Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Böjt vagy fogyókúra?

Böjt vagy fogyókúra?

Nagypapám mindig azzal fogadott, hogy kisunokám jól figyelj! : nagyböjt péntekjein nem szabad húst enned. Nem értettem sem a nagyböjt lényegét, sem pedig azt, hogy nekem miért lesz jó, ha nem eszek húst. Jézust tényleg ez teszi boldoggá?

Ebben a kiemelt időszakban valami nagy dolog készül a lelkedben. Egy rejtélyes titok, egy kapocs, amely átölel, feltölt, ebben az időszakban kicsit megnyugodhatsz, egy kicsit kiszakadhatsz a megszokott sulis hétköznapokból. Legyen ez a böjti 40 nap csak a te titkod.

Katolikusként fontos, hogy megtartsd a pénteki bűnbánati napokat nagyböjtben, és ilyenkor tartózkodj a húsételek fogyasztásától. Ha például amúgy sem eszel húst mert vegetáriánus vagy, akkor fontos, hogy helyette több szeretetcselekedetet gyakorolj, vagy mondj le a reggeli kávéról, gumicukorról, esetleg éppen a kedvenc csokoládédról, amit szeretsz nassolgatni. Személyes példámmal élve, én nagyon szeretem a gumicukrot és az édességeket, nekem a lemondást ezek jelentik és nem az, hogy nem eszek húst.

Miért lesz ettől Jézusnak jobb? – fordulhat meg a fejedben.

Képzelj csak el fogaskereket melynek közepén ott áll Jézus, és fogaskerék forog ahogy a napjaid telnek. Te ott állsz a kerék szélén és apró pici léptekkel haladsz befelé, minden nap csak egy kicsit beljebb. Szerintem ezt jelenti a böjt. Mindegy, hogy húsról, édességről vagy a reggeli ébredéshez szükséges kávédról mondasz le. Az legyen benned, hogy minden apró pici lépteddel jobbá teheted a lelkedet, és közelebb kerülsz ahhoz a titkos kapcsolathoz mellyel Jézus akar téged megajándékozni.

Legyen előtérben olyan dolog, amelyről nehezebben mondasz le, amiért áldozatot kell hozz, ami kis kényelmetlenséggel jár, mert ezek fogják előre mozdítani a lelki fejlődésed. A böjt arra is emlékeztet, hogy tökéletlen vagy és szükséged van Isten megbocsájtó szeretetére.

Miért pont húst?

A hús, a bőséges lakoma, Isten országának jelképe az Ószövetségben. Az állati eredetű termékeket ilyenkor igyekezz kerülni, de halat, kagylót nyugodtan ehetsz mert az hidegvérű állat, így nem számít húsnak.

Trendi fogyókúra?

Manapság az időszakos böjt, mint új trend hatalmas érdeklődésnek örvend. A kalória bevitel csökkentésével egyidejűleg a test az elraktározott testzsírhoz nyúl, így abból nyer energiát, vagyis beindul a fogyás folyamata. A böjtölés jótékony hatásait senki sem kérdőjelezi meg, viszont fontos kérdés, hogy lélek is van a böjtölés mögött vagy sem. Ha csak simán fogyás céljából böjtölsz, akkor is meghálálja a tested a törődést, viszont az Istennel való kapcsolatod nem fog mélyülni, ha a lelki dolgokra nem koncentrálsz.

Ha szeretnél közelebb kerülni Jézushoz…

Kezdhetném újra a közhelyekkel, hogy ne egyél húst stb., de most mégsem erre kérlek. Gondold át, hogy most milyen embernek látod magad az erősségeiddel, gyengeségeiddel együtt és ezeket ajánld fel Istennek egy szentmise vagy szentségimádás keretében.

Ne nagy dolgokat akarj tenni a nagyböjtben, hanem igyekezz minden nap egy kicsit jobb ember lenni. Többet segíteni a szüleidnek, kevesebbet balhézni a tesókkal, hétköznap is elmenni szentmisére, segíteni egy idősebb rászorulónak, vagy akár a szomszédodnak. Nem is gondolnád, hogy mekkora örömöt tudsz szerezni bármilyen kis jócselekedettel.

Vannak-e olyan rossz szokásaid melyekhez ragaszkodsz? Próbálj csak egyet kiválasztani közülük és igyekezz napról napra nem elkövetni újra és újra ugyanazokat a hibákat, amelyek messzebb löknek Isten szeretetétől.

Legyen személyes a böjtöd, és ne csak egy előírást kövess.

Szerző:Pap Adrienn
icon

kapcsolódó cikkek

Isten

Uspace.hu logo
Emmi logo