent a ’to-do’ list-ről, anélkül, hogy őrült tempóban hajtanál a határidő előtt, akkor könnyebben fogsz tudni megszabadulni a halogatástól.

Írd össze, hogy mire mennyi időt kell szánni, és ha valami több időt vesz igénybe 1-2 óránál, akkor csinálj belőle részegységeket. Lebegjen a szemed előtt az, hogy halogatás ide vagy oda, az elvégzendő feladat rád vár, más nem fogja megcsinálni helyetted.

Szerző:Batka Dóra
icon

kapcsolódó cikkek

van időm

Uspace.hu logo
Emmi logo