Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Lehetséges konstruktívan vitatkozni!

Lehetséges konstruktívan vitatkozni!

Veled is előfordult már, hogy legszívesebben a hajadat tépted volna, mert a beszélgetőpartnereddel nem egy véleményen voltatok? Úgy érezted, hogy képtelenség meggyőzni, csak a saját igazát hajtogatja és nem fogtok tudni egyről a kettőre lépni? Ilyen helyzetekben nehéz higgadtnak maradni, hiszen mindenkinek a saját igaza a mérvadó, a saját véleménye számít csak. De jól van ez így? Hogyan lehet a másikkal konstruktívan vitatkozni, eszmét cserélni úgy, hogy abból ne legyen sértődés?

Fogadd el, hogy máshogy gondolja!

Sokszor előfordul, hogy nézeteltérések, véleménykülönbségek ütik fel a fejüket beszélgetés közben. Nincs is ezzel semmi baj, csak színessé teszik a kapcsolatteremtést, ellenkező esetben roppan unalmas lenne a kommunikáció. Lehet, hogy már te is beleestél abba a hibába, hogy megpróbáltad meggyőzni a másikat az igazadról. Nos - ne tedd! Először is hallgasd végig figyelmesen, hogy ő hogyan látja az adott helyzetet, miként gondolkodik róla. Lehet, hogy merőben más módon közelíti meg a szituációt, ami talán téged is egy másfajta gondolkodásra bír.

Nincs két ember, aki egyformán gondolkodna, így hát engedd meg magadnak és neki is, hogy más perspektívából vizsgáljátok a dolgokat.

Ki lesz a nyertes?

Mondd el, hogy te hogyan gondolkodsz, milyen gondolatok fogalmazódtak meg benned, miben látod a megoldást. Gondolj rá úgy, hogy megosztjátok egymással a gondolataitokat, amik itt-ott talán eltérhetnek, de pont ez szolgálja a fejlődéseteket. Ne kutyafuttában beszélgessetek, szánjatok rá elég időt! Nagyon üdítő tud lenni egy olyan kommunikáció, ahol nem a nagy egyetértés uralja a helyzetet, hanem a sziporkázó, érdekes, csavaros gondolatok. Ez nem egy szkanderverseny, ahol le kell nyomni a másikat, és egy dolog számít csak, hogy te kerülj ki belől győztesen.

Érzelemhullám, sértegetés

Heves szópárbaj esetén az ember hajlamos érzelmeket belevinni, pláne ha nagyon elszabadulnak az indulatok, akkor sértegetésbe, személyeskedésbe is fordulhat a vitatkozás. Féken kell tudni tartani az indulatokat, mert a konstruktív vitának mindig az érvelés az alapja, nem pedig a másik megbántása. Különböző vélemények ütköztetése, más-más álláspont mellett kitartani nem jelent egyenlőt azzal, hogy a másik embernek fájdalmat kell okozni. Csupán érvek, ellenérvek feszülnek egymásnak, nem pedig a személyek, akik képviselik azt.

A konstruktív vitahelyzetben törekedj mindig arra, hogy tiszteletben tartsd a másik fél véleményét, nézőpontját.

Attól mert a kettőtöké nem azonos, az nem jelenti azt, hogy az övé vagy a tiéd jobb vagy rosszabb lenne! Ha robbanni tudnál, akkor adj magadnak néhány másodperc időt, számolj el tízig, majd sorakoztasd fel az érveidet. A “márpedig nekem van igazam” nem számít annak, viszont ha ennél okosabb érveket tudsz felhozni, akkor talán egyszerűbb lesz közös nevezőre jutni, vagy találni olyan pontokat, amikben egyetértetek.

Szerző:Batka Dóra
icon

kapcsolódó cikkek

viselkedés

Uspace.hu logo
Emmi logo