Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Motivációs ötlettár

Motivációs ötlettár

Nem sikerült jól a félévi bizonyítványod, vagy esetleg néhány tantárgyból szeretnél év végére jobb jegyet? Akárhogy próbálkozol, nem megy jobban az a „bizonyos” tantárgy? Úgy érzed, hogy sosem kaphatsz jobb jegyet azokból a tantárgyakból, ami nem megy jól? Van egy jó hírünk! Létezik néhány módszer, amikkel tuti biztos, hogy év végére sikerül a kitűzött célod!

Változtass

Tekints végig a bizonyítványodon. Neked is vannak „mumus” tantárgyaid? Mindig azt a választ adtad magadnak, hogy „én ebből sosem leszek jó”, „nekem nem megy”. Az első lépése az önbizalom építésnek az, hogyha ezeket a gondolatokat átfordítod pozitívvá:„meg tudom csinálni”, „képes vagyok ötöst írni” kifejezésekkel. Ha kellő önbizalmad van, a tanulásban is jobban tudsz majd teljesíteni.

Mindenki másképp képes hatékonyan tanulni.

Tanulási stílusok

Vizuális: Észrevetted, hogy ha különböző színeket használsz a füzetedben, a dolgozat közben az adott színre emlékszel először, és utána arra, amit kihúztál a színnel?

Tipp: A színek mellett, használj sok képi anyagot, rajzolj magadnak ábrát, és ha időd és a tananyag adja, keresd fel azokat a helyeket, amelyekről az órán is tanultál.

Hallásra épülő: Otthon már alig kell átnézned az anyagot, mert mindenre emlékszel, amit az órán a tanár mondott? 

Tipp: Érdemes szóbeli feleletre például úgy készülnöd, hogy felveszed saját magad, és visszahallgatod, ugyanígy tégy a versekkel is, hallgasd meg egy költő szavalatát többször.

Mozgásra épülő: Észrevetted, hogy ha fel alá járkálva tanultad meg a leckét, gyorsabban ment a fejedbe? 

_Tipp: Bármilyen mozgást végzel tanulás közben, akár még edzés közben is, sokkal jobban tudsz tanulni. _

Van olyan is, hogy mind a három keveredik, és ezeket a módszereket ötvözve vagy képes a legjobban tanulni. A tanulási stílusod felismerése fontos abban, hogy a legjobbat tudd magadból kihozni.

Tanulási technikák

Pomodoro

Létezik néhány tanulási technika, amivel még jobban fejlesztheted magad a tanulásban. Az egyik a pomodoro, ami paradicsomot is jelent. Ez a tanulási módszer időbeosztásra alapul, vagyis háromszor 25 percet egyhuzamban tanul az ember, de az első egység után 5 perc szünetet kell tartani, a második után pedig 15 percet.

Mély kikérdezés

Miután úgy érzed, hogy megtanultad az anyagot, tegyél fel kérdéseket magadnak. Állítsd össze magadnak egy mini röpdolgozatot, amelyben a tananyag lényegi kérdéseire válaszolsz. Ez nagyon jó módszer nyelvtanulás során is, szódolgozat formájában.

Memória fogas

A memória fogas technikát a történelmi tanulmányaid során kiválóan tudod alkalmazni. Ha elképzeltél, vagy lerajzoltál egy fogast, annak minden fogára képzelj vagy rajzolj egy dolgot, ami eszedbe jut az adott csatáról, személyről, helyszínről, évszámról stb. Például, ha Mária Terézia rendeleteid tanulod, az egyik fogas az oktatási rendeleté, amelyre odaképzelhetsz egy tankönyvet, amikor pedig a dolgozatban előhívod, akkor csak a fogasra kell gondolnod.

Taníts

Ha másnak tanítod az anyagot, sokkal könnyebben meg is tanulod azt. Ehhez a módszerhez nem is lesz szükséged valakire elég, ha csak úgy mondod fel a tananyagot, mintha tanítanál. Ha ezt a módszert alkalmazod, számodra is értetőbbé válnak az eddig „homályos” részek, esetleg összefüggésekre is rájöhetsz.

Uspace tippek:

  • Találd meg a tanulási stílusod!

  • Jegyzetelj, és figyelj az órán, tartsd rendben a füzeted.

  • Tűzz ki célokat, és ezeket jegyezd be naptáradba.

  • Találd meg saját tanulási módszered!

  • Kérdezz magadtól, vagy kérd meg hogy kérdezzék ki a tananyagot.

  • Próbáld meg minden tananyagban keresni azt, hogy mi az érdekes benne.

icon

kapcsolódó cikkek

van időm

Uspace.hu logo
Emmi logo