Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Kulturáltan a moziban!

Kulturáltan a moziban!

Aki szereti a mozgóképet, az tudja, hogy mennyivel jobb és élvezetesebb moziban megnézni a kedvenc filmünket. Ma már a technika ott tart, hogy a szék is megmozdulhat alattunk, ha a filmvásznon éppen földrengéses jelenetet látunk. Gyakorlatilag arra a 120 percre eggyé válhatunk a filmmel, a fantasztikus hangzás és látvány magával ragadja az embert. De nem minden esetben történik ez meg, ha a nézőközönség soraiban nem mindenki van tisztában azzal, hogy miként illik viselkedni a széles vászon előtt. Jöjjön hát egy kis mozietikett.

Érkezz időben!

Próbálj meg időben érkezni, hogy ne a film kezdete után a sötétben kelljen végig botorkálnod a termen, míg megtalálod a helyedet, ezzel zavarva a többi nézőt. Legyen elég időd megvásárolni a jegyet és a ropogtatnivalót.

Csak semmi telefon!

Kapcsold ki a telefonodat, de minimum halkítsd le és vedd le a fényerőt. Roppant zavaró tud lenni egy megcsörrenő mobil. A mozizás idejére száműzd a készüléket, a film végén mindenkit vissza fogsz tudni hívni.

Egyél szépen!

A popcorn, üdítő, nachos, sajtszósz szinte alapkellékei a szórakozásnak. Ügyelj rá, hogy ne boruljon ki a kukorica, ha leteszed a földre a még félig teli dobozt, ne rúgd fel, ne öntsd ki az üdítőt sem. Persze, balesetek történnek, de igyekezz kulturáltan elfogyasztani a nassolnivalót, amit korábban megvásároltál.

Lábak a talajon!

Függetlenül attól, hogy ülnek-e előtted vagy sem, nem illik a lábadat feltenni az ülésre. Ahogy rugdosni sem szabad, mert zavarja a másik embert, és végtelenül udvariatlan dolog. Legyél tekintettel a másikra, pihentesd a lábaidat a talajon a film végezetéig.

Ne beszélgess!

Amíg el nem kezdődik a film, addig halkan lehet beszélgetni, de amint elsötétül a terem és kezdődik a vetítés, rekeszd be a traccspartit. Nagyon zavaró tud lenni, ha valaki folyamatosan duruzsol mögötted/melletted, vagy véleményezi a filmet. A világmegváltó beszélgetéseket bonyolítsátok le egy kávézóban a barátokkal.

Nem otthonról vidd az ételt

Ritkán ugyan, de előfordulhat, hogy a terem elsötétülése után a táskákból előkerülnek az otthonról hozott kekszek, ropik, chipsek stb. Illetlenség becsempészni más rágcsát a terembe, nem véletlen van lehetőség a jegyvásárlás után a büfében vásárolni.

Ahová a király is gyalog jár

Ha szólít a természet, nincs mit tenni, menni kell. De minden moziban van lehetőség ingyenes mosdóhasználatra a film kezdete előtt, élj ezzel a lehetőséggel, ha úgy érzed szükséges. Egyrészt te sem fogsz lemaradni a film bizonyos részeiről azért, mert ki-be szaladgálsz a terembe, másrészt a többi nézőt sem fogod zavarni azzal, hogy mászkálsz a vászon előtt.

Tarts be néhány apró szabályt, és sokkal élvezetesebb lesz a mozizós élmény. Arra a két órára meg lehet szabadulni picit a telefontól, koncentrálj a filmre, kapcsold ki az agyad. Mindenki szeretné jól érezni magát, ehhez az is hozzá tartozik, hogyha a helyzet megkívánja, akkor udvariasan és tisztelettudóan szólsz a másik nézőnek, hogy fejezze be a zavaró viselkedést.

Szerző:Batka Dóra
icon

kapcsolódó cikkek

viselkedés

Uspace.hu logo
Emmi logo