Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Hogyan legyek jó barát?

Hogyan legyek jó barát?

Barátságok szólhatnak rövidebb, hosszabb időszakra, sok mindentől függ, hogy ki az, akivel hosszú távon is megmarad a szoros kötelék. Akadhatnak könnyebb és nehezebb időszakok is, megtépázhatja az élet ezeket a kapcsolatokat, de az igazán erőseket nem lehet szétszakítani. Sok apró tényezőtől függ, hogy mitől lesz valaki igazán jó barát. Csokorba szedtük azokat a tulajdonságokat, amik az igazán jó bajtárs jellemzői.

Őszinteség

Minden jó kapcsolat alapja az őszinteség. Bátran elmondhatsz bármit a barátodnak/barátnődnek, nem kell mindig mindenben egyetértenetek. Lehetsz te más véleményen, teljesen rendben van, az a fontos, hogy önmagad legyél, és ne egy álarc mögé bújj.

Támogatás

Egy jó barát támogat. Nem a riválist kell látnod a másikban, az ellenfelet, hanem őt, magát, akit bátorítani, támogatni tudsz akár egy jól célzott mondattal, vagy azzal, hogyha meghallgatod a félelmeit, kérdéseit. Biztosítsd őt arról, hogy mellette állsz és segíted amiben tudod. Ez hatalmas erőt fog neki adni a továbbiakban.

Ne bíráld, nem te vagy a bíró

Fogadd el őt úgy, ahogy van. Nem a te tiszted megítélni, hogy mit miért tesz, miről mit gondol. Te nem jártad végig az ő útját, ezért maximum tanáccsal lásd el, semmiképp se ítélkezz! Hagyd, hogy önmaga legyen!

Legyen rá időd

A jó barát ismérve az, hogy keresi a másikat, érdeklődik iránta, nem kizárólag akkor emeli fel a telefont, ha baj van. Nem kell mindennap órákat beszélgetnetek, de legalább kéthetente hívd fel, írj neki, csináljatok közös programokat, menjetek sétálni egyet és beszélgessetek közben. Ha igazán jó kapcsolat alakul ki köztetek, akkor nem lesz fáradtság megszervezni a programokat.

Szövetség, bizalom

“Ugye tudod, hogy nekem bármit elmondhatsz?” Sokszor egy ilyen mondattal tudsz a legtöbbet segíteni, hiszen biztosítod róla a barátodat, hogy ott vagy neki, meghallgatod, ha kell, tanácsot adsz, biztatsz! Ha diszkréten kezeled a rád bízott információt, biztos lehet benne, hogy egy szuper ember áll mellette. Szövetség, bizalom alakul ki köztetek, és történjék bármi, egymásra mindig számíthattok! Óriási ajándékai lehettek így egymás számára.

Nagy kincs, ha van néhány igazán közeli barátod, dolgozzatok azért, hogy ez egy sok éven átívelő kapcsolat legyen. Persze hosszantartó barátságok köttethetnek általános iskolában is, de felnőtt korban is, ezt az élet alakítja.

Igyekezz, hogy olyan társa legyél a másik embernek, akit te is szeretnél, hogy melletted álljon. Fontos, hogy meg tudd becsülni őt, hiszen amit adsz, azt kapod vissza. A fejlődés egy soha véget nem érő folyamat a barátságban is, mindig lehet jobban csinálni. Ez nem jelenti azt, hogy háttérbe kell szorítanod saját magadat, inkább megtanulni egyensúlyt teremteni és tudni kell jól működtetni a barátságotokat, ami természetesen két ember munkája.

Ha tetszett a cikk, nézz rá a hasonló témájú videónkra!

Szerző:Batka Dóra
icon

kapcsolódó cikkek

barátok

Uspace.hu logo
Emmi logo