Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Füst az üst alatt

Füst az üst alatt

Itt a nyár? Bográcsozásra fel! A bográcsozás igazi férfimunka, előbb utóbb te is találhatod magad olyan helyzetben, hogy kiderüljön ez mit is jelent. Ha bevállalod a fémedényben megvalósított szabadtűzi főzést, te lehetsz a csapatban a nyár sikerembere! Ráadásul a közös bográcsozás, a tűz körül ülve egy olyan hangulatot varázsol, amit nem lehet utánozni! Olvasd el bográcsozási tanácsainkat, melyből hasznos fortélyokat meríthetsz ehhez a tudományhoz.

Bogrács

Lehet kicsi, lehet nagy, lehet fényes alumínium, zománcozott, vagy klasszikus öntöttvas. A “lapos fenekű” főleg a levesekhez, halászléhez passzol jól, bár a klasszikus bográcsforma” az ívelt fenekű, gömbölyded. Bárhol beszerezhetsz egyet, a kis túrabográcstól a családi óriásig, attól függően hány embert kívánsz jóllakatni bográcstudományod által. Nem is feltétlenül kell, hogy saját legyen, hisz a kempingekben, kulcsos házaknál, turistaszállásokon mindig akad kölcsönözhető bogrács.

Az alapok

Állvány: Ha nincs lebetonozott állvány a helyszínen, mindig győződj meg róla főzés előtt, hogy a bográcsrácsot megfelelően rögzítetted. Ne inogjon, mert nincs annál szerencsétlenebb helyzet, amikor kiborul a bogrács tartalma. Az a jó, ha az állvány állítható, azért hogy igény szerint szabályozhasd a magasság változtatásával a tűz, a hő erejét!

Kesztyű: Mindig legyen nálad kesztyű! Nem gumi, nem is elegáns bőr, nem is boxkesztyű, hanem egy vastag konyhai kesztyű. A fém edények remekül vezetik a hőt, s ha forgatni, emelni kell a bográcsot, kesztyű nélkül könnyen megégeted magad!

Fakanál: A saját fakanál azt jelzi, értesz a bográcsozáshoz, szerezz be egyet, a legjobb dolog a neked kézre álló, saját szerszámmal dolgozni!

Kötény: Egy kötény sem árt bográcsozáskor, így nem magadat vagy a ruhádat kormolod össze a pernyével, nem is szólva a füstről, a szálló parázsról!

És végül a legfontosabb: ne vegyszerrel mosd el a bográcsot! A forró vízzel és apró homokkal való dörzsölés a magyar pásztoroktól ered, próbáld ki te is. A bográcsba főzés közben beleivódik a sok finom íz, a füst, kár ezt a vegyszerekkel elvenni!

A tűz

A sikeres bográcsozás egyik kulcsa a megfelelő tűz. Azonban a tűzrakásnak is van tudománya. Alapállás, hogy készíts oda a bogrács közelébe kellő mennyiségű fát, hogy ne kelljen kapkodnod főzés közben, ha nem lenne elég tűzrevaló. Az alaptüzet vékonyra vágott aprófából rakd meg, pakold fel a fákat mintha egy sátrat készítenél, közepén gyújtsd meg. Ha ez már lobog, akkor mehetnek a lángra máglyarakás szerűen a nagyobb fák. Rakhatod sátorként, vagy egymásra, egymás mellé rakva. Kísérletezd ki, melyik válik be neked, az sem árt, ha gyakorolsz, így “élesben“ nem érhet baj. Bárhol is bográcsolsz, legyen a közeledben egy vödör víz vagy homok, hogy ha elszabadulna a tűz, akkor el tudd oltani! Mindig figyelj a szélre is, honnan fúj, nem kap-e bele a lángokba! Ha nem találsz szélvédett bográcsozó helyet, akkor érdemes kövekből, téglákból egy ideiglenes szélfogót készítened! Jótanács, hogy soha ne nagy lángon főzz, inkább adj időt a készülő ételnek, a bográcsozáshoz türelem kell!!

A bogrács művészete

Mit lehet elkészíteni bográcsban? Mindent. De tényleg, ha akarsz rántott húst is süthetsz benne. Ám a bográcsot nem erre találták ki, hanem arra, hogy egyenletes tűz felett, egyenletes hőben szépen összeérjenek az ízek.

Kezd egy rántottával!

Számolj három tojást fejenként. Zsiradékon piríts meg apróra vágott hagymát, paprikát, paradicsomot, gombát, a nem vegáknak húsos szalonna vagy kolbász is kerülhet bele. A lényeg, jól piruljon meg, csak aztán menjen rá a tojás. Itt az alkalom kipróbálni egy bogrács mesterfogást: Az ételt kanál helyett a bogrács forgatásával kavard össze: a láncon lógó edényt óvatosan, alig pár centivel jobbra-balra forgatva a benne lévő még folyékony tojás magától összekeveredik!

Paprikás krumpli, a bogrács klasszikus.

Az alap itt is a bőséges hagyma és paprika megfuttatása, piros fűszerpaprikával, sóval, majd mehet rá annyi víz, hogy a krumplit elfedje. A legjobb a kis szemű újkrumpli, ha nincs, akkor vágd a megtisztított burgonyát közepesre. Vigyázz, bár az apróra vágott krumpli hamarabb elkészül, könnyebben szét is fő, s úgy nem lesz élvezetes az étel! Ha kolbászt, virslit tennél bele, azt a végén tedd meg, hogy ne főjjön szét! Ha kevesebb vizet adsz hozzá, és beledobsz egy zacskó lebbencstésztát is, akkor pedig kész a kedvelt pásztorétel, a “slambuc”. Ez akkor az igazi, ha az alapot húsos szalonnával pirítod.

Bogrács kedvencek a gulyásleves és a pörkölt is.

Az alap mindig ugyanaz, a hagyma, paprika, paradicsom, aztán jöhet az apróra vágott hús - vegáknak karfiol, cukkini vagy akár borsó - lassú tűzön. A bográcsolás nem a gyors főzés, számíts erre, a tojásételek kivételével legalább 2-3 óra mire elkészül az étel. A pörköltöt, gulyáslevest ízlésed szerint variálhatod, a húshoz adhatsz gombát, - vagy ahogy az erdei emberek bográcsoznak - löttyinhthetsz bele víz helyett vörösbort. Ha levest főzöl, a bográcsba több víz kell, na meg az alapléből nem hiányozhatnak a klasszikus leveszöldségek sem, répa, fehérrépa, karalábé, zeller, a végére egy kis petrezselyem. A levesbe rakhatsz babot, zöldbabot, a pörkölthöz tarhonyát, s máris egy saját bográcsos ételt kreáltál!

Bográcsolj csapatban!

Nem csak enni jó társaságban, de az ételt elkészíteni is jobb közösen. Vond be a főzésbe barátaid, családtagjaid. Elkél a segítség az előkészületekhez: a favágáshoz, a krumpli pucoláshoz, a zöldség és hús aprításhoz. Arra ügyelj, mindig legyen egy kijelölt tűzmester, egy kijelölt főszakács, különben csak káosz és ehetetlen étel lesz! Ha többen is vágytok egy-egy fontos posztra, egyezzetek meg előre, mikor ki lesz a bogrács főnök. Akár egy jó kis verseny is kerekedhet abból, hogy a tiszteket leosztjátok. A szezon végén pedig ne felejtsétek el megszavazni, ki lesz a bográcskirály!

Szerző:Végh Attila
icon

kapcsolódó cikkek

étkezés

Uspace.hu logo
Emmi logo