Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Keresztényként a világban

Keresztényként a világban

Kereszt lóg a nyakadban és kilóg a templomtorony a hátizsákodból? Tudják rólad, hogy keresztény vagy? Hogyan reagálnak a többiek, amikor kiderül? A Youtube- csatornánkon négy fiatal beszélgetett erről a témáról, amelyből most néhány szeletet kiemeltünk.

Reakciók arra, hogy keresztények vagyunk

Bizonyos ékszerekkel, karkötőkkel jelezhetjük a világ felé, hogy keresztények vagyunk, legyen az egy kereszt, felirat stb. Ez szemet tűnhet nem keresztény embereknek, és esetleg még rá is kérdezhetnek. Lesz, aki továbbra is pozitívan, és érdeklődéssel fordul felénk, de lesz, aki közönnyel, esetleg riadtsággal kezel majd a későbbiekben. Nem mindegy, hogy milyen közegben vagyunk, hiszen egy vallásos társaságban, sokkal egyszerűbb felvállalni, hogy keresztények vagyunk, hiszen számukra nem idegen, de a világi társaság akár még kemény dió is lehet.

Viszolyognak tőlünk

Ha valaki megtudja, hogy keresztények vagyunk, akkor már egyből le vagyunk támadva, hogy koplalunk, rózsafüzért morzsolunk, és vezeklő övet hordunk. Valamiért viszolyognak, és az inkább a negatív benyomás, ami eddig érte az embereket, olyan keresztényektől, akik egyből elkezdték megtéríteni, esetleg ellenkező vélemény miatt kárhozatra is küldeni az illetőt. Az emberek többször jegyzik meg a negatívat, és marad meg bennük az, hogy a keresztény ember egy nagyon konzervatív, maradi valaki.

Kikerülés a keresztény buborékból

Keresztényként, egy nem keresztény közegben meg kell mutatni, hogy amit mondunk annak súlya van, és felelőséget érzni, hogy hogyan viselkedünk. Nem keresztény közegben más és más értékrend vegyül, míg a keresztényben közös. Felelősség azért is, mert ha valakivel nem úgy bántunk, akkor az ő szemében a kereszténység süllyedni fog.

A keresztények a tökéletesek társasága

Nagyon fontos, hogy ne erősítsük a sztereotípiát az emberekben, hogy képmutatóan viselkedünk. Külső szemlélőként csak az látszódhat, hogy rengeteg törvényt betartunk, mert az egyházunk előírja. De fontos, hogy elmondjuk azt is, amivel nem értünk egyet, és viselkedjünk keresztényként, még ha nem is tudjuk megtartani minden esetben.

Érvényes-e még az egyház tanítása?

Az ember nem változik, a törvényeket úgy írták meg, hogy nem az adott korhoz, hanem az ember szívéhez és gondolataihoz íródott. Az egyháznak nem haladnia kell a korral, hanem alakítania a kort. Az alap mindig ugyanaz, ezért sosem lesz elavult.

Miben nyújt más életformát a kereszténység?

Nem azért vagyunk keresztények, mert olyan könnyű, mert kiváltságokat élünk meg. Ha nem lenne hitünk kevesebbek lennénk, nem lennénk olyan erősek, mint keresztényként. A vallás egy nagy lifehack, vannak ugyan törvények, amiket be kell tartani, de szabadságunk van abban, hogy hogyan döntünk, és nem kell szégyellnünk. Van a keresztényekben egy közös erő, ami összeköt, például ha bajba kerül valaki, akkor együtt tudunk imádkozni érte. Tudjuk, hogy nem vagyunk egyedül, másokkal, közösen járunk az úton.

Kiállsz a saját hitedért?

A hit nem magánügy, de nem mindegy, hogy hogyan közöljük, lenyomjuk a másik torkán, vagy inkább próbálunk úgy élni, hogy másoknak vonzó legyen. A keresztényeknek meg kell tanulni a vitakultúrát, hogy ne csak a saját igazságukat hajtsák, hanem a másik mondanivalóját is vegyék figyelembe.

Ha érdekel a teljes beszélgetés, akkor kattints a videóra!

icon

kapcsolódó cikkek

Isten

Uspace.hu logo
Emmi logo