Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Nem minden Arany vagy Weöres

Nem minden Arany vagy Weöres

Olvasni nagyon jó dolog, főleg akkor ha megtaláltad a számodra tökéletes könyvet, és csak úgy falod az oldalakat. De mi a teendő akkor, ha a kötelező olvasmányok nem keltették fel az érdeklődésed? Ha az első néhány oldal után nem tetszik, ne csüggedj, az alábbi tanácsok segítségedre lehetnek abban, hogy élmény legyen az olvasással töltött órák száma.

Tartalom röviden

Hasznos lehet, ha a könyv kézbevételét követően először elolvasod, hogy miről is fog szólni. A tartalom megismerése után gondolatok, kérdések fogalmazódhatnak meg benned, elindíthat valamit, így már könnyebb lesz belevetned magad a történetbe. A legtöbb kötelező olvasmánynak már van filmes adaptációja, tarts filmnézős délutánt és engedd, hogy magával ragadjon a történet. Utána már egészen biztos nagyobb kedvvel fogod belevetni magad az olvasásba.

Bontsd egységekre!

Mindig csak egy fejezetet olvass el, majd adj magadnak egy kis időt, hogy leülepedjen a szöveg. Nem kell az egészet két nap alatt elolvasni. Sokkal hatékonyabb lehetsz, ha többször, de kevesebbet olvasol, azt viszont teljes odafigyeléssel teszed. Ha az utolsó pillanatra hagytad ezt a feladatot, ne ess pánikba, még nem késő elkezdeni.

Ne az legyen a cél, hogy minél gyorsabban végezz vele, mert akkor csak kapkodás lesz belőle és a végén nem sok mindenre fogsz emlékezni.

Vágj bele most, teremtsd meg a megfelelő környezetet az olvasáshoz, ahol nem tereli el semmi a figyelmedet, és tekints rá szabadidős tevékenységként, ne kötelezettségként. Ha kialakítasz egy rendszert - például minden délután olvasol egy órát - akkor egészen biztos, hogy ügyesen fogsz tudni teljesíteni számonkéréskor is.

Jegyzetelj!

A Kötelezők röviden sorozat mentőövet nyújthat azoknak, akik elszalasztották az eredeti művek elolvasását, ám sajnos nem minden esetben elegendő csak a néhány oldalas tartalom tanulmányozása. Sok szereplős, kissé bonyolult történetek esetében célszerű olvasás közben jegyzetelned, akár gondolattérképet is készíteni, ami a későbbiekben nagyon hasznos lesz, ha a kapcsolatrendszereket, neveket, helyszíneket kell észben tartani. Nem utolsó sorban ezzel a módszerrel egészen biztosan emlékezni fogsz minden olyan részletre is, amire talán egy dolgozatban rákérdezhetnek.

Beszélgessünk róla!

Van, hogy olyan irodalmat kell olvasni, ami nem túl könnyen emészthető. A Könyves magazin podcastben Ott Anna nyújt segítséget az olvasóknak. Hétről hétre egy fél órás beszélgetés keretein belül irodalomtanárokkal, írókkal beszélget egy-egy kötetről, annak tartalmáról, történelmi hátteréről. Kapaszkodót nyújthat, ha nagyon úgy érzed, hogy nehéz megérteni egy mű lényegét, segít feltárni az olykor sokrétű személyiségeket és kiigazodni a szövevényes történetekben.

Összehozza a közösséget!

A kötelező olvasmányok remek kapcsolódási pontok lehetnek az osztálytársaiddal. Osszátok meg egymással gondolataikat, beszélgessetek róla, vitassátok meg, hogy kinek melyik rész tetszett igazán és miért.

Szerző:Batka Dóra
icon

kapcsolódó cikkek

tudomány

Uspace.hu logo
Emmi logo