Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

A problémamegoldás iskolája

A problémamegoldás iskolája

Akadályokkal nézel szembe? Gondod akadt a suliban, a sportban, a tanulásban vagy épp a szerelemben? Könnyebb lenne az életed, ha tudnád, mit kell tenned! Ne riadj meg a nehézségtől, inkább lásd át tisztán a helyzetet és lépj!

Nap, mint nap szembesülhetsz kellemetlen meglepetésekkel, problémákkal. Legyen az egy váratlan vita az osztálytársaddal, gond a leckeírással, találkozás egy bevásárlóközpontban valakivel, akiről tudod, hogy haragszik rád. No de nem futhatsz el mindig, érdemes megtanulni kezelni az embereket és az általuk, általad teremtett helyzeteket. A problémamegoldás iskolájában Kürthy Anna iskolapszichológus lesz segítségünkre.

Akadálymentesítés

Amikor nem vagy képes kiaknázni a benned rejlő lehetőségeket, és kamatoztatni a külső és belső erőforrásokat, akkor beszélhetünk bajról. Az iskolai teljesítményeknél - legyen az tanulás vagy sport - akadály lehet a szorongás vagy a félelem. Ez bizonyos fokig természetes reakció, hisz mindenki izgul, és előfordul, hogy lámpaláza van.

A szorongás evolúciósan van belénk kódolva. Elődeink nem élték volna túl, ha nem féltek és rohantak volna el a nagy állatoktól - véli Kürthy Anna. - Akkor van baj, ha a szorongás olyan mértéket ölt, amely túlmutat egy adott helyzeten, és megkeseríti a mindennapjainkat. Például amikor annyira fél a gyermek a megmérettetéstől, hogy már az iskolába sem mer elmenni.

Természetesen a félelem, a szorongás mögött nemcsak a teljesítmény elvárása állhat, számtalan egyéb kihívással is találkozhatsz, úgy, mint beilleszkedési-, tanulási nehézség, stressz és a konfliktusok kezelése, érzelmi, indulatkezelési problémák és az iskolai szabályokhoz való alkalmazkodás nehézségei.

Amikor hirtelen valamilyen vélt vagy valós veszélyhelyzettel szembesülsz, a szimpatikus idegrendszer aktiválódik és átveszi az irányítást. Érdemes felismerni az erről árulkodó jeleket. Jellemzően megjelenik az izzadás, felgyorsul a szívverés, kitágul a pupilla, felkészül a test a stresszhelyzetre és arra, hogy miként fog rá reagálni. Reagálni háromféleképpen lehet - fejti ki a pszichológus:

Harc, futás vagy lefagyás

Harc: Egy szorongató, stresszes helyzetben, amit mondjuk a tanulás vagy egy sportverseny okoz, energetizálódik a test, megnő a pulzusszám, a vérnyomás - és felkészülünk a küzdelemre.

Menekülés: ha a küzdelem nem úgy sikerül, jön a menekülés a helyzetből.

Lefagyás: Amikor úgy érzékeljük a fenyegetést, hogy az megsemmisítő erejű, hogy nem tudunk vele mit kezdeni, előfordul, hogy egyszerűen csak lefagyunk, halottnak tettetjük magunkat, leblokkolunk. Ez az úgynevezett “se kép, se hang állapot”. Lefagyáskor az emberek nem reagálnak a veszélyre, visszatartják a lélegzetüket, zsibbadás jelentkezhet és sápadás, a szívverés is lecsökken, a végtagok hidegek lesznek. Ilyenkor úgy érezhetjük, mintha nem is lennénk a saját testünkben, csak kívülről figyelnénk azt.

Kürthy Anna iskolapszichológus
Kürthy Anna iskolapszichológus

Lépj ki a blokkból!

Kamaszkorban rengeteg olyan helyzettel találkozhatunk, ami leblokkolásra ad lehetőséget; legyen szó egy felelésről, iskolai előadásról vagy egy futóversenyről. A stressz képes annyira lebénítani valakit, hogy egy amúgy tehetséges fiatal semmit ne mutasson meg tudásából, gyakran tévútra csalva ezzel a körülötte lévőket, szülőket és tanárokat is.

Kürthy Anna szerint fontos tudatosítani, hogy a félelem egy szinten természetes reakció, hisz elengedhetetlen emberi életünkben és számos pozitív funkcióval is bír. Probléma akkor van, ha megnehezíti a mindennapokat és megbénít, olyannyira, hogy a teljesítményt is gátolja, az önbizalmat letöri, és belekerülünk általa egy ördögi körbe.

Van kiút

Önmagad is serkentheted az önbizalmad és kialakíthatod a stresszre adott reakcióidat!

Alkalmazhatsz relaxációs technikákat, végezhetsz légzőgyakorlatokat.

A stressz leküzdésében segít a testmozgás, ami csökkenti a stresszhormonokat és boldogsághormont termel.

Sokat segít az is, ha tudod, kihez fordulj a nehéz helyzetben, és egy megtartó, biztonságos közeg vesz körül, ahol nem baj, ha hibázol, akkor is szeretve vagy.

Fordulhatsz szakemberhez is!

Egy pszichológus egyrészt segít megismerni a fent említett technikákat, ugyanakkor segíthet felismerni, azonosítani ezeket a blokkokat, megnézni, milyen szituációkban alakulnak ki, és veled közösen alakítanak ki a hozzád leginkább passzoló módszereket, a problémáid leküzdéséhez. A beszélgetések, közös játékok révén egy szakember segíthet megérteni azt, honnan jönnek a szorongásaid, és milyen külső és belső erőforrások vannak, amiket felhasználhatsz ezek legyőzésére.

A szakemberrel kialakuló bizalmi közeg egy olyan biztos alapot tud nyújtani, amiben szépen növekedhet az önbizalmad is és saját magadba vetett hited, ez a páros pedig a problémamegoldó képesség alapja.

Szerző:Kerényi Kata
Szakmai háttér:Kürthy Anna , iskolapszichológus
icon

kapcsolódó cikkek

viselkedés

Uspace.hu logo
Emmi logo