Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Fogadd jól a bókokat!

Fogadd jól a bókokat!

Te hogy reagálsz a bókokra? Mosolyogva megköszönöd, vagy hevesen ellenállsz a kedves szavaknak, és szinte bizonygatni próbálod a másiknak, hogy egyáltalán nem igaz rád egyik jelző sem? Bevalljuk, vagy sem, mindannyiunknak nagyon jól esik, ha dicsérő, pozitív jelzőket kapunk. Jót tesz az egónknak, magabiztosabbak leszünk, és még a napunkat is feldobja. Nem csak fogadni jó a méltatásokat, hanem másoknak örömet okozni vele.

Hidd el, amit mondd

Ha mostanáig csak legyintettél a bókokra, és elintézted annyival, hogy „jajj, ugyan már!”, akkor itt az ideje, hogy ezen változtass! Ugyanis, aki bókol, az azért teszi, mert valóban úgy gondolja, hogy vicces vagy, gyönyörű, intelligens stb. Szeretné ezt a tudomásodra hozni, megmosolyogtatni vele és azáltal, hogy ezt közli, nem csak neked lesz szebb a napod, hanem – várhatóan – neki is, mert láthatja, hogy mennyire jólesett neked a figyelmessége.

Ne tagadd le

Nagyon egyszerű a képlet: Ha valaki megdicsér, csak mondj annyit, hogy „ez igazán kedves tőled, köszönöm!”. Nem kell szabadkozni, elviccelni, az ellenkezőjét állítani a bókoknak. Lehet nem lesz könnyű kimondani először, de ismétlés a tudás anyja. Nem leszel beképzelt attól, mert tisztában vagy az adottságaiddal, tehetségeddel, jó tulajdonságaiddal, amiket a barátod kiemel. Ez csupán egészséges önbizalomra vall, arra pedig mindenkinek szüksége lenne.

Csak magabiztosan!

Úgy érzed nulla önbizalmad van? Fogj egy lapot, és írd le, mi az amit szeretsz magadban, legyen az külső vagy belső tulajdonság. Nincs értéktelen ember, mindenkinek megvan a maga erőssége. Légy tisztában ezekkel a dolgokkal, és örülj, ha valaki szóvá teszi, bókol neked. Ha jól fogadod az elismerő szavakat, az a másik félnek is öröm lesz. Ha ellenkezel és szabotálod a bókjait, könnyen úgy érezheti, hogy nem veszed komolyan, nem is hiszel neki, csak a száját jártatja feleslegesen. Fordított esetben ez neked sem esne jól. Ha valamivel nem vagy megelégedve magaddal kapcsolatban, akkor változtass rajta! Annyi lehetőség adott ma már, csak élni kell vele! Fejlesztenéd a nyelvtudásodat? Akár otthonról is megteheted az internet segítségével. Háttérbe szorult a sport? Szakíts rá időt! Néhány új szokás, és új embert varázsolhatsz magadból.

Zavarba jössz attól, ha valaki méltatni kezd? Ne érezd kellemetlenül magad, csak nyugtázd, hogy igaza van. Nem olyan egyszerű ám teljesen természetesen reagálni a – nem várt – dicséretekre, de mint ahogy egy sportban, ezen is a téren is éppúgy lehet fejlődni. Légy magabiztos, dicsérj meg másokat, a bókolás nem a férfiak privilégiuma.

Szerző:Batka Dóra
icon

kapcsolódó cikkek

viselkedés

Uspace.hu logo
Emmi logo