Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Viselkedni tudni kell – éttermi etikett

Viselkedni tudni kell – éttermi etikett

Nem árt ismerni az etikettet, legyen szó gyorsétkezdéről vagy akár egy elegánsabb étteremről. Te tudod, hogy kinek kell elsőként helyet foglalnia az asztalnál? Miként kell tudomására hozni a pincérnek, ha fizetni szeretnénk? Egyáltalán kinek kell rendezni a számlát? Görög Ibolya protokollszakértő, író, előadó segít eligazodni a protokollt érintő kérdésekben, hogy a későbbiekben neked se okozzon gondot az éttermi illemszabályok betartása.

Ki lép be először az étterembe?

Nyilvános helyre, étterembe, kávézóba, gyorsétterembe mindig a férfi lép be elsőnek. Ha többen mennek, akkor az egyik férfi előremegy, utána a nők és a sor végét ismét férfiak zárják.

Hogyan kell helyet foglalni? Változik-e a protokoll a létszám függvényében?

Régen az volt a szabály, hogy a férfi kihúzza a nőnek a széket, aztán alátolja. Ez ma túlzásnak tűnik, de ha egy fiú és egy lány együtt mennek, és a fiú el akarja bűvölni a lányt, akkor ezt tegye meg. Ez ugyan nem kötelező, de az fontos, hogy a férfi várja meg, míg leül a nő. Ha többen mennek be egyszerre, akkor a meghívó férfi rendezkedhet, hogy ki ki mellé üljön, de nem fontos. Arra érdemes figyelni, hogy ha boxba ülnek be, akkor a nőket a belső helyre kell ültetni, forgalomtól védendő.

Ki rendel először?

Protokoll szerint a nő a férfinek mondja meg, hogy mit szeretne, és a férfi rendel. Ma már ez kiveszőfélben van. Aki meghívta a másikat, az kérdezi meg, hogy mit kér a meghívott. Ha ez nem tisztázott, akkor a nőtől kérdezni meg először a pincér, hogy mit.

Le kell teríteni az ölünkbe a szalvétát, vagy sem?

A damaszt (textil) szalvétát az ölünkbe kell teríteni, a papírt nem.

Szabad italt fogyasztani evés közben is, vagy csak annak befejeztével illik?

Lehet közben is inni, de mindenképpen le kell nyelni előbb a falatot.

Ivás előtt minden esetben indokolt a szalvétahasználat?

Ha maszatos ételt ettünk, akkor igen, egyébként nem kötelező.

Hogyan kell udvariasan kikéredzkedni a mosdóba?

Nem kell „kikéredzkednI”, de azért illik mondani valami – „Bocsánat, mindjárt jövök” – és nem kell taglalni, mit kívánunk kinn csinálni. Lányok, asztalnál nem illik sminkelni!

Hogyan jelezzük, hogy befejeztük az evést?

Ha szeretnénk folytatni a fogást, csak kicsit pihenünk, akkor V alakban helyezzük el a kést és a villát. Ha befejeztük, akkor párhuzamosan kb. 4 óra magasságában tegyük a két evőeszközt. A damaszt szalvétát az étkezés végén a bal oldalunkra kell tenni kicsit összegyűrve, a papírszalvétát az asztalon hagyjuk, de nem dobjuk bele a tányérunkba.

Ha leesett egy evőeszköz, szabad újat kérni a pincértől?

Igen, nem hogy szabad, kell is. És a pincér hajol le a leesett evőeszközért.

Hogyan jelezzünk a pincérnek?

Ha sikerül, akkor a legjobb szemkontaktussal, kis fejbiccentéssel tudtára adni szándékunkat. Ha nem sikerül, akkor a jobb kezünket kicsit felemeljük, de nem hadonászunk vele!

Fizetés esetén odahívjuk a pincért az asztalhoz?

Fizetésnél általában az asztalhoz hívjuk a pincért. Ilyenkor a pincér egy tányéron vagy tartóban leteszi a számlát. Ha nagyon elegáns akar lenni a meghívó, akkor a kávé után odamegy a pulthoz, ott fizet, visszajön, leül, és pár perc múlva szól, hogy mehetnek.

Kinek kell fizetni?

Aki meghívja a másikat, az fog fizetni. Az „ebédeljünk együtt” nem meghívás, akkor mindenki maga fizet. Első randevún a fiú fizet, de utána már meg lehet beszélni, de nem az asztalnál, hanem még megérkezés előtt. Ha többen ülnek le, nyugodtan lehet külön fizetni, erre a pincérek fel vannak készülve, de mindenképpen szólni kell előre.

Szerző:Batka Dóra
icon

kapcsolódó cikkek

viselkedés

Uspace.hu logo
Emmi logo