Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Humorral motiváld magad a tanulásra!

Humorral motiváld magad a tanulásra!

Veled is előfordul időnként, hogy elakadsz a tanulással, fáradtnak érzed magad az iskolai hajtáshoz, motivációdat veszted? Olyankor mit teszel? Mindenki maga alakítja ki a hatékony eszköztárát, amivel hátba veregeti magát a kihívásokkal téli időkben, amivel átlendülhet a lehúzó érzéseken. Egy biztos, a humor mindig jól jöhet, egy jó vicc, és a humorérzék a nehéz napokban is csodát tehet.

Ezt Gaál Dániel is jól tudja. A tatai fiatal idén januárban államvizsgázott egy neves fővárosi egyetem kommunikáció szakán. Ám nem innen lehet ismerős a neve, hisz humoristaként már többször fellépett a Rádiókabaréban, a Showder Klubban, egyetemi szakmai gyakorlatát Fábry Sándor stábjában végezte, saját stand-up műsorát teltházas klubokban adja elő hétről hétre.

Dani tudja, milyen a hajtós tanulás közben elfáradni, megakadni, az államvizsgára készülés alatt a feszültséget oldani. Megkérdeztük, ő hogyan spannolta magát:

Az utóbbi időszak a tanulás miatt nagyon sűrű volt. Rengeteget léptem fel, mellette pedig naponta órákon át tanultam. Azt is mondhatnám, hogy az agyam egyik felét a tételek töltötték ki, a másikat pedig saját stand-up anyagaim. Izgultam is emiatt, hogy záróvizsgán ne stand-upolni kezdjek, a fellépéseken pedig ne a tananyagot kezdjem el mondani. A gimnáziumi időkben - még rutintalanul - előfordult, hogy a felkészületlenségemet egy viccel próbáltam kiváltani. Ez, mikor sikerült is, csak egyszer jött be egy tanárnál, így tartós használatra nem javaslom senkinek.

Forrás: Gaál Dániel Facebook
Forrás: Gaál Dániel Facebook

Dani bevallja, a feszültségoldással hadilábon áll. Tudja magáról, hogy nagyon izgulós a fellépések előtt ugyanúgy, mint az iskolai számonkérésnél, legyen akár a legfelkészültebb az adott témában.

Úgy gondolom, hogy feszültségoldásra nincsen recept - folytatta a fiatal stand-up humorista. Egy új anyag esetén, ha azt aznap este mondom először a színpadon, mindig izgulok. Ha az anyagot már többször előadtam, akkor az izgulás átcsap egészséges színpadi drukkba. Így van ez a tanulással is, ha valamit már többször átrágtam, azt könnyebben tudom visszamondani. Olyan azonban előfordult, hogy tanulás közben eszembe jutott egy-egy poén és ahelyett, hogy tovább haladtam volna az anyaggal, inkább elkalandoztam és a poénnal törődtem.

Dani állítja, egy vicces videó, egy humoros könyv vagy film nagyban segíthet a tizenéves korosztálynak, hogy kizökkenjen pár percre, és újra motivált legyen. Ám szerinte figyelni kell, főleg amikor olyan dolgot tanulunk, ami nem köt le, ilyenkor könnyebben elkalandozik a figyelem.

Bár mindig megfogadtam, csak egy vicces videót nézek meg, mindig találtam még egyet és még egyet, ami érdekelt. Aki hasonlóképpen jár, egy idő után azt veheti észre, hogy a Youtube teljesen átvette a hatalmat, és már órák óta nem a tanulással foglalkozik. Ilyen esetekre az én bevett módszerem az, hogy két tétel között adok magamnak fél órát, amíg videókat nézhetek „kizökkenésképpen” utána pedig szigorúan csak a tanulással foglalkozom.

Dani saját, kedvenc motivációs története a középiskolai időszak végéről származik:

Amikor érettségire készültem, akkor kellett először egyszerre sok tételt megtanulnom. Egy idő után már annyira csak a tanulásra koncentráltam, hogy észrevettem, hogy a stand-up írást teljesen elhanyagoltam. Megfogadtam hát, hogy minden este legalább egy órát foglalkozom a poénjaimmal. Ez egy jó ötletnek bizonyult, mert újra ki tudtam élni a saját kreativitásomat. Két legyet ütöttem egy csapásra, ugyanis jó fel tudtam készülni az érettségire, valamint ezalatt az időszak alatt meg tudtam írni az első tematikus önálló estemet is, melynek címe Érettségi felkészítő minden korosztálynak volt.

Dani összegzése szerint elsősorban a tanulásra kell koncentrálni, de ez nem szabad, hogy hátráltasson minket abban, hogy a kreativitásunkat ki tudjuk élni, hiszen végtére is a főbb motivációnkat abból nyerjük. Amikor meg már rendelkezünk egy nagy adag „motiváció csomaggal” a tanulás is sokkal jobban fog menni.

Szerző:Kerényi Kata
Szakmai háttér:Gaál Dániel, humorista
icon

kapcsolódó cikkek

van időm

Uspace.hu logo
Emmi logo