Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Zarándokutak Magyarországon

Zarándokutak Magyarországon

Biztosan hallottál már róla, hogy valaki zarándokolni ment. Vannak, akik rendszeresen járnak és vannak, akik vissza is térnek egy már korábban megtett útra. De mi a jó ebben? Sokak terveiben szerepel egy-egy különleges hely meglátogatása. Vannak olyan helyek, ahova nehezen lehet eljutni: vagy azért, mert messze van, vagy, mert magasan van, vagy, mert nagyon sokba kerül eljutni oda, vagy nehezen megközelíthető, de mindenképpen erőt próbáló.

De mi a különbség a kirándulás és a zarándoklat között?

Míg a kirándulás vagy a túrázás valamilyen földi cél elérését szolgálja, addig a zarándoklat a lelki fejlődést és az Istennel való különleges találkozást szolgálja. A zarándoklat a gyakorlatban olyan gyalogló út, amiközben erőfeszítést teszünk önmagunk meghaladására. Fáradságos és nehéz utak ezek többnyire. Ezek az utak lehetnek szép tájakon, de akár kietlen vidékeken is. A lényeg az útközben történő imádkozás és elmélkedés. Csak Istenre „figyelni” és „hallgatni.”

Mégis mit lehet elérni vele?

Sokan számoltak be egy ilyen út megtétele után arról, hogy mennyire felszabadultak, mennyire megérte kitartani a csöndben, ami végül meghozta nekik a szív békéjét. Vannak, akik erős lelki élményekről mesélnek, különleges találkozásokról, Istenről való tapasztalatokról.

article image

Szent Márton út

Szombathelytől Tours-ig vezető útvonal. Szent Márton 30 körül született a pannóniai Savariában, a mai Szombathelyen. Katonatiszt fiaként tizenöt éves korában maga is katonának állt. A Római Birodalom katonái közül kitűnt jóságával, a betegek és a szegények iránti részvétével. Tizennyolc éves korában Amiens-ben megkeresztelkedett– abban a városban, ahol egy didergő koldusnak adta a fele köpenyét. Álmában Jézus elmondta neki, hogy ő volt a koldus, akivel jót tett. A látomás hatására kereszténnyé lett, elhagyta a katonai pályát, és térítő útra indult.

Mária út

Közép-Európa összes szent helyét túrautak kötik össze. A legnagyobb a Mária út, mely népünk Máriához kötődő szent helyeit (kegyhelyeit, kápolnáit, forrásait) csatolja be az európai zarándokutak vérkeringésébe, mint Máriagyűd, Vodica (Máriakönnye), Mátraverebély-Szentkút, Máriapócs, Anna rét – Világ Győzedelmes Királynéja (Normafa).

Szent Jakab út

A Szent Jakab zarándokútnak – mint minden zarándokútnak – a lényege, hogy a célpontja egy hely, mégpedig egy szent hely, amely szorosan kapcsolódik a névadó apostol személyéhez, kultuszához; de a kiindulópontja és a célhoz vezető útvonala több is lehet. Az El Camino végső állomása Santiago de Compostela, magyarországi célpontja, kegyhelye pedig Lébény. Magyarországon belül két hivatalos kiindulópontot és útvonalat választhatsz a zarándoklatodhoz. Budapestről, vagy Tihanyból indulva a Dunántúl csodálatos és változatos tájain haladva juthatsz el a hazánkban egyedülálló Szent Jakab-kegyhelyre, Lébénybe, majd folytathatod utadat Szlovákia és Ausztria felé, akár egész Composteláig.

Nem szükséges egy teljes zarándokutat megtenned, szakaszokban is elég, a lényeg, hogy lelkileg fel legyél készülve és tudd, hogy milyen célért végzed. Nem a teljesítmény a lényeg, hanem a megtett lelki út és az az utazás, amely az Istenhez közelebb visz.

Szerző:Szalai Zsolt
icon

kapcsolódó cikkek

Isten

Uspace.hu logo
Emmi logo