Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Baráti féltékenység, irigység? Űzd el a zöld rémet!

Baráti féltékenység, irigység? Űzd el a zöld rémet!

Tudod mi az a zöldszemű szörnyeteg? A régi időkben a féltékenységet hívták így elődeink. Sajnos ez a szörnyeteg nem csak a szerelmi kapcsolatokban jelenhet meg, a baráti kapcsolatokat is megmérgezheti. Azonban nem kell csüggedni, létezik ellenszere, legyőzhető, megmutatjuk hogyan!

A féltékenység az az érzelem, amit leginkább akkor érzünk, ha valaki, akitől figyelemre, szeretetre vagy gyengédségre vágyunk, az egy harmadik személynek adja azt meg. Az irigység pedig a mások öröme kapcsán érzett fájdalmunk. Így érthető módon ezek már egy tizenéves életében is megjelenhetnek akár bevallod magadnak, akár nem. Ez időnként a legjobb barátságokban is előfordul, hiszen ott is jelen van a kötődés, az összehasonlítás és a természetes versengés.

Irigység barátok között?

Ugyan már, hiszen egy barát mindig örül a másik eredményeinek, sikerének, támogatja a másikat fejlődésben. Alapesetben. Te voltál már úgy, hogy a barátod ünneplése helyett vagy mellett inkább saját, rosszabb helyzetedre gondoltál, azon szomorkodtál? Ha igen, az bizony a féltékenység jele. Pedig ami rossz neked, - s mivel ezt nehéz elrejteni - az rossz a barátodnak is. Ez még persze nem jelenti azt, hogy nem is vagytok jó barátok. De alapból bármennyire sem vagy féltékeny típus, olykor mindenkinél előjöhet ez a kellemetlen érzés, ha egy közeli barátnak minden sikerül, neked pedig éppen nem. A kérdés inkább az, mit kezdesz ezzel az érzéssel.

Versengés és féltékenység

Akár a suliban, akár a sportban vagy valami közös hobbiban, bárhol megjelenhet a zöldszemű, ha valaki jobban teljesít nálad és ezért nagyobb elismerést kap. Senki sem szeret féltékenykedni, de szerencsére, ha odafigyelsz rá és teszel ellene, felülkerekedhetsz rajta, és nem kell búcsút mondanod egy jó barátságnak.

Éljen az őszinteség!

Ha bármilyen kapcsolatban felmerül a féltékenység, a legjobb, ha őszintén beszélsz az érzésedről és megkéred erre a barátodat, barátnődet is. Lehet, hogy már a barátod is észrevette, hogy nem örülsz vele teljes lelkesedéssel és ez benne is rossz érzést kelt, emiatt pedig téged gyötör a bűntudat. Erre a legjobb megoldás, ha bevalljátok, milyen érzelmeket éltek át éppen és találgatások helyett tisztán látjátok, átbeszélitek a másik szempontjait is. Elmagyarázhatod neki, hogy bár örülsz az eredményének, de magad miatt szomorú vagy. Éreztesd vele, hogy ez nem ellene szól.

Vizsgáld meg saját érzelmeid!

Honnan ered valójában a féltékenység barátod sikerei iránt? Lehet, hogy már te is régóta arra vágysz, amit ő elért, csak még nem tudatosult benned. Nem arról van szó, hogy nem örülsz a sikerének, csak magadnak is ugyanezt szeretnéd. Ebben az esetben érdemes tudatosítani, hogy milyen célokat szeretnél elérni és munkához látni, hogy el is érd ezeket. Harcolj, küzdj meg érte, s máris elhessegetted a féltékenység gonosz kis manóját! Az érzéseid magukba foglalják a fizikai érzeteket és a mentális állapotot is, verejtékezel ha izgulsz, reszketsz ha félsz, feláll a szőr a karodon ha valami megérint, ezer kis apró jele van az érzelmeknek. Ám ne feledd, minden érzelem az elmédből ered!

A jó és a rossz szétválasztása

A féltékenységet szinte lehetetlen kikerülnötök bizonyos helyzetekben. Sokszor ez jelenti a barátságotok végét, de ennek nem muszáj így történnie. Ha önmagadba néztél és megállapítottad, honnan ered a féltékenységed gyökere, azt is látnod kell, hogy a jó és a rossz érzéseknek nem kell kizárniuk egymást. Nem bonyolult: lehetséges egyszerre örülni a barátod sikerének és közben felismerni, hogy te is azt szeretnéd, amit ő ért el. Ez inspiráljon, motiváljon, vigyen előre, még tanácsokat és segítséget is kérhetsz tőle a saját fejlődésedben. Egymás támogatása sokkal eredményesebb a féltékenykedésnél és az ebből fakadó ellenségeskedésnél.

A féltékenységnek nem kell mérgező érzésnek lennie. Az önsajnálat helyett fektess energiát abba, ami a saját céljaid eléréséhez vezet! Így a féltékenység érzése már nem is legyőzhetetlen!

icon

kapcsolódó cikkek

barátok

Uspace.hu logo
Emmi logo