Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Utazás, hétvégi kiruccanás más családjával? Miért ne?!

Utazás, hétvégi kiruccanás más családjával? Miért ne?!

Eljöhet az a pillanat, amikor már olyan korban vagy, hogy felmerül a másokkal való utazás lehetősége. Talán a legjobb barátod hív el egy közös hétvégére a szüleivel, esetleg épp a nagyszülei lepték meg egy több napos utazással, amire magával vihet valakit. Ilyenkor bizony, ha igent mondasz, a megszokottól eltérően, a szüleid nélkül indulsz útnak. Kell-e félned? Vannak-e extra tudnivalók? Mire készülj, és mitől (ne) tarts? Elmondjuk!

Segítség, belecsöppentem egy másik családba!

Ha az egyik barátod családjával utazol el, talán ijesztő lehet, hogy az anyukád és apukád helyett most egy másik anyukára és apukára vagy bízva. Sőt, talán nagyszülőkre, de az is előfordulhat, hogy felnőtt testvérekre, nagynénikre, nagybácsikra. Ettől nem kell megijedned, hiszen valószínűleg azért is mentél bele a közös kalandozásba, mert még ha csak felszínesen is, de valamennyire már ismered azokat a felnőtteket, akikkel eltölteni készülsz pár napot. Ráadásul feltehetően nem is miattuk, hanem a legjobb barátod/barátnőd miatt döntöttél úgy, hogy útra kelsz. Amellett persze, hogy örülsz annak, hogy távolabb az otthonoktól és kötetlenebbül lehettek most együtt, felmerülhet néhány kérdés a fejedben.

Hogyan viselkedjek egy ismeretlen „rendszerben”?

Figyelj, alkalmazkodj, de azért szólj, ha valami nincs rendben, nem oké vagy túl sok neked. Habár egy ilyen utazás során azok a felnőttek a felelősek érted, akikre rá vagy bízva, illetve bizonyos szinten ahhoz a családhoz kell idomulnod, amibe csöppentél, még nem kötelező mindenre igent mondanod. Ha például vannak olyan napi szokásaid, amikhez szereted tartani magad (például a zuhanyzás, lefekvés ideje), itt is megteheted, nem árt viszont, ha ezeket előre jelzed. Vagy ami még jobb, ha még az utazás előtt a szüleiddel közösen megosztjátok ezeket a barátod szüleivel. Az étkezés kapcsán is lehetnek különbözőségek, ezeket is jelezd nyugodtan, sőt, valószínűleg ki is fognak faggatni azzal kapcsolatban, mit szeretsz, és mit nem, mit ehetsz, és mit nem. Jó tanács lehet az is, hogy figyelj. Szó szerint figyeld meg a körülötted lévő személyeket, és családi működésüket, és amilyen ütemben megy, vedd fel a ritmusukat.

Mit csináljak, ha hiányoznak a szüleim?

Ez előfordulhat, főleg, ha 4-5 napra, akár egy hétre mész el otthonról. Legyen szó belföldről, vagy külföldről, teljesen természetes, hogy pár nap elteltével hiányzik a megszokott közeged, az otthoni dolgaid, és persze anyukád vagy apukád ölelése. Ha nehezen birkózol meg ezzel, hívd fel őket minden nap, beszélgessetek egy picit, mesélj nekik a napi eseményekről, küldj képeket. Így máris közelebb érezheted őket magadhoz. Egyébként pedig próbáld meg kiélvezni az utazás napjait, és gyűjts minél több élményt, amire majd közösen emlékezhettek a barátoddal, barátnőddel.

Adhatom önmagam?

Egyértelműen igen! Semmilyen módon sem érdemes megjátszanod magad, és erre nincs is szükség. Azok az emberek, akikkel kiruccantál, némileg már ismernek, még ha nem is beszélgettetek olyan sokat azelőtt, és még ha ez az első közös utatok is. A legjobb, amit tehetsz - főleg, ha vannak benned félelmek, és akár szorongás -, hogy tökéletesen és százszázalékosan felvállalod magad. Mindezt azért érdemes úgy tenned, hogy nem léped át a tisztelet, a kedvesség és jómód határait. Ha magadat adod, és kisebb-nagyobb komolyságú kérdésekben is vállalod a véleményed, gondolataid és érzéseid, nemcsak te, de az egész csapat sokkal jobban fogja magát érezni. És éppen ez lenne a lényeg, nem igaz?

icon

kapcsolódó cikkek

barátok

Uspace.hu logo
Emmi logo