Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Mit tudunk a világűrről?

Mit tudunk a világűrről?

Van egy hely, aminek nem lehet tudni a méretét, józan ésszel beláthatatlan nagyságú és körülbelül 100 kilométerre helyezkedik el tőlünk. Sötét színűnek látjuk, mert az agyunk nem képes befogadni a távolabbról jövő fényt. Járt már ott ember, de nem sok, ez talán a jövőben változni fog, köszönhetően a különböző kutatásoknak, fejlesztéseknek. Elképesztően komplex és csodálatos dolog az, ami körülvesz minket, jó lenne, ha tudnánk rá vigyázni. Érdekel, hogy mit rejt a csillagos ég, mi van körülöttünk, hogyan lehet dolgozni a világűrben? Nos, lássuk!

Bolygók

A Nap körül 8 bolygó kering, amelyeket két kategóriába tudunk sorolni: A Föld és a Jupiter típusú bolygókra. Az első típusba tartozik a Merkúr, a Vénusz, a Föld és a Mars, míg utóbbiakba a Jupiter, a Szaturnusz, az Uránusz és a Neptunusz. Az első négy bolygó közös jellemzője a sziklás, szilárd felszín, valamint nem rendelkeznek gyűrűvel és viszonylag kicsi méretűek, míg az utóbbi négy nem rendelkezik szilárd felszínnel, vannak gyűrűik és óriásiak lehetnek. A Jupiter a Naprendszer legnagyobb planétája. Régen a Plútó a Naprendszer kilencedik bolygójaként volt számon tartva, azonban 2006 óta már csak törpebolygóként lehet rá hivatkozni, mert nem felelt meg a nagybolygók definíciójának.

Mi az az űrszemét?

Sajnos a világűrben is rengeteg a szemét, és ez a sok haszontalan tárgy a Föld körül kering, ami bizony nagy veszélyt jelent, hiszen ütközhetnek egymással de akár űrhajóval is ezek a kozmikus hulladékok. Az űrszemetek között vannak elhagyott fél pár kesztyűktől kezdve meghibásodott műholdokon keresztül különböző szerszámok is. A legújabb kutatások szerint ezeket a hulladékokat egy mágnessel igyekeznének összegyűjteni, a fém darabok elektromágnessé válnak és így már könnyebb lenne a begyűjtésük.

Mi az az ISS és milyen ott az élet?

Az ISS nem más mint az International Space Station, vagyis a Nemzetközi Űrállomás, az űrkutatás legnagyobb és legdrágább eszköze. Őrületesen gyorsan kering a Föld körül, 92 perceként kerüli meg azt 27.000 km/h sebességgel, míg a Hold keringési ideje 27 nap! 2000 óta folyamatosan vannak az állomáson űrhajósok, régebben hárman, ma már hatan dolgoznak éjjel - nappal és töltik együtt a szabadidejüket a világűrben ezek az emberek.

Naponta kötelező két órát edzeniük, mert az izmok rövid időn belül sorvadásnak indulhatnak, a csontok gyengülnek, kevésbé lesznek ellenállóak.

Túl sokáig nem szabad egy helyben dolgozniuk, mert a kilélegzett szén-dioxid a fejük körül lebeg, ami az újra belélegzés esetén komoly fejfájást okoz.

Döbbenetes gyorsasággal fejlődik az űrkutatás is, 2024-re állítólag már ember mehet a Marsra és onnan már tényleg csak egy ugrás lesz az űrturizmus berobbanása. A Földről eljutni a Marsra körülbelül 259 napig tart. Lesz-e olyan, aki vállalkozik erre? Ki tudja, talán igen, mindenesetre fantasztikus, ahol a tudomány ma tart. Érdemes figyelemmel követni, mert már közel sem annyira elérhetetlen az, hogy a Marson is megszaporodjanak az emberi lábnyomok.

icon

kapcsolódó cikkek

tudomány

Uspace.hu logo
Emmi logo