Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Divat és társadalom

Divat és társadalom

Biztos, hogy te is ismered vagy hallottad már ezt a szót. Ez valakinek a mindent jelenti, mely meghatározza az életét, az ÉN-jét, esetleg még befolyásolja is; míg másoknak kevésbé vagy egyáltalán nem fontos. Az etimológiai szótár megfogalmazása a következő: Sokak által felkapott és követett új szokás, főleg az öltözködésben.

A 21. században nem mondhatod, hogy maga a fogalom nincs ott a környezetedben, nem bír befolyásoló erővel, hisz ha már csak kilépsz az ajtón, szinte minden arról szól: ki milyen autóval jár, milyen a frizurája, milyen smink-trükköket és színeket használ, milyen a ruhája, mit mond, mit olvas, milyen zenét hallgat… Ezt mind-mind ez a pici és rövid, de annál súlyosabb szó öleli körbe.

Itt azért leszögeznénk, hogy ami ma „trendi”, az holnap már esetleg a nevetség tárgya.

Ilyen volt pl. a ’90-es évek végén az úgynevezett holdjáró Buffalo cipő. Minden második tinilány ebben vagy az olcsóbb replikájában járt, és így szeretett volna a divat oltárán áldozni. Körülbelül fél év múlva már kinézték azt, aki még fel merte venni ezt az ’őskövületet’. A divat fintora, hogy ismét divatba jött, bár nem nagyon tudnánk olyan alkatú embert mutatni, akinek jól áll.

Aki(k)re felnézel, aki(k) előtted van(nak) – akár egy filmbeli karakter, színész(nő), sportoló vagy a legkedvesebb szomszéd -, mind hatással vannak a jellemfejlődésedre, és identitásod kialakításában meghatározó szerepet töltenek be.

Kinézeted, testalkatod, nyelvhasználatod, iskolázottságod mind-mind a társadalomban betöltött szerepedet határozzák meg.

A valódi probléma ezzel az, hogy sokszor te saját magad vagy az Isten által megalkotott személyiség, és életút gátja. Miért is szeretnél úgy kinézni, mint az a menő srác vagy a mindenki által legszebbnek kikiáltott lány? Erőlködhetsz, átlépheted érzékeny és törékeny lelked határait, és magadra húzhatod az álruhát, de legbelül feszíteni és fájni fog. Örök elégedetlenség alakul ki benned, hiszen egy olyan képet reprezentálsz, ami nem te vagy, és ez legtöbbször meg is látszik majd.

Ha hagyod, hogy rád nehezedjen, elnyomjon a „tömeg”, és nem az identitásod, és egyéniséged felfedezésére, megőrzésére törekszel, súlyos terhek kerülhetnek a válladra, melyek meghatározzák majd a jövődet. Magadra nézve mindig az a legfontosabb, hogy a gondolataidért, cselekedeteidért te vagy a felelős, és a lelkiismereted mint apró, halk csengő ott fog jelezni, ha a rossz úton indulnál el. A döntés joga még így is a te kezedben lesz. Beolvadok, azt teszem, amit elvárnak tőlem, vagy most kihagyok bizonyos eseményeket, randikat, társaságokat, és tudom, hogy Istennek klasszisokkal jobb terve van számomra?!

Szerző:Dobó Eszter
icon

kapcsolódó cikkek

szépség

Uspace.hu logo
Emmi logo