Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Hallottál már a ghosting jelenségről? Most beavatunk!

Hallottál már a ghosting jelenségről? Most beavatunk!

Biztosan találkoztál már ezzel a kifejezéssel, de vajon tudod, hogy mi áll mögötte? Hogy mit tehetsz, ha megtörtént veled a ghosting, és mi a helyzet, ha te készülnél arra, hogy megtedd?

Kezdjük rögtön a fogalommagyarázattal: a ghosting az a jelenség, amikor valaki előzetes figyelmeztetés és mindenféle magyarázat nélkül úgy szakítja meg a kommunikációt és az érintkezés minden formáját, hogy eltűnik, elérhetetlenné vagy megközelíthetetlenné válik. A kifejezés többnyire a szerelmi kapcsolatokra használatos, de beszélhetünk róla barátságok, sőt akár üzleti viszonyok megszakítása kapcsán is.

Miért viselkedik így bárki is?

„Ha valaki ilyen módon tűnik el egy kapcsolatból, amögött állhat például a nemet mondás nehézsége, az, hogy a fiú vagy lány azt gondolja, nem tartozik magyarázattal a tetteiért, ezért nem is kérheti senki számon, illetve az, hogy nehéz felvállalnia, amit gondol és érez - mondja Sárga Noémi pszichológus. - A ghostingoló tart a másik reakciójától, és attól, hogy megbántja az illetőt, ezért könnyebb útnak tűnik, ha nem ad semmilyen magyarázatot, csak eltűnik. Azzal viszont nem számol, hogy plusz fájdalmat okoz az így elhagyott személynek, aki indoklás nélkül marad.”

Bármilyen életkorról is legyen szó, senkinek sem könnyű felvállalni azt, amikor rájön, nem akar folytatni egy kapcsolatot, az pedig csak nehezítő körülmény, ha esetleg már meg is ismerkedett valakivel. Emellett félelmetes elképzelni, hogyan reagál majd a másik, ha mindezt megtudja.

„Ez az érzés elbizonytalaníthat, megkérdőjelezheti a döntést, aminek következtében sokan inkább úgy vetnek véget a kapcsolatnak, hogy köddé válnak. Ezzel a viselkedéssel önmaguk helyzetét könnyítik meg, hiszen biztosak lehetnek abban, hogy nem kapnak olyan választ, ami rosszul érinti őket, ami negatív érzéseket idéz elő, vagy bizonytalanná teszi őket más döntéseikben. Ám hiába tudjuk megmagyarázni a ghostingot előidéző okokat, ezek semmilyen életkorban nem mentik fel a felelősség alól a személyt” - teszi hozzá a szakértő.

Sárga Noémi, pszichológus
Sárga Noémi, pszichológus

Mit tegyél, ha ghostingoltak?

„Az első és legfontosabb, hogy megértsd és tudatosítsd magadban: a ghostingolás nem a te hibád, és sosem rólad szól, hanem a ghostingolóról. Ez az egész alapvetően azzal kapcsolatos, aki megcsinálta, hiszen ez az ő megküzdési módja, ő nem képes arra, hogy felvállalja és kommunikálja az érzelmeit. Sajnos nagyon nehéz helyzetben találhatja magát az, akit így hagytak el, hiszen nincs semmilyen kapaszkodója ahhoz, hogy értelmezze a helyzetet, okokat keressen és találjon, vagyis teljesen magára van hagyva a kérdéseivel, érzéseivel. Veszélyes is lehet, mert mivel nincsenek válaszok, az érintett saját magában kezdheti el keresni a hibát, azon gondolkozhat, mit rontott el, hol hibázott, és ezzel belekerülhet egy önmarcangoló körbe. Ebben a helyzetben segíthet a már említett tudatosítás.”

Ghostingolásra készülsz?

Azon túl, hogy azt javasoljuk, ne tedd ezt, próbáld meg alkalmazni a szempontváltás módszerét. Helyezkedj bele egy picit a másik ember lelkébe, gondold át, mit fog átélni, ha ezt megteszed vele, és képzeld el, te mit élnél át. Fogalmazd meg magadnak, mit szeretnél fordított helyzetben, hogyan érjen véget a kapcsolat, mi lenne a jó, milyen módon viselkedjen és viszonyuljon hozzád a másik? Legyen őszinte? Mondja el, mi volt a gond? Emelje ki a pozitívumokat is? Ez egy jó kiindulópont lehet, és az is, ha rájössz, az eltűnéssel mindenképpen rossz érzést okoznál. Ráadásul az ilyen események meglehetősen mély nyomot tudnak hagyni, főleg, ha a barátodnak/barátnődnek már komolyabb érzelmei is vannak.

Eltűnni az interneten

Bármilyen stádiumban is jár az ismerkedés, az eltűnés mindig negatív érzéseket fog kiváltani a ghostingolt személyben, akkor is, ha ez az online világban történik meg. Itt még könnyebb elpárologni, mint a valóságban, főleg, ha közös ismerős sincs. A világhálón senki sem szembesül azzal, mit okozott a számítógép vagy mobil túloldalán levőnek, hiszen nem látja őt, nem találkozik vele, talán nincs is élőbeszéd, csak üzenetváltások. Amikor online tűnik el valaki, hiába küldünk üzeneteket, ha nem érkezik válasz, nem tudunk mit tenni.

Hogyan tovább?

„Amennyiben személyesen van lehetőséged (mert például egy iskolába jártok), akkor magadnak teszel jót azzal, hogy megpróbálsz nyitni, még akkor is, ha eleinte a saját büszkeséged akadályoz. Ez önmagad miatt fontos, hogy érezd, tudsz tenni a lelkivilágodért, van bizonyos kontrollod a helyzet felett. Az elengedésben bármilyen magyarázat segíthet, ha pedig nem kapsz választ, az is egyféle reakció, ami hozzájárulhat a továbblépéshez. Ha pedig megvalósul, de negatívan alakul a beszélgetés, és nem tudja, nem akarja a másik elmondani, mit miért tett, rájöhetsz, hogy ez a saját hiányosságairól szól. És persze nem elképzelhetetlen az sem, hogy sikerül beszélnetek, és választ is kapsz. Éppen ezért, ha ugyanabban a közösségben vagy ghostingolással szétvált párodtól, próbálj meg közelíteni felé” - javasolja a szakember.

Azért mert egyvalaki így viselkedett, az nem jelenti azt, hogy mindenki így fog. Teljesen természetes, ha csalódás esetén kicsit bezárkózol, de hosszú távon fontos, hogy nyitott és érdeklődő tudj maradni mások irányába, hogy újra kapcsolódhass és közel kerülhess valakihez.

Kerülj még közelebb a témához, és nézd meg ezt a videót is angol nyelven vagy automatikus magyar fordítással: ITT <<

Szerző:Légrádi Júlia
Szakmai háttér:Sárga Noémi, pszichológus
icon

kapcsolódó cikkek

viselkedés

Uspace.hu logo
Emmi logo