Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Képtelen vagyok koncentrálni!

Képtelen vagyok koncentrálni!

Egy néhány perc alatt megoldható feladat sokkal több időt vett igénybe, mert elkalandozott a figyelmed, bambultál ki az ablakon, pittyent egyet az egyik üzenetküldő applikációd és a gondolataid már réges rég nem a törtek összeadása körül forogtak. Utóbbi érthető, nem túl izgi, de gondolj csak bele, mennyire bosszantó tud lenni, amikor rengeteg idő elmegy más tevékenységekkel, és képtelen vagy egy teendőre koncentrálni.

Minden más sokkal izgalmasabb!

Megértem, ha jobban lekötné a figyelmed egy kedvenc rész a sorozatodból, mint a Rákóczi-szabadságharc. Eszelősen sok információ és impulzus ér nap, mint nap, ezeket próbálja befogadni az agyad, viszont annyira túl van terhelve, hogy nem megy már könnyen egy feladatra figyelni. Minden bizonnyal te is tapasztaltad már, hogy könnyen elkalandozol, és nem egyszerű visszaterelni a gondolataidat a megoldandó problémához.

Miért nem tudok figyelni?

A nehéz összpontosítást nem csak az okozhatja, hogy ott hever melletted a telefonod és azt érzed muszáj lcsekkolnod a közösségi médiát. Lehet azért megy nehezen, mert régóta számítógép előtt ülsz, rég voltál friss levegőn, nem szellőztettél a szobában, dehidratált vagy, esetleg éhes, keveset aludtál és fáradt vagy. Gyújts lámpát, ha tanulsz, mert sötétben/szürkületben sokkal kevésbé tudsz koncentrálni. A mai tizenéveseknek is rettenetesen be van táblázva egy napja, nem csoda, ha a figyelmed szétforgácsolódik. Igyekszel mindent észben tartani, időre végezni az összes kötelezettségeddel és nehezedre esik egy dologra figyelni.

Koncentrálj így!

Néhány apró lépéssel már közelebb kerülhetsz ahhoz, hogy hatékonyan, gyorsan tudd elvégezni a feladataidat. Szellőztess ki, mielőtt nekilátnál a házidnak, igyál sok folyadékot, egyél valamit, akár gyümölcsöt, vagy valamilyen egészséges nasit. Némítsd le a telefonod, ne zavarjon senki, így legalább az értesítések sem fogják elterelni a figyelmedet. Ha eszedbe jut valami, amit semmiféleképpen sem szeretnél elfelejteni, akkor írd fel magadnak egy cetlire. Majd ha végeztél a teendőkkel, akkor utána tudsz vele foglalkozni.

Azzal, hogy papírra veted az ötleteket/feladatokat egy kicsit tehermentesíted az agyad, nem kell még ezt is észben tartanod.

Az elképesztően nagy impulzusdömping közben nagyon nehéz koncentráltan fókuszálni valamire. Könnyű mondani, és elképzelni, hogy egy ültő helyében az ember képes befejezni egy tennivalót, de tudjuk, hogy a való életben, nem ennyire egyszerű a történet. Divat lett a multitasking, de egyszerre több dologra figyelni nem lehet. Önmagunkat csapjuk be azzal, ha elhisszük, hogy egy időben lehet esszét írni, közben angol videót nézni és befejezni a matek példát. A figyelemmegosztás helyett teremtsd meg a nyugodt, békés környezetet, ahol el tudsz mélyedni a tanulnivalókban, és nem tereli el semmi a figyelmedet.

Szerző:Batka Dóra
icon

kapcsolódó cikkek

van időm

Uspace.hu logo
Emmi logo