Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Tudni kell jól bocsánatot kérni

Tudni kell jól bocsánatot kérni

Megbántottál valakit? Tettél vagy mondtál olyat, amivel a másiknak fájdalmat okoztál? A legjobb, amit tehetsz ilyenkor, az, ha bocsánatot kérsz. Kicsiként mindannyian megtanultuk, hogy ilyen helyzetekben hogyan kell helyesen cselekedni. De valójában tudjuk, hogy hogyan kell jól csinálni? Ennek jártunk most utána, íme néhány tipp.

1. Valami baj van?

Általában akaratunkon kívül bántunk meg másokat, és előfordulhat, hogy fel sem tűnik nekünk, hogy egy-egy mondatunk mennyire mély sebet hagyott a barátunkban. Ha úgy érzed, hogy valami gond van, de nem vagy egészen biztos benne, hogy mi történt, nyugodtan kérdezd meg a barátodat, hogy megbántottad-e valamivel? Éreztesd vele, hogy egyáltalán nem állt szándékodban, és szeretnéd feloldani ezt a helyzetet.

2. Csak őszintén

Tudd, hogy mivel bántottad meg a másikat. Lehet, hogy rosszkor, rossz időben hangzott el egy mondat, és fájdalmat okozott. Mondd el neki, hogy miért szeretnél bocsánatot kérni, hogy őszintén sajnálod azt, amit tettél vagy mondtál. Ne bagatellizáld el a helyzetet, éreztesd vele, hogy valóban sajnálod, hogy megsértetted, fájdalmat okoztál neki.

3. Ne odázd el!

Ne aggódj, mindenkivel megesik, hogy tesz vagy mond valamit, ami nem helyénvaló. A lényeg, hogy vállald a felelősséget érte! Lényegtelen, hogy egy pici apróság vagy egy súlyosabb tettről is van szó, ha Te hibáztál, akkor vállald fel, és igyekezz, hogy legközelebb ne forduljon elő ilyen.

Ne keresd a kifogásokat, csak egyszerűen ismerd el, ha hibáztál.

4. Próbáld meg kijavítani

Van valami, amivel kiengesztelheted a másikat? Bátran kérdezd meg a barátodat is erről, nem kell egyedül kitalálnod. Ezzel érezteted vele, hogy mennyire fontos számodra a barátsága, és nem utolsó sorban téged is jó érzéssel fog eltölteni, hogy mindent megtettél a megbocsátásáért, és ő is értékelni fogja az erőfeszítésedet.

5. Meg tudsz bocsátani?

Ne felejtsd el a végén megkérdezni, hogy elfogadja-e a bocsánatkérésedet? Ezzel a te lelkiismereted is megnyugszik és nagy valószínűséggel a barátod haragja is gyorsan elszáll. Lehet időre lesz még szüksége, amíg átgondolja a történteket, hagyd, hadd gondolkodjon és lehet pár nap múlva már nem is fogtok emlékezni a történtekre.

Mindannyian arra törekszünk, hogy ne bántsunk meg másokat, de sajnos olykor előfordul, hogy akaratunk ellenére a lelkébe gázolunk valakinek. Helyes bocsánatkéréssel és őszinte megbánással biztosan fogsz tudni javítani a helyzeten, és az igyekezetedet a barátod is értékelni fogja. Kérj bocsánatot, ha szükséges, egyébiránt törekedj arra, hogy nehogy megsérts valakit.

Szerző:Batka Dóra
icon

kapcsolódó cikkek

viselkedés

Uspace.hu logo
Emmi logo