Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Úgy érzed, tele vagy indulattal?

Úgy érzed, tele vagy indulattal?

„Jobb lett volna, ha hallgattál volna” - hallottad már te is ezt a jótanácsot? Esetleg számoltál már magadban tízig, hogy le tudd győzni az indulataidat? Ha eddig nem voltál tisztában azzal, hogy miért fontos az önkontroll, akkor megmutatjuk.

Az érzelmi intelligencia sarokköve az öntudat, ami nélkül a többi készségünket sem tudnánk kamatoztatni. Ahhoz, hogy boldogulj a világban, jó kapcsolatokat tudj kialakítani, elérd a céljaidat, fontos, hogy tisztában legyél az érzéseiddel.

Ha tudod, hogy egy adott pillanatban pontosan mit érzel, ezt nevezzük érzelmi tudatosságnak. Ez könnyűnek tűnhet, de valójában nem az. Például, amikor nem hív fel a legjobb barátod, aki megbántott, lehetsz csalódott, felháborodott, elkeseredett, szomorú, magányos, dühös vagy éhes. Lehet, hogy alig várod, hogy felhívjon, de lehet, hogy látni sem akarod napokig, vagy az is előfordulhat, hogy azonnal odamennél hozzá kibékülni.

lesly-juarez-DFtjXYd5Pto-unsplash.jpg

Az érzelmi tudatosság az, ha ezek közül nemcsak a dühöt érezed és kommunikálod, hanem amit azon kívül érzel, és ami igazán a szükségleted.

Ha megtanultad a saját érzéseidet felismerni, kezdhetsz figyelni azok másokra gyakorolt hatására is. A saját és mások érzéseinek felismerése, és gyakoribb kifejezése kilincs lesz a mélyebb kapcsolatok irányában. Az** önkontroll** az a kompetencia, ami képessé tesz a vágyaid késleltetésére, és arra, hogy higgadt maradj érzelmileg nehéz helyzetekben. A fenti példát tekintve például: ne állj neki mérgedben kienni a hűtőt, és ne olvass be a barátodnak, mert az akár a kapcsolatot is veszélyeztetheti.

felicia-buitenwerf-6CuOUVt87e0-unsplash.jpg

Az önkontrollról esetleg valamilyen negatív dolog is eszünkbe juthat, hiszen valaminek a gátlására utal. Nem nagyon szeretjük ugyanis, ha mások gátolnak minket, vagy magunkat gátolnunk kell.

Ahogy kinőjük a gyermekkort, az a jó, ha a gátlás helyét átveszi az önszabályozás. A viselkedés az érzelmek, a gondolkodás kézben tartása, irányítása annak érdekében, hogy a hosszútávú céljainkat elérjük. Az önszabályozás az a tulajdonság, ami képessé tesz egyszerre látni a rövidtávú vágyainkat, és azt, hogy mi visz előrébb minket a távolabbi céljainkhoz. A legjobb, ha ezzel kapcsolatban van bennünk rugalmasság, hiszen a túlszabályozottság is ártalmas lehet.

icon

kapcsolódó cikkek

érzések

Uspace.hu logo
Emmi logo