Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

A mérgező emberek tulajdonságai

A mérgező emberek tulajdonságai

Ha nem ismered ezt a típust, akkor szerencsés vagy, hiszen a rájuk aggatott jelzőből adódóan nem kellemes a társaságukban lenni: nincsenek jó hatással a társadalom többi tagjára, környezetükben rosszul érzed magad, felesleges stresszt okoznak. Íme egy lista arról, hogy mik a toxikus emberek jellemzői.

Nem tud bocsánatot kérni

A mérgező emberek egyik jellemzője az, hogy úgy tűnik, mintha bocsánatot kérnének de valójában megpróbálják rád hárítani a felelősséget, úgy tesznek, mintha nem nekik kellene elnézést kérniük a sértő mondataikért. Ha valaki úgy fogalmaz, hogy “Bocsánatot szeretnék kérni, de..”, akkor kezdj el gyanakodni, hogy ez nem őszinte megbánás, hanem a szituáción szeretne fordítani, hogy úgy tűnjön, ő ártatlan.

Állandó kritizálás

Az energiavámpír emberek megállás nélkül kritizálnak, ezzel elérik azt, hogy bizonytalanná válj. Az ő szájukat nem fogja elhagyni dicséret, pozitív kritika.

Lehet, hogy eddig hármasokat vittél haza töriből, de most négyesre írtad a dolgozatot, mégsem értékelik az erőfeszítésedet, mert lehetett volna jobb is. Sok szülő vélekedik így az iskolai teljesítményről, pedig ezek igenis nagy dolgok és dicséretre méltóak, mert szorgalom, és kemény munka van mögötte. A visszajelzésekből - legyen az jó vagy rossz - általában tanul az ember, de legalább elgondolkodik rajta. Tudd, hogy a szűnni nem akaró negatív minősítés nincs rendben, és az nem neked szól, hanem ez a mérgező emberek egyik fegyvere.

Legyen intő jel, ha a találkozások alkalmával nem érzed jól magad, frusztrált, stresszes leszel, úgy érzed, hogy nem tisztelnek eléggé, szorongsz a közelükben, nem tudsz önmagad lenni mellettük. Nem egyszerű felismerni őket, de a legjobb, ha a belső iránytűdre figyelsz: Hogy érzed magad? Jó a társaságukban lenni? Felszabadult vagy?

Manipulálás nagymesterei

Úgy érzed, hogy egyáltalán nem figyelnek rád, nem válaszolnak, levegőnek néznek? Ha nekik kényelmetlenné, unalmassá válik egy szituáció, akkor egyszerűen nem fordítanak kellő figyelmet rád. A toxikus emberek mindig panaszkodnak, soha semmi nem elég jó nekik, és egyszerűen képtelenek belátni, hogy önhibájukból fakadóan nem sikerült valami. A lódítás sem áll távol tőlük, gyakran és módszeresen ferdítik el a valóságot. Szeretnek áldozatszerepben tetszelegni, ezért még arra is képesek, hogy egy történetet picit megmásítva meséljenek el.

A mérgező emberek többsége első benyomásra nagyon megnyerőek és szimpatikusak, úgy érezheted, hogy igazán kellemes a társaságukban lenni. Könnyű rásütni valakire az energiavámpír jelzőt, de ha anyukád rád szól, mert szerinte túlságosan rövid szoknyát vettél fel az iskolába, attól ő még nem lesz toxikus szülő! A helytelen, romboló viselkedés sok tényezőből áll, nem szabad egyetlen egyet kiragadni.

Ha teljes bizonyossággal érzed azt, hogy egy mérgező emberrel van dolgod, akkor a saját lelki egészséged érdekében hagyd magad mögött azt a kapcsolatot. Egy egészséges kapcsolat nem így működik legyen szó barátságról vagy szerelemről.

Szerző:Batka Dóra
icon

kapcsolódó cikkek

barátok

Uspace.hu logo
Emmi logo