Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Két tűz között - vita a vendégségben

Két tűz között - vita a vendégségben

Egy vendégség, váratlan baráti látogatás akkor igazán üdítő élmény, ha jól szórakozol, kellemes a társaság, jókat tudtok beszélgetni és önfeledten tudjátok múlatni az időt. Minden vendéglátó törekszik arra, hogy a vendége jól érezze magát, de mégis megeshet, hogy parázsvita vagy esetleg egy nagyobb veszekedés kerekedik. Ezekre a helyzetekre senki sincs felkészülve, jobb kimaradni belőle, de vajon mi a legjobb, amit ilyenkor tehetsz?

Kerüld a nagyon megosztó témákat

Valószínűleg a veszekedés lenne az utolsó dolog, amire egy házigazda és a vendége vágyna, mégis előfordulhat, hogy egy rossz mondat, egy félreértett apróság feszültséget szül a vacsoraasztalnál. Ez egy kellemetlen helyzet mindenkinek, de egy tanácsot fogadj meg: ne állj senkinek a pártjára, ne kezdd el dacosan védeni az egyiket, vagy ellentmondani a másiknak. Egyrészt sosem lehet tudni, hogy mi húzódik a háttérben, ha nem te vagy az egyik vitapartner, akkor jobb kimaradni a civakodásból. Nem a te feladatod igazságot tenni köztük!

Szerinted kinek van igaza?

Próbáld meg nem kinyilatkoztatni a véleményedet, még akkor is ha amúgy nagyon jó viszonyban is vagytok. A te álláspontodra kíváncsi a barátod és szeretné, ha megerősítenéd az igazában? Nyugodtan visszautasíthatod, és udvariasan megmondhatod neki, hogy te szeretnél ebből kimaradni. Ha nem szeretnél, nem kell állást foglalnod egy ilyen helyzetben. Az lenne a legelegánsabb módja a veszekedésnek, ha belátná mindkét fél, hogy az adott körülmények nem megfelelőek a hajba kapáshoz. A nézeteltéréseket majd megvitatják akkor, amikor ezzel nem hozzák kellemetlen helyzetbe sem magukat, sem a meghívott felet.

Tereld el a figyelmüket!

Próbálj meg úgy tenni, mintha fel sem tűnt volna, hogy barátnőd és az anyukája összezördültek egy picit, míg te náluk voltál. Ne is törődj vele, dobj be valami témát, ossz meg velük egy vicces történetet, ami mostanában történt velük. Old a feszültséget, ha tudod, nekik is egyszerűbb lesz átlendülni a kínos szituáción, tegyél fel nekik valamilyen kérdést. Ha szerencséd van, észre sem fogják venni, és már másról kezdtek el beszélgetni, nem pedig a vita tárgya lesz a középpontban. Arról nem is beszélve, hogy talán felismerik a helyzet abszurditását, és nem előtted fogják folytatni a szájkaratét.

Maradj pártatlan egy vitában, még akkor is ha szíved szerint a barátod, barátnőd mellé állnál. Ez nem az a szituáció, ahol meg kell védened. Ha teheted, maradj ki a veszekedésből, ha van kis tesó, akkor egy remek alkalom lehet, hogy leülj vele játszani, vagy mesélj neki valamit, legalább mindkettőtök figyelmét eltereled. Őt is kevésbé fogja feszélyezni a helyzet, és talán te is komfortosabban fogod magad érezni.

Szerző:Batka Dóra
icon

kapcsolódó cikkek

barátok

Uspace.hu logo
Emmi logo