Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Jó vele beszélgetni, járnunk kellene?

Jó vele beszélgetni, járnunk kellene?

Egyfolytában a legjobb (vagy az egyik) barátoddal lennél, aki ellenkező nemű? Imádsz vele dumálni, együtt lógni, és mindent megosztotok egymással? Barátság ez vagy szerelem?

Sok fiatal átéli azt az iskolás évei alatt, hogy közel kerül egy ellenkező nemű személyhez, ami egy darabig barátság szinten működik, de aztán bizonyos ponton felmerül a kérdés: lehet, hogy érzünk valamit, és járnunk kellene? Az érzelmek, legyenek barátiak vagy annál sokkal mélyebbek, kusza viharokat idézhetnek elő benned, ám ha tisztázol magadban néhány kérdést, világosabban láthatsz, és könnyebben döntésre juthatsz.

1. kérdés: milyen jellegű a kapcsolatunk?

Fontos lenne, hogy meg tudd határozni, hogy ez a kapcsolat mit jelent számodra. Ha baráti, akkor miféle típusú, mennyire mély, milyen szinten őszinte és igazi? Ha felfedezel némi gyengédebb érzelmet, akkor el tudod képzelni, hogy ezeket fizikai síkra is emeld? Például szívesen megcsókolnád a másikat? Ha erre igen a válasz, akkor lehet, hogy ez tényleg több mint barátság.

2. kérdés: lelkileg és/vagy fizikailag kapcsolódunk?

Ha sokat beszélgettek, rengeteg időt töltötök együtt, és szinte mindent megosztotok magatokról, akkor valószínűleg megvan köztetek a lelki összhang, vagyis jól tudtok kapcsolódni a másikhoz, meg mertek nyílni, és őszinték lenni. Na, de mi a helyzet a testi kontaktusokkal? Összeér néha „véletlenül” a kezetek, lábatok, vállatok? Meg szoktátok ölelni egymást? Köszönéskor adtok puszit a másiknak? Ha igen, ezekben baráti vagy másfajta érzelmeket éltek meg?

3. kérdés: nélküle is vele lennék?

Fontos átgondolnod, hogy amikor külön vagytok, gondolsz-e a másikra, hiányzik-e, érzed-e azt, hogy vele szeretnél lenni? A szerelmet többek között az különbözteti meg a barátságtól, hogy amellett, hogy jól érzitek magatokat együtt, vonzódtok is egymáshoz. Talán ha folyton róla álmodozol a külön töltött órákban, alig várod, hogy lásd, érezd az illatát, és mesélhess neki arról, ami veled történt, akkor érdemes megbarátkoznod azzal a gondolattal, hogy ez a dolog kettőtök között barátságnál is többet jelenthet.

4. kérdés: a kockázatot vagy a biztonságot válasszuk?

Egy barátság értékes dolog, érdemes rá vigyázni, és bizonyos esetekben tényleg nem éri meg felrúgni csak azért, mert például kísérletezni szeretnétek. Ha fizikailag nem vonzódtok egymáshoz, akkor mindenképpen érdemes megmaradni a baráti viszonyban, így az nem sérül, és akár életre szóló jó kapcsolat is maradhat. Ha viszont egyértelműen felüti a fejét valamilyen gyengédebb érzelem, mindenképpen üljetek le és beszéljétek át a lehetőségeket, és azt, hogyan tudnátok elképzelni a folytatást. A lényeg, hogy közösen határozzatok, és ha úgy döntötök, egy párként folytatjátok ezt a kapcsolatot, hagyjatok időt és teret egymásnak, és a szerelem kialakulásának.

Előfordulhat az is, hogy a lágy érzelmek csak egyikőtöket rohanják meg, ami bizonyára megnehezíti majd a fennálló helyzetet. Megesik, hogy egy baráti pár valamelyik tagja vonzódni kezd a másikhoz, emiatt pedig meginog az addigi kapcsolat, netán végleg távol kerülnek a felek egymástól. Ám az is megtörténhet, hogy a kialakult érzelmi helyzet átbeszélése után barátokként tudjátok folytatni, és idővel mindketten másban találjátok meg a szerelmet. A kapcsolatok bonyolult rendszere sokféleképpen működhet és alakulhat, őszinte és nyílt kommunikációval, még ha nem is könnyűvé, de gördülékenyebbé tehetők a különféle nehézségek.

icon

kapcsolódó cikkek

barátok

Uspace.hu logo
Emmi logo