Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Ki irányít? Elragadnak az érzelmeid, vagy képes vagy lehűteni magad?

Ki irányít? Elragadnak az érzelmeid, vagy képes vagy lehűteni magad?

Érezted már, hogy hirtelen tombolni tudnál az idegességtől? Írtál már mérgesen levelet? Amikor gondolkodás nélkül papírra vetetted az első mondatot, ami eszedbe jutott? Nos, ha a válasz igen, akkor bizonyára érdekelni fog a következő kísérlet, amelynek neve pillecukor-kísérlet. Ennek során azt vizsgálták, hogy az ember életében mit jelent az önuralom.

Önuralom

Az önuralom az a készség, hogy kontrollálni, szabályozni tudd a késztetéseidet, vágyaidat, erős érzéseidet. Ezáltal ezek nem ragadnak magukkal olyan azonnali cselekvésbe, amit megbánnál később. Az önuralom készsége segít, hogy el tudd érni az életben a számodra fontos célokat, tudatosan képes legyél irányítani a viselkedésedet, és akár változtatni is rajta.

Pillecukor-kísérlet

A stanfordi egyetem kutatói a hatvanas években végezték el először a „marshmallow-tesztet”. Négyéves gyerekeknek kínáltak választási lehetőséget: megehetik azonnal a kapott egy kocka pillecukrot, de ha várnak vele 15 percig – vagyis addig, amíg a kísérletvezető visszajön –, és akkor kettőt kapnak. Érdemes megnézni, hogyan birkóznak meg a feladattal:

A kísérlet nem állt meg ezen a ponton, hanem hosszú ideig nyomon követték a gyermekek pályafutását. Azt tapasztalták, hogy a későbbiekben igen nagy különbség volt a négyévesként legtürelmesebb, és legmohóbb gyermekek között.

Serdülőként:

  • ügyesebbek a szociális kapcsolatok

  • kihívások felvállalása

  • megbízhatóság

  • jobb iskolai eredmények

27-32 évesen:

  • nagyobb önértékelés

  • kisebb testtömeg-index

  • kitartás a célok mellett

  • jobb stesszkezelés

Hogyan lehet nagyobb az önuralmam?

Gondolkozz, légy tudatos!

Nem csak akkor érdemes gyakorolnod az önuralmad, amikor az adott helyzetben találod magad, hanem egy nyugalmas hétköznapi napon is. Vesd papírra, melyek azok a helyzetek, ahol hirtelen robbansz, és azokra már a következő alkalmak során tudatosan figyelj. Az sem rossz, ha gondolkozol például egy levél megválaszolásán, ami dühöt keltett benned. Gondold végig a következőket: miért váltotta ki belőlem ezt az érzést, mennyivel visz előrébb az, ha csúnyán válaszolok, mire válaszoljak, és mire ne stb.

Ne siesd el!

Ha úgy érzed, azon a napon már több helyzetet nem tudsz megoldani, az is az önuralom egy formája, ha nem reagálsz egyből. A suliban aznap sok dolgozat írtál, összevesztél a barátoddal, a szüleid mérgesek, mert nem pakoltál össze a szobádban, a tesód már megint elvette a kedvenc pólód, ha mindezek egy napba sűrítve értek, az önuralom gyakorlása tényleg feladja a leckét. Vedd sorra, mi az amit meg tudsz oldani nyugodtan és bántás nélkül, a többit pedig hagyd holnapra, gondolkozz rajta este, hogyan tudod szépen megbeszélni az illetőkkel. Egy nap folyamán nem csak fizikailag lehet kimerülni, hanem az önuralom gyakorlásában is el lehet fáradni.

Kerüljük el, vagy pont, hogy nézzük, esetleg foglald el magad mással!

Éppen diétázol? Háromféle módszer is van arra, hogyan legyél úrrá magadon, hogy ne edd meg azt a finom muffint, ami már szemezik veled egy ideje. Az egyik az, hogy a sóvárgásod tárgyát helyezd el fényképen például a hűtőre, vagy a telefonod háttárképére, mert ha mindig látod, kevésbé fogsz vágyni utána. A másik, ha tudatosan kerülöd az olyan helyzeteket, ahol találkozhatsz olyan ételekkel, amelyek a kedvenceid, így például suli után ne egy cukrászdába, vagy gyorsétterembe üljetek be a barátaiddal. A harmadik, ha elfoglalod a gondolataid, és magad mással, nem fogsz arra gondolni, hogy milyen jó lenne egy pohár kólát meginni. A pillecukor kísérlet során is bizonyították, hogy azok a gyerekek, akik játszottak kezükkel, lábukkal, énekeltek, nagyobb önuralmat tanúsítottak.

Túlkontrollálás

Fontos tudnod, hogy a túlkontrollálás is komoly negatív hatásokat hordoz magában. Ha nagyon túlkontrollált vagy, maradéktalanul ragaszkodsz a terveidhez, nem szereted a bizonytalan helyzeteket. Jellemző még a szűkebb érdeklődési kör, gyakran gátolt vagy abban, hogy kifejezd az érzelmeid, és szükségtelen mértékben késlelteted is azok kifejezését.

Alulkontrollált

Ezzel szemben az alulkontrollált ember azonnal kifejezi a vágyait, érzéseit. Mások vágyait kevésbé veszi figyelembe, spontán és ötletes, de nehéz lehet követni. Hajlik rá, hogy szükségleteit azonnal kielégítse. Érdeklődése, figyelme könnyen elterelődik, nem tervez és könnyen változtat, alkalmazkodik az eseményekhez.

A kísérlet tanulsága szerint jelentős pozitív hatása van, ha a vágyaidat és érzéseidet szabályozni tudod. Így jó eséllyel éred el azt, ami számodra fontos, és leszel boldogabb az életben. Szerencsére nem dőltek el véglegesen a dolgok 4 éves korunkban! Kamaszkorban, de akár felnőttkorban is lehet fejleszteni az önuralmat!

icon

kapcsolódó cikkek

érzések

Uspace.hu logo
Emmi logo