Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Szavak és mondatok, amiket nagyon nehéz kimondani, mégis érdemes

Szavak és mondatok, amiket nagyon nehéz kimondani, mégis érdemes

Vannak olyan szavak és mondatok, amik bár egyszerűnek tűnnek, amikor odakerül az ember, legyen gyerek, fiatal vagy felnőtt korú, szinte lefagy, és alig vagy egyáltalán nem tudja kimondani őket. Mutatunk pár klasszikus példát a teljesség igénye nélkül a legalapvetőbb illemtől, a bonyolultabb érzésekig.

„Köszönöm!”

„Légy szíves!”

„Szeretlek!”

„Sajnálom!”

„Bocsánat!”

„Hibáztam, beismerem!”

„Igazad volt, ne haragudj!”

„Ezt most elrontottam, elismerem.”

„Nem akartalak megbántani!”

„Azt hiszem önző voltam, ne haragudj!”

Miért olyan fontos ezeket kinyilatkoztatni?

Az, hogy tudsz beszélni, még nem jelenti azt, hogy az érzéseidről, az elakadásaidról és a tévedéseidről is képes vagy szót ejteni. Így viszont könnyen előfordulhat, hogy míg te nagyjából tudod, mi játszódik le benned, másoknak talán fogalma sincs, mit miért teszel éppen úgy, ahogy, ráadásul a többiek valószínűleg azt sem tudják, hogyan érzel pontosan.

Nem ciki őszintének lenni és megnyílni!

Az őszinteség egy természetes emberi tulajdonság, ami által nemcsak szebb és jobb lehet a világ, de az emberi kapcsolatok is tisztábbá, értékesebbé válhatnak. Megnyílni másoknak persze nem könnyű, és nem is kell mindenkinek feltétel nélkül kitárulkoznod érzelmileg. Mérlegeld, kik a legfontosabb emberek az életedben, és velük igyekezz olyan kapcsolatot ápolni, amiben oda-vissza működik a tisztelet, az alázat, az őszinteség és az egyenesség, és amikben bátran lehet vállalni a hibákat is.

Igen, lehet ezt gyakorolni!

Fejlődni, változni csakis gyakorlással lehet. Nem szükséges gyötörnöd magad, és egyik napról a másikra eredményt várni, haladj inkább apró lépésekben, például így:

Egyszerűen mondd ki a számodra problémás szavakat. Először csak suttogva, majd egyre hangosabban, amíg el nem éred a normál beszédhangosságod.

„Teszteld” őket a hozzád legközelebb álló embereken. Néha ejtsd el a már begyakoroltakat, és figyeld, hogyan reagál a környezeted.

Ha ráérzel, és azt látod, hogy a fogadtatás is pozitív, jöhetnek az összetettebb mondatok, problémásabb területek.

Csak így tovább, szép lassan megtanulod kimondani a legnehezebbeket is, ezzel pedig másoknak is példát mutathatsz.

Meríts ihletet, ha gondod van a szókimondással!

Számtalan film, könyv és dal szól az érzelmek kifejezéséről, és arról, hogy hogyan lehet ebben fejlődni, illetve, hogy miért is nem nagy ügy megtenni ezt. Ha nehezen fogadod be a hozzátartozóidtól érkező tanácsokat a legőszintébb megnyilvánulásokkal kapcsolatban, akkor használd az irodalmat és a művészetet motivációként.

Ha a zene ad erőt, hallgasd meg Kowalsky meg a Vega Varázsszavak című számát! Sok igazságot hallhatsz, és talán egy kis bátorságot is kapsz tőle.

Talán a filmek jelentik számodra a legfőbb inspirációt? Megszámlálni sem lehet, mennyi olyan mozi létezik, aminek a főhőse, legyen lány vagy fiú, férfi vagy nő, küszködik az őszinte szavak kimondásával. A történet végére persze általában megtörik a jég, és nemcsak a szereplők esnek át változáson, hanem a néző is kap egy nagy adag ösztönzést.

Egy jó könyv néha többet tanít, mint bármi más! Bizony a több száz oldalon keresztül kibontakozó események is szolgáltathatnak remek tanulságokat, hiszen megannyi fejlődéstörténet lehet megismerni belőlük.

icon

kapcsolódó cikkek

viselkedés

Uspace.hu logo
Emmi logo