Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Lehet-e barátság férfi és nő között, és ha igen, miért nem?

Lehet-e barátság férfi és nő között, és ha igen, miért nem?

A címben szereplő kérdés Karinthy Frigyestől származik. Arról, hogy van-e fiú és lány között barátság nagyon megoszlanak a vélemények. Van, akik szerint kizárt eset, hogy csak barátság alakuljon ki két ellenkező nemű ember között, ha a kémia megvan, akkor abból bizony szerelem lesz. És vannak azok, akik határozottan vallják, hogy igenis lehet barátság, sőt, sok esetben sokkal őszintébb és mélyebb kapcsolat alakul ki köztük, de ez nem szerelem!

Borzasztóan nehéz kérdés ez, erősen kétlem, hogy kizárólag egyfajta igazság lenne. Én azt vallom, hogy létezik olyan kapcsolat fiú és lány között, ami nem lépi át azt a bizonyos határt egyik fél részéről sem. Hiszen ha ez megtörténik, és a barátod többet kezd el érezni irántad, érzelmeket táplál, akkor már nem beszélhetünk barátságról, legalábbis nem mindkét fél nevében.

Hogy mi a különbség a szerelem és a pusztán “csak barátok vagyunk” kapcsolat között? Képzelj el egy mérleget. Az egyik serpenyőjében a szerelem van, a másikban a barátság. Mindkét serpenyőbe körülbelül ugyanolyan értékeket pakolsz, hiszen fontosak a szerelemben is és a barátságban is.

Mik ezek? A kölcsönös tisztelet, bizalom, őszinteség, támogatás, szeretet. De ide tartozik még a humorérzék is, hogy hasonlóan gondolkodtok alapvető kérdésekről, értékekről és nem utolsó sorban megvan köztetek a kémia. Igen, jól gondolod, baráti viszonyban is fontos. Mégis mikor billen el a mérleg mutatója? Akkor, amikor bekerül a képbe a szexualitás, a vonzalom, ami fontos eleme egy szerelmi kapcsolatnak.

Arról, hogy milyen egy fiú-lány barátság ódákat tudnék zengeni. Egyrészt egy picit formabontó, mert nem ez a megszokott. Sokan ilyenkor kétkedően nézhetnek rád, hiszen “nincsen olyan, hogy csak barátok vagytok, tuti bejössz neki” (vagy fordítva). Ez az általános vélekedés. De akik így gondolkodnak, azok nem tudják, hogy milyen zseniális érzés, ha van egy olyan barátod, aki - nagy valószínűséggel - eltérő módon gondolkodik, máshogy van huzalozva az agya, a legtöbb kérdésre más szemszögből tekint, ami igazán üdítő meglepetésként tud hatni egy-egy helyzetben. Ők azok, akik kertelés nélkül fogják elmondani a véleményüket, legyen szó a kiszemeltedről, vagy arról, hogy felszaladt-e rád pár kiló. Merem állítani, hogy a legőszintébb, csúsztatások nélküli beszélgetéseim mindig ellenkező nemű emberekkel történt, ugyanis szerintem sok szempontból sokkal könnyebb megnyílni nekik. Ez utóbbi tényező természetesen nagyban függ attól, hogy mennyire bízol meg a másikban, de ha nyíltan kommunikáltok, akkor igazán felszabadító tud lenni az eszmecsere.

Van az úgy az életben, hogy hosszú ideig élvezitek egymás társaságát, remekül kijöttök egymással, aztán az egyikőtökben valami átbillen, és talán elkezd többet érezni. Nem lehet ezt időben meghatározni és az sem baj, ha nincs meg a szikra és megmarad barátság szintjén a kapcsolatotok. Engedni kell, hadd sodorjon az élet..vagy egymás karjaiba, vagy egymás mellé, de egészen biztos kedves és szép emlékekkel fogsz gazdagodni.

icon

kapcsolódó cikkek

barátok

Uspace.hu logo
Emmi logo