Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Kapcsolatfüggőség és ami mögötte van

Kapcsolatfüggőség és ami mögötte van

“Egyik kapcsolatból lép a másikba. Mindig van mellette valaki, még sosem láttam egyedül”. Gyakran hallhatsz ilyen és ehhez hasonló mondatokat olyanok szájából, akik kritikusan szemlélik azokat, akik kapcsolatból kapcsolatba ugrálnak és az egyedüllétet hírből sem ismerik. A kapcsolat - és társfüggőség jóval túlmutat azon, hogy van egy biztonságos, megtartó közösség, akikkel jól érzed magad. Természetesen a stabil párkapcsolatban élő párokat sem szabad felcímkézni a társfüggő jelzővel, de akkor mégis mi ez a jelenség, és kik azok, akiket ez érint?

Mit jelent a kapcsolatfüggőség?

Egy függő ember általában önbizalomhiánnyal küzd, folyamatos megerősítést és visszaigazolást vár a másiktól, túlontúl ragaszkodó, gondoskodó. Fél véleményt nyilvánítani, retteg az elutasítástól, képtelen belátni a hibáit, nem szereti és tiszteli magát eléggé. Folyamatosan a másik ember kedvében szeretne járni, nem tud nemet mondani és szorong a magány, egyedüllét gondolatától. Állandóan azt érzi, hogy kell valaki maga mellé.

Otthonról hoztuk, vagy nem?

A függőségnek ezen formáját nem egyszerű felismerni, ne ess bele abba a hibába, hogy önmagadat diagnosztizálod. Ha önbizalomhiánnyal küzdesz, az még nem jelenti azt, hogy társfüggő vagy. A függőség kialakulását sok mindenre vissza lehet vezetni, a legelterjedtebb vélekedés szerint egy túlféltő, nagyon óvó, erős kontroll alatt tartott gyerek esetében kialakulhat személyiségtorzulás, aminek köszönhető ez a toxikus viselkedési minta. Ugyanakkor a sok és hosszú egyedüllétek, az anya távolléte sem hat kedvezően a gyermekekre.

Két ember kell hozzá?

Párkapcsolat esetén számtalanszor megállja a helyét az az állítás, hogy “ehhez is két ember kell”. Nincs ez másképp a függőség kapcsán sem. Senki sem kezd el a másik féltől egészségtelenül függeni, ha csak nem volt valamilyen traumája korábban, amivel érdemes lett volna foglalkoznia. Viszont ha bizonyosságot nyer, hogy neked vagy a barátodnak/barátnődnek ilyen problémái vannak, akkor szakembert kell(ene) bevonni. A kapcsolatfüggőséget lehet kezelni, terápiára járni, pszichológus segítségét kérni, rálépni az önismeret útjára. Sokat segíthet egy lelkipásztor is a probléma felismerésében.

Van egy klassz közösség, ahová jó tartozni, sokat vagytok együtt, programokat szerveztek és olyan emberekkel tudod magad körbevenni, akiknek élvezed a társaságát? Ezeket a barátságokat kell megtartani sokáig, mert kincset érnek. Összekötnek a közös emlékek, amikből az évek során még több és több lehet. A szoros baráti kötelék nem jelent függőséget.

Kapcsolat- és társfüggőség esetén torzulhat a személyisége az egyénnek, de a hosszú évekig, évtizedekig tartó barátság esetében ez nem mondható el. Sokkal árnyaltabb a kép annál, mint ahogy az sokak fejében él. A kapcsolatfüggőség nem szégyen! Meg kell oldani, kezelni kell, hogy egy egészséges, szilárd alapra tudjon épülni két ember jövője.

Szerző:Batka Dóra
icon

kapcsolódó cikkek

barátok

Uspace.hu logo
Emmi logo