Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Légy férfi!

Légy férfi!

Férfi leszek! Ledobhatom a zoknim, ahol csak akarom, nem kell minden este fürdenem, csak ha akarok, azt a filmet nézem, amit csak akarok, reggelire is ehetek tegnapi pizzát hidegen, s a házimunka abból áll, hogy egy évben egyszer belefaragom a karácsonyfát a talpába!

Na jó, félre a tréfával. Ahogy a többi tinédzser 14 évesen magam is sokszor elképzeltem, milyen férfi lesz belőlem.  A kamasz lázadás hevében persze alap volt az, hogy “csak ne olyan, mint az apám”. Ennek ellenére tudat alatt másoltam az otthon látott viselkedésmintákat. A fiúk 64 százalékánál ma is az apafigura a férfiasság jelentésének a forrása. 

Minden tizenéves fiú vágyálma az, hogy minél előbb férfi lehessen, férfiként tekintsenek rá.  A tinivilág szerint a férfi borotválkozik, autót vezethet, azt csinál, amit akar, esténként randizhat, szavazhat a választáson és így tovább.

Valóban ettől, csak ettől leszel férfi? 

Honnantól férfi a fiú?

Ez a világ egyik örök, szinte megválaszolhatatlan kérdése, a “mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás” feladványa mellett. A régi időkben ez egyszerűbben ment, a férfivá avatási szertartásoknak köszönhetően. Aki kiállta a próbákat, az onnantól férfinak számított és ezt mindenki elismerte. A beavatás hagyományából mára a testi épséget is kockáztató próbák, kocsmai leitatások, kollégiumi vesszőfutások maradtak meg, pedig gyönyörű hagyománya is van a magyarországi férfivá avatásnak: A Pünkösd még a XX. század elején is egy férfi ügyességi-és erőpróba volt a vallási liturgia mellett, a falusi legények az ott bemutatott bátorságuk által válhattak férfivá.

Nem a zaklatástól, az erőszaktól, a megalázottság elviselésétől lesz valaki kemény legény. Nem az a bizonyíték, ha magatehetlenségről, szenvedésről, kegyetlenkedésről készülnek sértő fényképek. Aki így képzeli el a beavatási szertartást – legyen beavató vagy a beavatás elszenvedője – nem férfi. Nem férfi, csak áldozat, egy rossz szokás áldozata, aminek semmi köze nincs a férfiassághoz.

A klasszikus szertartások lényege az volt, hogy a serdülő hátrahagyva fiatalkori gondatlanságát: Be kellett bizonyítania, hogy képes a kitartásra és a nehézségek legyőzésére a férfilét felelősségével. A mai beavatásokban gyakran sok minden van, csak éppen felelősség nincs. 

Tudd, hogy ki vagy

Pedig az igazi erőpróba nem ez. Nem a külsőségektől, a korod adta lehetőségektől leszel férfi. Nem attól férfi valaki, hogy uralkodó a jelleme, hogy képtelen az érzelmei kimutatására. A férfivá válás alapja a valódi felelősség vállalása. Felelősség a szavaidért, a gondolataidért, a cselekedeteidért. A felelősség az az önállóság, amivel előbb vagy utóbb minden fiúnak szembe kell néznie. Hogy apa vagy anya már nem old meg helyetted mindent.

A felnőtté válás alapja, hogy ne csak magadért élj, hanem másokért, egy közösségért, a családodért. A férfiasság igazi próbája nem egy versenytáv egyszeri lefutása, hanem az előtted lévő akadályok folyamatos leküzdése.

A férfivá válás ennek a felismerése, ez az igazi érettség, párosulva a felelősség olyan értékeivel, mint az igazmondás, a becsület, a tisztelet a nők és az elesettek felé, az önmegbecsülés, a szavak, tettek, megjelenés igényessége és hitelessége.

Az érték a példakép

Ennek a felismerésében sokat segít, ha van egy példaképed, aki már ezen az úton jár. Nem feltétlenül csak az apa lehet, vannak értékes emberek, akikre érdemes odafigyelned. A magyar irodalom öröksége tele van olyan klasszikus hősökkel, akik megfelelnek ezeknek az ismérveknek, a Baradlay fivérek, Dobó István.

A mai, 14-20 év közötti korosztály a popkultúra, a zene, a film, a sport világából tájékozódik. Ebben a közegben is vannak értékes emberek. Akik ott vannak veled az ágyad feletti falakon, a plakátokon, a kivágott képeken. Vegyük példának Mátrix főszereplőjét alakító színészt – most kerül a mozikba a kultikus alkotás új folytatása – Keanu Reeves, aki az életben még nagyobb hős, mint a filmekben. Gyermekkórházakat, rákkutató alapítványokat támogat, igazi férfiúi felelősséggel. 

Ezek azok az értékek, amiket keresni, felismerni, követni érdemes. Amikkel jó eséllyel találkozhatsz, ha nyitott szemmel, nyitott szívvel jársz. Ezek azok az értékek, ez az a felelősség, ami ott lehet egy edzőben, egy tanárban, a hétköznapok hőseiben, orvosokban, tűzoltókban, igazi férfiakban. Igazi példaképekben. 

Szerző:Végh Attila
icon

kapcsolódó cikkek

viselkedés

Uspace.hu logo
Emmi logo