Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Meditálj imádkozva!

Meditálj imádkozva!

Felgyorsult a világ, és mi is gyorsultunk vele. Sokszor van, hogy napközben 5 percünk sincs, hogy megálljunk, és végig gondoljuk az eddigi eseményeket. Talán ezért is van, hogy egyre több ember kezdett el meditálni. Mondhatni divat lett a meditáció.

A meditációnak számos előnye van. Segít ellazulni, csökkenti a stresszt, erősíti a koncentrációs képességet, közelebb hoz magadhoz.  Az ima pedig segít lenyugodni, magadhoz találni, és nem utolsó sorban Istennel kapcsolódni. Akkor miért ne kombinálhatnánk a kettőt?!

Imádkozva meditálni? Lehetséges ez? 

Első hallásra ellentmondásosnak tűnik ez a fogalom, pedig lehet már te is imádkoztál így. Másik nevén szemlélődő imának, vagy examennek hívják. 

(Az examen szó vizsgálódást jelent. Ez kifejezi, hogy ima közben befele figyelsz, Istennel együtt vizsgálod, szemléled a saját lelkedet.)

Az examen segít ráébredni, hogy az ima nem csak egy kötelesség, amit a vallásod előír, hanem egyfajta önszeretet is. Ezt az imát egy jezsuita szerzetestől tanultam, ahogyan a meditatív imáról is tőlük hallottam először. 

Ha te is gyakran elhatározod, hogy szeretnél többet imádkozni (vagy meditálni), de nem tudod, hogy hogyan kezdj neki, görgess lejjebb, és próbáld ki! A szöveg lépésről lépésre vezet téged. És mi a legjobb benne? Hogy vallástól, helyszíntől, alkalomtól függetlenül csinálhatod, ráadásul bármikor!

article image

1. Teremts magad körül csendet!

Válassz magadnak egy kényelmes testtartást. Próbálj meg elcsendesedni. 

Kavarognak benned a gondolatok? Túlságosan leköt az, hogy mi lesz holnap az ebéd? Én ezt egy egyszerű játékkal szoktam megoldani: elképzelem, hogy a gondolataim ott lebegnek a szobában, majd fejben az összeset kipakolom a szobán kívülre. A szoba ajtaját gondolatban bezárom, így a zavaró gondolatok nem tudnak visszajönni. Így a szobában ketten maradunk: Isten és én. 

2. Tudatosítsd, hogy Isten jelen van!

Még ha nem is érzed a jelenlétét, tudatosítsd magadban, hogy Isten hall téged. Tudja, hogy mi bánt, minek örülsz és megért téged. Igen, még akkor is, ha te erről éppen nem tudsz, vagy ha ezt nem is érzed. Ha úgy könnyebb, képzeld el, hogy ott van veled a szobában. 

3. Próbálj meg kötetlenül beszélgetni Istennel.

Mesélj neki, mondd el mi aggaszt, vagy minek örülsz. És ne feledd: senki sem tudja nála pontosabban, hogy mit érzel. És senki sem érez veled együtt jobban, mint ő. legyél bátran őszinte, magaddal és Istennel egyaránt. 

(Segítő kérdések a beszélgetéshez: Milyen volt a napom? Mit éltem meg sikerként és miért? Mit éltem meg kudarcként és miért? Miért éreztem azt, amit érzek? Mi volt, vagy mi lesz ma a legnehezebb? Mire akarok a nap hátralevő részében fókuszálni? Miben kérem most Isten segítségét?)

4. Maradj egy kicsit csendben.

Próbálj meg csak Istenre és a pillanatra fókuszálni. A csend teret adhat új gondolatoknak, vagy csak segíthet lenyugodni, visszaérkezni a pillanatba. És talán egyszer a csenden keresztül Isten is szólhat feléd. 

Ne csüggedj, ha nem megy! 

Nem baj, ha elkalandozol, vagy elalszol közben. A hangsúly a rendszerességen van. Isten minden egyes másodpercnek nagyon örül amit rá szánsz a napodból. 

Mikor imádkozzak?  

Imádkozni bármikor lehet. Este, elalvás előtt az ágyban fekve, reggel a buszhoz baktatva, az autóban dugózva. A lényeg, hogy ima közben próbálj meg csak magadra és Istenre fókuszálni. 

A barátaiddal is elmész moziba vagy kávézni. Az ima tulajdonképpen egy beszélgetés Istennel.  Ha éppen nincs kedved nekilátni, jusson eszedbe: ahhoz, hogy működjön a kapcsolat, muszáj néha beszélgetni. 

icon

kapcsolódó cikkek

Isten

Uspace.hu logo
Emmi logo