Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Tanulj szórakozva - idegen nyelvű könyvek ajánlója

Tanulj szórakozva  - idegen nyelvű könyvek ajánlója

Az olvasás szenzációs időtöltés, aktívan megdolgoztatja az agyat, ugyanakkor elvarázsol egy másik világba, fejleszti a szókincset, nyitottabbá tesz. Az idegen nyelv tudás pedig egy igazi kincs manapság. Miért ne lehetne a kettőt ötvözni, összekötni a kellemeset a hasznossal? Olvass idegen nyelvű könyveket, nagyon hamar látványos változást fog elérni, a sikerélmény pedig motiválttá tesz és nem utolsó sorban szórakozva tanulsz is vele.

Mit olvass?

A választásod eshet könyvre, blogra, újságcikkekre, akármire. Ha könyvet választasz érdemes a könyvtárak idegen nyelvű részlegén keresgélni. Válassz ki egyet, ami tetszik, nem baj, ha esetleg fiatalabbaknak szól, vagy már számodra ismert történetet olvasnál el angolul/németül. Nem az a fontos, hogy ismerj minden szót, hanem az, hogy megértsd az értelmét a szövegnek. Nem baj, ha vannak benne idegen kifejezések, olvass tovább, a kontextusból majd ki fogod tudni találni a jelentését. Nincs szükség buzgó szótárhasználatra, sokkal fontosabb az, hogy a tudásodnak megfelelő olvasnivalót válassz. Ha beleolvasol egy könyvbe és a nagy részét nem érted, akkor nem az lesz számodra a jó választás.

Légy kitartó!

Az idegen nyelvű anyagok olvasása kihívás lehet, de ez ne vegye el a kedved. Kezdd az elején egy bloggal, vagy olvass rövidebb cikkeket olyan témákban, amik érdekelnek. Hihetetlen mértékben fog fejlődni a nyelvtudásod, egyre könnyebb és könnyebb lesz megérteni az olvasottakat és idővel nehezebb, komplexebb szövegek sem fognak problémát okozni. Próbálj meg arra összepontosítani, hogy mennyi mindent értettél az írott szövegből, ne arra, hogy mennyi az ismeretlen szó. Ne add fel, az első mondatnál, amit nem értettél. Majd összeáll a történet mondanivalója.

Miért jó?

Gyorsan fog bővülni a szókincsed. Az általad még nem ismert szavak többször fogják felütni a fejüket a szövegben különböző kontextusban, így az elsajátításuk is egyszerűbb lesz. Ha van mellette körítés, akkor gyorsabban megtanulod, mintha a vonalas szótárfüzetből kellene bemagolni. Javítja a szövegértést, és akkor lesz igazán eredményes az effajta tanulás, ha sokat olvasol, hidd el, megéri a belefektetett energia.

A nyelvtudás akkor lesz bombabiztos, ha könnyedén tudsz olvasni és a beszéd sem okoz problémát. Utóbbihoz viszont elengedhetetlen a megfelelő szókincs, amit olvasással remekül tudsz fejleszteni. Kitartóan forgasd a könyveket, olvass az interneten és meglásd, még a bonyolult nyelvtani szabályok is kikristályosodnak a fejedben. Olvass sokat és élvezd azt, amit csinálsz, ha túl nehéz, túl kacifántos a szöveg, akkor válassz egy fokkal könnyebbet. Idővel meglesz az eredménye!

Szerző:Batka Dóra
icon

kapcsolódó cikkek

tudomány

Uspace.hu logo
Emmi logo