Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

A fiúk katonák lesznek, a lányok sminkelnek?

A fiúk katonák lesznek, a lányok sminkelnek?

Gondolkodtál már azon, hogy miért jó fiúnak vagy lánynak lenni? Biztos vagyok benne, hogy hosszú listát tudnál írni a saját nemed pozitív tulajdonságairól. Egyik nemnek sem jobb vagy rosszabb, csak más. A kamaszkor a tizenévesek ingoványos talaja, ezért Dr. Bojti Andrea klinikai gyermek- és ifjúságpszichológus segít megérteni, hogy milyen változásokon megy keresztül a pubertás korban érő fiatal.

A fiúk tűzoltóautóval, a lányok Barbival játszanak?

Nem lehet különböző sémákat ráhúzni a nemekre, ennél sokkal összetettebb kérdésről van szó. Nem minden kislány szeretné kipróbálni az édesanyja szemfestékét, és nem minden fiút mozgat meg egy repülő látványa. Természetesen lehetnek hasonlóak az érdeklődési körök, de senki sem egyforma, ezért nem lehet kategóriák szerint csoportosítani az embereket, gyerekeket.

A fiúk és a lányok eltérő módon viselkednek, gondolkodnak, oldanak meg bizonyos szituációkat, vannak különbségek köztük, de ez a sokszínűség és változatosság teszi egyedivé és megismételhetetlenné a társadalmat, és a világot.

Ki hogyan fejlődik, mi a nehézség?

A kamaszok azt élik meg nagyon nehezen, amikor gyerekből felnőtté válnak és a világ elkezd rájuk másként nézni. Pusztán attól, hogy megváltozik a gyerek teste, és elkezdenek a másodlagos nemi jellegek megjelenni (lányoknál a mell növekedés, csípő szélesedés, fiúknál a szőrösödés, izom, borosta) már nem gyerekként lesznek kezelve. Teljesen normális, ha ezt a hirtelen jött változást nehezen tudják kezelni, hiszen elkezd egy felnőtt szintű elvárás, nyomás létrejönni, ami azért is nehéz, mert nem csak külsőleg válnak felnőtté, hanem ezt lelkileg is fel kell dolgozni. A kamaszkori hormonváltozást nagyon nehéz megélni, ilyenkor belekerülnek az identitás krízisidőszakába, ami annyit jelent, hogy keresik a maguk útját a világban. - mondja Dr. Bojti Andrea.

Érzelmi hullámvasút?

Idővel egyre komplexebben látják a világot, bonyolultabb kérdések kezdik el érdekelni a gyerekeket. Egy természetes fejlődési folyamatként állandóan megkérdőjelezi, hogy hogyan működik a világ, tényleg így van jól, ahogy van és ennek a krízisnek a jele az, hogyha elkezd lázadni a szülő, tanárok ellen, saját kortársak felé fordul, fontos, hogy mit gondolnak róla a barátai, elfogadják-e, meg tud-e felelni nekik.

Teljesen normális, ha egy kamasz azt érzi, hogy rengeteg változás állt be az életébe, ha úgy érzi, hogy nem érti a világot, annak működését. Ezt az állapotot még tetézik a testi változások is, hiszen például lehet, hogy a lányok ott kezdenek el gömbölyödni, ahol nem szeretnének. Ezt nem könnyű feldolgozni, nagyon fontos, hogy őszintén tudjanak kommunikálni a szülőkkel erről - tanácsolta a pszichológus.

A kamaszkor nem egyszerű életszakasz, kicsit a feje tetejére áll a világ, nehéz megbirkózni a sok változással, viharos a kapcsolatod önmagaddal, a világgal, de nincs ezzel semmi baj. Izgalmas és nehéz szakasza ez az életednek, ha őszintén tudsz beszélgetni egy felnőttel - akár szüleiddel, idősebb testvéreiddel - erről, akkor könnyebben átvészelned ezt a kort, és te is jobban megérted, hogy mi miért történik.

Szerző:Batka Mariann
Szakmai háttér: Dr. Bojti Andrea, klinikai gyermek - és ifjúságpszichológus
icon

kapcsolódó cikkek

egészség

Uspace.hu logo
Emmi logo