Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Te mennyit tudsz az elektromos közlekedési eszközökről?

Te mennyit tudsz az elektromos közlekedési eszközökről?

Manapság sokféle járműből érhető el alternatív verzió. Biztosan melletted is ment már el szinte teljesen hangtalan autó, suhant el néma roller, vagy éppen találkoztál csendes robogókkal európai nagyvárosokban. Ezeknek működéséről és pozitivitásáról lesz szó a következőkben.

Miért előnyösek?

Elektromos járművel közlekedni benzines és dízeles helyett nagyon jó döntés, ha a környezet megóvásáról és a levegőminőség javításáról van szó. A világ fejlődése is egyre inkább a megújuló energiaforrásokat részesíti előnyben, főleg, hogy ezek 100%-ban tiszták, semmilyen káros anyagot és gázt nem bocsátanak ki. Nagyobb városokban kifejezetten előnyös, egy töltéssel órákig lehet közlekedni, és amik a legnagyobb előnyeik, hogy nem pöfékelik tele az utcákat és lakott részeket, egyáltalán nem zajosak, és kellemesen lehet velük haladni a forgalomban is.

Egyre több töltőállomás érhető el például az elektromos autók és motorok számára, de minden tölthető otthon is, habár a művelet meg tudja emelni az áramszámlát.

Aki viszont rendelkezik napelemrendszerrel, a járművek töltésére is tökéletesen kihasználhatja azt, és gyakorlatilag teljesen ingyen „tankolhatja” meg az elektromos közlekedési eszközeit.

Mindezek mellett alacsony a fenntartásuk, kevés olyan alkatrész van bennük, ami meghibásodhat, és nem kell tartani a rendszeres szervizköltségektől sem, ugyanis nem igazán van mit szervizelni ezeken, már ami a motorikát illeti.

Hogyan működnek?

Az elektromos közlekedési eszközök akkumulátorral működnek, vagyis áram hajtja őket. Léteznek hibrid autó és busz modellek is, ezek részben benzinnel, részben akkumulátorral mennek, általában a haladási sebesség függvényében (például 50-60 km/h-ig elektromosak, nagyobb sebességnél, mondjuk, autópályán benzines üzemelésre váltanak).

Kényelmesebbek?

Olyan szempontból igen, hogy például egy elektromos biciklivel vagy rollerrel gyorsabban és könnyebben eljutsz a célodig, nem kell lábbal hajtanod a kétkerekű szerkezeteket. Egy elektromos autó is lehet komfortosabb, mint elődeik, mivel nem kell sebességet váltani, és csendesen, zökkenőmentesen lehet velük suhanni, valamint a digitális rendszernek köszönhetően minden külső és belső információról képes tájékoztatni.

Városi közlekedésre szabva

Az elektromos autón, tömegközlekedésre alkalmas buszon, elektromos kerékpáron és rolleren kívül találkozhatsz még néhány érdekes (akár bérelhető) eszközzel, amivel haladni nemcsak szórakoztató, de egyben praktikus és környezetkímélő is.

Elektromos robogó:

A legfőbb előnye, hogy fürge, és kis helyeken is elfér, így egy forgalmas városban sokkal könnyebben lehet vele például parkolni, mint autóval.

Jogosítvány kell hozzá, és ha a közösségi közlekedési rendszerhez tartozó bérelhető robogókat választod, bármikor és bárhol felpattanhatsz egy guruló modellre.

Unicikli:

Az elektromos egykerekű elsőre mókásnak tűnhet, és talán érthetetlen, hogyan nem esnek el vele az emberek. Nos, a vásárláshoz némi oktatás is jár, így könnyen el lehet sajátítani ennek a trendi „járműnek” a használatát. Irányításhoz a tested óvatos döntése szükséges.

Hoveboard:

Az elsőre végtelen jelre emlékeztető kétkerekű szerkezet évek óta nagy népszerűségnek örvend. A légdeszkának is becézett alkalmatosság egyensúlyozásra késztet, az alapok megtanulásával viszont máris nekivághatsz egy kellemes „sétának”, méghozzá komoly fáradtság nélkül.

Segway:

A kormánnyal felszerelt kétkerekű nagyobb biztonságot és stabilitást ad, mint társai, és bár nem olcsó termékről van szó, akár 20km/h-val is suhanhatsz vele.

Elektromos gördeszka:

Ha kedveled az igazán különleges dolgokat, és értesz valamennyire a gördeszkázáshoz, akkor ez a szerkezet biztosan felkelti majd az érdeklődésed. Az akkumulátorral felszerelt deszkát szintén elektromos motor hajtja, vezeték nélküli kézi kontrollerrel irányítható (előre, hátra és a sebesség), a dőlésről pedig a megszokott módon a tested gondoskodik.

icon

kapcsolódó cikkek

tudomány

Uspace.hu logo
Emmi logo