Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Mit tegyek, ha nem tudok beszélgetni és barátkozni másokkal?

Mit tegyek, ha nem tudok beszélgetni és barátkozni másokkal?

Ha te is nehezen nyílsz meg, és építesz kapcsolatokat, akkor talán segítenek az alábbi gondolatok. Kapcsolatba lépni másokkal, ismerkedni és beszélgetni nem könnyű dolog, főleg, ha valaki alapvetően nem a társaság középpontja, zárkózott, félénk, és nehezen nyit mások felé. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy nem is szeretne barátkozni, vagy épp ne lenne szüksége a közösségi életre.

Légy jóban önmagaddal!

Az első és legfontosabb, hogy elfogadd el és szeresd önmagad. Légy a saját barátod, kerülj tisztába az értékeiddel, tudd, hogy mi az, amiben különleges vagy, mi az, amit másoknak is szívesen megmutatnál a belső világodból.

Nézz másként az új dolgokra

Az új helyzetek és személyek megismerése, az új feladatok kipróbálása a legtöbb ember számára riasztó dolgok, hisz félünk az ismeretlentől, a kiszámíthatatlanságtól, attól, hogy elvesztjük biztonságérzetünket. Ez teljesen normális. Ha viszont életed minden pillanatában elzárkózol a lehetőségek elől, a fejlődésnek sem adsz teret. Néha mozdulj el a saját határvonaladról, próbálj ki új dolgokat, még ha félsz, akkor is! Hidd el, rengeteg nem várt élményben lehet részed.

Járj (ismerős) emberek közé

Társaságban lenni - még, ha félsz is tőle - jó dolog, ráadásul remek alkalmat ad arra, hogy ismerkedj. Minél többször látnak egy bizonyos közegben, annál valószínűbb, hogy meg is szólítanak. És ugyanez fordítva is igaz. Amint egy picit is biztonságban érzed magad az ismerős arcok között, talán kapsz annyi lendületet, hogy beszélgetésbe elegyedj.

Küldd messzire a lámpalázat

Zavarba jössz, ha beszélgetésre kerül sor a suliban? Izzadni kezd a tenyered, összeszorul a torkod, és alig jön ki szó a szádon? Valószínűleg nagyon izgulós alkat vagy, de ez nem baj! Ahhoz, hogy oldj egy picit a gátlásaidon, és a benned dúló kételyeken, szállj szembe velük! Gondold végig azt a szituációt, amitől a leginkább összerezzensz, majd felelj a következő kérdésre:

Mi a legrosszabb, ami történhet velem?

Adunk egy kis segítséget: Talán visszautasítanak? Kinevetnek? Összesúgnak a hátad mögött? És akkor mi történik? Ha ez valósággá válik, akkor örökre le kell írnod magad? Olyan sérülést szenvedsz, amiből sosem tudsz majd talpra állni? Persze, hogy nem! Mindenből tanulhatsz, még a legrosszabb forgatókönyvekből is! Az pedig, hogy mások (akik esetleg nem is ismernek) mit gondolnak rólad, még nem egyenlő azzal, ami, és aki valójában vagy. Döntsd le a belső falakat, és légy bátor! Semmi végzetes és visszafordíthatatlan nem történhet veled.

Hívd segítségül a közösségi médiát

Van olyan eset, amikor a népszerű üzenetküldő alkalmazások segítségedre lehetnek, például, hogy előkészítsék az élő beszédet. Ha úgy érzed, nem tudsz kezdeményezni, sőt néha válaszolni is nehéz a neked feltett kérdésekre, készítsd elő a terepet! Társalogj online, add jelét a nyitottságnak, ossz meg magadról néhány olyan információt, ami felkeltheti mások érdeklődését, amivel esetleg azonosulni tudnak. Amikor találkoztok, máris lesz miről beszélni.

Nincs témád? Csináljatok valamit együtt

Ismerkedni nemcsak hatalmas beszélgetésekkel lehet, de közös programok szervezésével is. Ha szeretnél valakivel összebarátkozni, hívd el valahova. Menjetek ki focizni, biciklizni, sétáltassatok együtt kutyát, próbáljatok ki egy új szakkört, mozizzatok, vagy válasszatok egyéb olyan tevékenységeket, amik közös élményt adhatnak, de nem arról szólnak, hogy szemtől szemben, beszélgetéssel kell eltöltenetek a közös időt.

Kérj tanácsot

Ne feledd, hogy akármilyen problémával is állj szembe, a szüleid, az idősebb testvéreid (ha vannak), és a nagyszüleid melletted állnak. Nem kell kényelmetlenül érezned magad, elképzelhető, hogy ők is keresztülmentek ugyanezen a nehézségen, de ha nem is, sok tapasztalattal rendelkeznek az élet különféle területeiről. Próbálj meg nyitott lenni, őszintén beszélni a gondjaidról, hiszen bennük megbízhatsz. Támaszkodj bátran a családi közösségre, és meríts erőt belőlük, ha szükséged van rá!

icon

kapcsolódó cikkek

barátok

Uspace.hu logo
Emmi logo