Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Mi az a napelem, és miért hasznos eszköz?

Mi az a napelem, és miért hasznos eszköz?

Az elmúlt évszázadokban az energiát erőművekből kaptuk, ám a technológia fejlődése egyre több alternatív és környezetkímélő lehetőséget adott a kezünkbe. Az egyik ilyen lehetőség a napelem, ami nemcsak azért jó dolog, mert teljesen természetes módon termel energiát, hanem azért is, mert fenntarthatóbb és költséghatékonyabb, mint bármi más.

Hogyan működik?

A napelem panelekből áll, amik a rájuk vetülő napfény energiáját gyűjtik össze, és formálják elektromos árammá. Az eszköz cellái szilícium kristályokat tartalmaznak, ezek atomjait elektronok kötik össze, amelyek a fénytől magasabb energiaszintre kerülnek, leválnak az atomokról, majd mozogni kezdenek. Ebből a feszültségből jön létre az áram.

greennovate.hu
greennovate.hu

Mire képesek?

A napelemből kinyerhető teljesítmény nagyban függ a napfény beesési szögétől, többek között ezért sem mindegy, hogy hogyan és hova helyezzük fel a paneleket (érdemes például a déli fekvésű tetőrészt megkeresni a házunkon). Fontos ezen kívül még, hogy milyen intenzitással süt a nap, illetve az is, hogy milyen terhelést tud befogadni maga a napelem. Léteznek fix helyű, és napkövető panelek is, utóbbiakkal hazánk adottságait figyelembe véve akár 30-40%-al nagyobb teljesítményt is elérhetünk. Pontos adatokat a teljesítményt illetően nem lehet mondani, hiszen ez gyártónként és típusonként eltér, ezen kívül a felület nagyságát, az időjárást és az elhelyezkedést is figyelembe véve változik.

Miért előnyös?

Az első és legfontosabb előny, hogy a napelem a kiépítésen túl nem kerül semmibe. Mivel az elektromos áram a napsütésből jön létre, teljesen díjtalanná válik az áramhasználat. Bár a rendszer költségeit ki kell termelni, de miután néhány év alatt ez megtörténik, tényleg nem kell áramszámlával számolni. További, és meglehetősen fontos előnye, hogy teljes mértékben kíméli a környezetet. Semmilyen káros anyagot nem bocsát ki, ezért is szokás tiszta energiának nevezni. Hosszútávon fenntartható, egy jól kiépített napelemrendszer pedig áltagosan 20-25 évig is képes működni, ráadásul úgy, hogy minimális karbantartást igényel. Bárhol ki lehet építeni a rendszert, és amit még fontos megemlíteni, hogy a napelem nemcsak napsütésben tud energiát termelni, télen, és felhősebb időben is működőképes.

Talán izgalmas elgondolkozni azon, hogy a nap energiája korlátlan mennyiségben a rendelkezésünkre áll, gyakorlatilag egy fúziós erőmű, az pedig már külön érdekesség, hogy ha a Földre érkező napsugárzás 100%-át tudnánk hasznosítani, akkor bolygónk éves energiaigénye mindössze 1 óra alatt megtermelődne.

Ez az adat is arra világít rá, hogy mennyire fontos lenne ennek a végtelen mennyiségben elérhető energiaforrásnak a megfelelő hasznosítása.

Amit még érdemes tudni

A napelem egyenáramot termel, a háztartásainkban viszont váltóáramot használunk, ezért átalakítás szükséges. Az erre alkalmas eszköz az inverter, más néven áramátalakító. Az átalakított áram egy biztosítószekrénybe kerül, ahonnét vezetékeken keresztül jut el otthonunk különböző pontjaira, és gondoskodik például a háztartási gépek, a laptopod, vagy éppen a mobiltöltőd működéséről. A megtermelt, és fel nem használt áram az áramszolgáltató rendszerébe kerül, így az akkor is felhasználható, ha éppen nem süt a nap, például esténként. Ez a rendszer kétirányú mérőórán keresztül működik.

Magaddal vinnéd?

Létezik olyan kisméretű és mobil napelem, amit akár kirándulás alkalmával is magaddal vihetsz, sőt ma már kaphatók kifejezetten beépített napelemmel felszerelt hátizsákok is. Miközben élvezed a természet szépségét, és egy nyugodt környezetben sétálsz, sportolsz, túrázol, a hátadra szerelt, vagy hátizsákodon található elem a fénynek köszönhetően feltölt, így nem kell aggódnod, hogy lemerül a mobilod.

icon

kapcsolódó cikkek

tudomány

Uspace.hu logo
Emmi logo