Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Szekálják a barátomat!

Mit tegyek?

Szekálják a barátomat!

Bullying, mobbing, két idegen szó, ami talán nem is hangzik számodra idegenül. Sajnos nem újkeletű dolog, hogy az iskolában a diákokat szekálják, cikizik, csúfolják, kiközösítik, piszkálják. Lehetséges, hogy már te is találkoztál ezzel a jelenséggel. Vagy te voltál az okozója, lehet, hogy téged ért hasonló bántás, esetleg “csak” szem és fültanúja voltál az eseményeknek. Bántalmazó nem csak az lehet, aki verbálisan vagy fizikailag okoz fájdalmat a másiknak. Ha ismered azt, aki átéli a szekálást és nem szólsz tanárnak, szülőnek, akkor közvetve, de te is bántalmazóvá válsz.

Mikor van baj?

Feltűnt, hogy van egy-két személy aki konstans piszkál valakit a baráti körödből? Kipécézték?

Ha nem csak egy egyszeri beszólásról volt szó, akkor érdemes résen lenni, hiszen sokszor a legcsöndesebb ismerősöd az áldozat. Aki nem mer szólni, csak hallgat és csöndben tűri a piszkálást. Nem szabadna, hogy ez idáig elfajuljon, de sokszor nagyon nehéz észrevenni, hogy baj van, pláne ha nem érkezik panasz az érintett féltől. Ha tudsz beszélj a bántott féllel, tudasd vele, hogy rád számíthat, és biztosítsd arról, hogy nem szabad eltűrnie a sértegetéseket, és ezekért nem ő a hibás. Ő nem tehet semmiről, ezekben az esetekben mindig a helyzetet kell orvosolni!

Ne legyél szemtanú

Csúfolják az egyik barátodat, osztálytársadat? Viccet csinálnak az alkatából, cikizik ha jó jegyet kap, vagy épp ellenkezőleg, bántás éri egy gyengébb osztályzat miatt? Ne feledd, hogy ilyenkor cselekedni kell, nem szabad csak állni és nézni, ahogy szekálják az osztálytársadat. Nem könnyű közbeavatkozni és nem is biztos, hogy a te feladatod megakadályozni a szóbeli abúzust, de egy biztos: bármi jobb, mint szótlanul és tétlenül végignézni, ahogy kellemetlen helyzetbe hozzák a másikat. Neked sem esne jól fordított esetben, ha a többiek csupán nézői lennének a szekálásnak.

Szólni szólni szólni!

Mit tudsz tenni akkor, ha látod, hogy valakit piszkálnak? Szólj valakinek, legyen az az ügyeletes tanár, osztályfőnök, vagy akár szülő. Bátran kérj segítséget, merd elmondani egy idősebbnek, hogy mi történik a környezetedben, ők fognak tudni segíteni. A nagyszájú osztálytársad cikizi a barátodat? Szólhatsz neki te is, kérd meg, hogy ezt ne csinálja, nem szép dolog, sértő, amit mond és tesz. A leghatékonyabb módja a bántalmazás megszüntetésének és megakadályozásának az, ha egy felnőtt beszél a bántalmazó kamasszal.

Senkinek nincs joga ahhoz, hogy a másikat bírálja, cikizze, kellemetlen helyzetbe hozza egy olyan dolog miatt, ami neki nem tetszik.

Nem számít, hogy a másik hogy tanul, milyen ruhát hord, duci, vagy vékony, szőke vagy barna haja van. Annak, aki a bántást megfogalmazza, sosem a bántott féllel van problémája. Valószínűleg túlságosan frusztrált, dühös, ingerült, és emiatt hagyja el olyan mondat a száját, ami a másik fél számára fájdalmas. Fel kell ismerni, hogy baj van, segítséget kell kérni és együtt megoldani a helyzetet.

icon

kapcsolódó cikkek

barátok

Uspace.hu logo
Emmi logo