Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Csapatszellem, csapatjáték - Mik ezek, és mit nyerhetek általuk?

Csapatszellem, csapatjáték - Mik ezek, és mit nyerhetek általuk?

Ezekről a fogalmakról elsőre talán a sportjátékok, edzések és versenyek juthatnak eszedbe, pedig a csapatszellem és a csapatjáték jelen van egy munkahelyen, egy önkéntes munkát végző egyesületben, nyelviskolai csoportban, vagy osztályban is.

Csapatban lenni rengeteg előnnyel jár, például megkaphatod általa a valahová tartozás érzését és élményét, és küzdhetsz a csoport tagjaival együtt egy közös, nagy célért. Legyen szó sportversenyről, színjátszó előadásról, művészeti megmérettetésről (például zeneiskolai koncert, közös képzőművészeti alkotás elkészítése), vagy éppen arról, hogy összedolgoztok az osztálytársaiddal egy nagyobb vizsga, netán az érettségi előtt, mindegyik esetben sokat számít az, hogy mennyire vagytok elkötelezettek, és együttműködőek. Ezen ugyanis a saját, és a közös sikeretek is múlhat.

Szellem a csapatban?

A csapatszellem valójában egy adott csoport érzelmi szintjét jelenti, ezt pedig egyrészt a tagok lelkiállapota határozza meg, de fontos az elkötelezettség is, amit a közösség a céljai elérése érdekében mutat. Részben ettől is függ, mennyire kitartóak a tagok, és milyen mértékben sikerül megvalósítani, amit kitűztek maguk elé. Mindezek mellett kulcsfontosságú dolog a csoport hite is, vagyis hogy a benne levő emberekben van-e bizonyosság a csoport sikere felől.

Na, de mire jó ez az egész?

Csapatjátékosnak lenni nemcsak azt jelenti, hogy hozzásegíted az adott közösséget a sikerhez, de azt is, hogy együtt és egyéni szinten is fejlődtök, tanultok. Ilyen helyzetben nagyszerűen kibontakoztatod a tudásod és tehetséged, és rengeteget információval gazdagodhatsz önmagadról. Ráadásul figyelve a különféle szituációkat, amikben a csapatnak helyt kell állnia, a társaidról is nagyon sok mindent megtudhatsz. Fontos és pozitív tényező az is, hogy egy összetartó csapat tagjának lenni, abban rendszeresen tevékenykedni, alkalmazkodni másokhoz és tudatosan megélni a jelen pillanatait, mentálisan is pozitívan hathat rád. Csapatjátékosként ott van az az érzés, hogy nem vagy egyedül, a közös munka és találkozások alkalmával pedig könnyebben kikapcsolódhatsz, és még a napi stressz-szinted is csökkenhet.

Egymás tisztelete és elfogadása

A jó csapatszellem többek között a tisztelet és elfogadás függvénye is, hiszen ha az adott közösség tagjain belül erőteljesen jelen van a széthúzás, a negatív hozzáállás, és bármilyen kirekesztő magatartás, akkor nem feltétlenül lehet pozitívan megélni a csapatban való létezést és közös munkát. Ilyenkor a cél elérése is nehézkesebbé válik, ami pedig a legfontosabb tényező lenne. Azt, hogy hogyan figyelhetsz oda másokra, vagyis a csapat tagjaira, meg lehet tanulni. Első körben kezdd el tudatosabban szemlélni magát a csoportot és annak működését, majd benne az egyes személyek helyét (a sajátodét is), viselkedését, ha van hozzá érzéked, akár mozgatórugóját. Ha egy kicsit feltérképezed a csapatot ilyen módon, és felismered a társaid pozitív és negatív tulajdonságait, erősségeit és hiányosságait, az nemcsak segíthet elfogadni és idomulni egymáshoz, de a közös munkát is megkönnyítheti.

A témához kapcsolódva nézd meg ezeket a kedves és sokatmondó animációkat a csapatszellemről: IDE KATTINTS!

icon

kapcsolódó cikkek

barátok

Uspace.hu logo
Emmi logo