Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Tanulj többet kevesebb idő alatt

Tanulj többet kevesebb idő alatt

Unod már, hogy másról sem szólnak a hétköznapok csak az estébe nyúló tanulásról? Alig értél a végére a leckéknek, már vége is a napnak. Jó lenne mással is foglalkozni, nem csak a röpdogára való készüléssel, kikapcsolódni, hódolni a hobbiknak, együtt lenni a családdal. Sok az anyag, magasak az elvárások, Te sem szeretnél rossz jegyet hazavinni, mégis egy mókuskerék az egész hét, és nehéz utolérned magad. Adunk néhány tippet, hogyan tudsz kevesebb idő alatt több tananyagot elsajátítani és hatékonynak lenni, anélkül, hogy késő estig a tankönyv fölött kelljen görnyedned.

Gondolattérkép

Lehet hallottál már a gondolattérképről, nagyon egyszerűen elsajátítható technika. Szükség lesz a kreativitásodra, a leckére, amit meg kell tanulni, papírlapra és színes ceruzára/tollakra. Írd fel a központi gondolatot a lap közepére, majd színes buborékokba/téglalapokba írj fontos információkat/gondolatokat, amik segítségével könnyebben tudod memorizálni az anyagot. Mielőtt nekiesnél a rajzolásnak, olvasd el a leckét, legyen róla fogalmad, hogy mit is kell tudni. Utána már könnyebb lesz megrajzolni a térképet, illetve érezni fogod, hogy melyik részt nehezebb felidézned, nagyobb hangsúlyt fektethetsz annak megtanulására. Rajzolhatsz A4-es lapra is, de akár kereshetsz applikációkat is, amiket kifejezetten erre fejlesztettek.

Négy fázis és tiéd a tudás!

Hallottál már a Feynman technikáról? Ha nem, akkor itt az ideje belevágni, garantáltan imádni fogod! Ha nehezedre esik a Rákóczi szabadságharcot elejétől a végéig megtanulni, akkor fogj egy lapot, írd fel a tetejére, hogy mit kell megtanulnod, majd próbáld megfogalmazni saját szavaiddal úgy, mintha egy diáktársadnak mesélnéd. Kicsit fordult a kocka, most elviekben Te vagy a tanár, neked kell átadnod a tudást másnak. Ha elakadtál, vagy vannak hiányzó láncszemek, akkor térj vissza a könyvhöz, nézd meg, hogy mi az amit nem tudtál, illetve le tudod magad ellenőrizni. Utolsó lépésként pedig magyarázd el újra, egyszerűen és érthetően. Ezzel a négy fázisú technikával alaposan fogod tudni elsajátítani a leckét, nem lesznek homályos foltok, érthetetlen fogalmak.

Kártyázz!

A szókártyák szintén nagyon hasznos kapaszkodót tudnak nyújtani tanulás terén. Talán idegen nyelv elsajátítása kapcsán már volt dolgod velük. Egyik oldalára írd fel a kérdést, másik oldalára pedig a választ, majd tedd ki az asztalra úgy, hogy a kérdés nézzen felfelé, húzz egyet, és próbáld megválaszolni.

Az is jó módszer, ha hangosan felmondod magadnak a leckét. Meséld el úgy, mintha egy barátodnak kellene megtanítani, ismételj sokszor. Írj kézzel vázlatot, és a fele tudás már a fejedben lesz.

A jó technika elengedhetetlen, és a magolás csak rövid ideig jelent megoldást. A tanuláshoz idő kell, legyél hatékony és ne az legyen a cél, hogy a holnapi földrajz dolgozatig ne felejtsd el Magyarország megyéit. Aludj eleget, legalább 7-8 órát. Az agyadnak is szüksége van regenerációra, ha kipihent vagy, akkor a dolgozat/vizsga alatt is jobban fogsz tudni teljesíteni, mintha álmosan próbálnál emlékezni a tananyagra.

icon

kapcsolódó cikkek

van időm

Uspace.hu logo
Emmi logo