Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

A sírás nem szégyen

A sírás nem szégyen

A sírás az emberi természet legalapvetőbb válaszreakciója. Sírhatunk örömünkben, bánatunkban, ejthetünk krokodilkönnyeket a meghatottságtól is, de lehet azért pityeredünk el, mert egyszerűen elfáradtunk. Túl sok minden nyomja a vállunkat, túlvállaltuk magunkat, kimerültünk, szükségünk van a kikapcsolódásra, pihenésre, arra, hogy feltöltsük az energiatárainkat, hogy aztán újult erővel küzdjük le az elénk gördülő akadályokat.

Lelki folyamatok

A sírásnak számos jótékony hatása van. Ki hinné, hogy néhány könnycsepp segíthet abban, hogy jobban érezzük magunkat? Mintha a könnyekkel együtt a nehézségek, problémák is más megvilágításba kerülnének. Egy kiadós sírás segít levezetni a stresszt, oldja a feszültséget, könnyebb lesz a lelkünk utána, nem utolsó sorban kimossa a stresszhormonokat a szervezetből, továbbá fájdalomcsillapító hatású, mind fizikai, mind lelki értelemben.

Le a sztereotípiákkal

Ideje lenne elengedni azt a sztereotípiát, hogy a sírás a gyengéknek való. Ér itatni az egereket, nemtől, kortól függetlenül. Egyáltalán nem ciki, ha egy fiú is elmorzsol néhány könnycseppet, ahogy az sem kellemetlen, ha valaki kicsit érzékenyebb az átlagosnál. Elsírhatjuk magunkat egy filmen, egy megindító jeleneten, vagy egy beteg állat láttán. Nem kell elnyomni az érzelmeket, csak azért mert van, aki úgy gondolja, hogy sírni csak a hiperszenzitív emberek szokta. Az erősség abban mutatkozik meg, ha valaki fel meri vállalni az érzéseit, nem pedig elrejti azokat.

Ki kevesebbet, ki többet

A nők többször pityerednek el, mint a férfiak, ennek egészen egyszerű oka van: a nők emocionálisabbak, a hormonok játéka miatt havonta több alkalommal is előfordulhat, hogy zsebkendő után kell nyúlni. A sírás jót tesz a mentális egészségnek, és bár erőltetni nem lehet, testünk-lelkünk érzi és tudja, hogy mikor fog gyógyító erővel hatni néhány könnycsepp elmorzsolása.

Ne tartsd vissza a könnyeidet, ha azok éppen utat próbálnak törni maguknak. Éld meg az érzelmeidet, sírj örömödben, bánatodban, ha attól jobban érzed magad. Felszabadító érzés tud lenni, ha néhány percig itatod az egereket. Jobban fogod érezni magad utána, segít megnyugodni. Ha egy stresszhelyzet váltja ki a heves érzelmi reakciót, képes leszel utána, higgadt, tiszta fejjel gondolkodni, és talán könnyebben megoldást tudsz találni a problémára. A sírás nem a gyengeség, hanem az erő jele.

Szerző:Batka Dóra
icon

kapcsolódó cikkek

viselkedés

Uspace.hu logo
Emmi logo