Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Legyen élmény a kötelező olvasmány!

 Legyen élmény a kötelező olvasmány!

Olvasni nagyon jó dolog, főleg akkor ha megtaláltad a számodra tökéletes könyvet, és csak úgy falod az oldalakat. De mi a teendő akkor, ha a kötelező olvasmányok nem keltették fel az érdeklődésed? Ha az első néhány oldal után nem tetszik, ne csüggedj, az alábbi tanácsok segítségedre lehetnek abban, hogy élmény legyen az olvasással töltött órák száma.

Tartalom röviden

Hasznos lehet, hogy miután kézbe vetted a könyvet először elolvasod a hátulján, miről is fog szólni. A tartalom megismerése után gondolatok, kérdések fogalmazódhatnak meg benned, elindíthat valamit, így már könnyebb lesz belevetned magad a történetbe. A legtöbb kötelező olvasmánynak már van filmes adaptációja, tarts filmnézős délutánt és engedd, hogy magával ragadjon a történet. Utána már egészen biztos, hogy nagyobb kedvvel fogod belevetni magad az olvasásba.

Bontsd egységekre!

Mindig csak egy fejezetet olvass, majd adj magadnak egy kis időt, hogy leülepedjen az olvasott szöveg. Nem kell az egészet két nap alatt teljesíteni. Sokkal hatékonyabbá tudod tenni az olvasást, ha többször, de kevesebbet olvasol, azt viszont teljes odafigyeléssel teszed. Ha az utolsó pillanatra hagytad ezt a feladatot, akkor se ess pánikba, még nem késő elkezdeni.

Ne az legyen a cél, hogy minél gyorsabban végezz vele, mert akkor csak kapkodás lesz belőle és a végén nem sok mindenre fogsz emlékezni.

Vágj bele most, teremtsd meg a megfelelő környezetet az olvasáshoz, ahol nem tereli el semmi a figyelmedet, és tekints rá szabadidős tevékenységként, ne kötelezettségként. Ha kialakítasz egy rendszert - például minden délután olvasol 1 órát - akkor egészen biztos, hogy ügyesen fogsz tudni teljesíteni számonkéréskor is.

Jegyzetelj!

A Kötelezők röviden sorozat kötetei mentőövet nyújthatnak azoknak, akik elszalasztották a kötetek elolvasását, ám sajnos nem minden esetben elegendő csak a néhány oldalas tartalom tanulmányozása. Sok szereplős, kissé bonyolult történetek esetében célszerű olvasás közben jegyzetelned, akár gondolattérképet is készíthetsz, ami a későbbiekben nagyon hasznos lesz, ha a kapcsolatrendszereket, neveket, helyszíneket kell észben tartani. Nem utolsó sorban ezzel a módszerrel egészen biztosan emlékezni fogsz minden olyan részletre is, amire talán egy dolgozatban rákérdezhetnek.

Beszélgessünk róla!

Van, hogy olyan irodalmat kell olvasni, ami nem túl könnyen emészthető. A könyves magazin podcastben Ott Anna nyújt segítséget az olvasóknak. Hétről hétre egy fél órás beszélgetés keretein belül irodalomtanárokkal, írókkal beszélget egy-egy kötetről, annak tartalmáról, történelmi hátteréről. Kapaszkodót nyújthat, ha nagyon úgy érzed, nehéz megérteni egy mű lényegét. Segít feltárni az olykor sokrétű személyiségeket és kiigazodni a szövevényes történetekben.

Összehozza a közösséget!

A kötelező olvasmányok remek kapcsolódási pontok lehet a többi osztálytársaddal. Osszátok meg egymással a gondolataitokat, beszélgessetek róla, vitassátok meg, hogy kinek melyik rész tetszett legjobban és miért.

Szerző:Batka Dóra
icon

kapcsolódó cikkek

tudomány

Uspace.hu logo
Emmi logo