Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Mire figyelj, hogy egészséges legyen a tízóraid?

Mire figyelj, hogy egészséges legyen a tízóraid?

Például a változatosságra. Egy jó tízóraival feldobhatod a délelőttjeidet, és mindegyiket másképp, csak rajtad múlik. Mit, mivel, mikor és miből? Íme néhány ötlet, és meglátod, milyen könnyű lesz odafigyelni.

Először is arra figyelj, hogy tízóraizz!

Régóta tudjuk, hogy a napi háromszori étkezés kevés. Reggeli, ebéd, vacsora és ennyi? Dehogy! Ez egyszerre kevés is meg sok is. Inkább naponta ötször egyél keveset, mint háromszor de sokat.

Fő a változatosság

Mindig ugyanazt tanulni, ugyanazt a filmet nézni, ugyanazt enni, inni szörnyű. A változatosság nemcsak gyönyörködtet, de egészségesebbé is tesz. Ha már itt, Európa szívében megadatott nekünk, hogy négy évszak váltja egymást, és mindegyik más színekkel teszi szebbé az évet, hát használd ki úgyis, hogy a szezonális ételeket fogyasztod.

Ősszel ne hagyd ki az ősz ízeit

Csodálatos gyümölcsöket és zöldségeket hoz az ősz errefelé, mindenki megtalálja a maga almáját, körtéjét, míg a sütőtökből otthon finomabbnál finomabb ételek készíthetőek, kora tavaszig. Még akár muffinnak is tökéletes. Hetente egyszer-kétszer bátran egyél diót, mandulát, mogyorót, egy pár szem fekete csokival keverve.

Télen sárgát, zöldet, nyáron pirosat

Télen vegyél déli gyümölcsöket, ma már óriási a választék, van belőlük a legtöbb zöldségesnél. A narancs, mandarin mellett Rád vár a kivi, amit csak vágj ketté, és kanalazd ki a belsejét. A tavasz és a nyár pedig legyen mindenek előtt a piros gyümölcsöké, az epertől a málnán és a szedren át az áfonyáig. Ami a piros zöldséget illeti, főként akkor egyél paradicsomot, amikor ízletesre érleli a napfény Magyarországon.

Lassíts!

A gyors éttermeket gyorsan felejtsd el, ma már nem is annyira nagy dolog ott vásárolni az ételt, még ha nagy is a sor. Az agyoncukrozott, zsíros ételeik, hamburgerzsemléik persze nagyon csábítanak, de Te okosabb vagy. Cseréld ki előbb a gondolataidban a szendvicseiket valami tartalmasabb finomságra, és valószínűleg már a következő utcasarkon be is szerezheted.

Fehér helyett a barnát

A péksüteményekről, kenyérről nem kell lemondanod, de a fehér helyett a barnát válaszd, a teljes kiőrlésűt, a magvast. Ezeket is érdemes variálni a tízóraidban más ételekkel.

Húst a húsodért

A sonkafélék az izomzatod felépítésében is segítenek, feltéve, ha elég százalékban van bennük hústartalom. Mielőtt kosaradba tennéd, győződj meg hogy legalább 80-90%-os legyen a bennük lévő hústartalom.

Tejet a csontjaidért

A tejtermékek a kalcium tartalmuknak köszönhetően csontjaid erősségéért felelnek, ráadásul a legtöbb esetben nagyon finomak. Őrületes választék vár rád a sajtféleségekből joghurtokból, túróból, kefirből az üzeletekben. Keresd a természetes ízeket, kerüld az ízesítetteket, a külön cukrozottakat.

Csoki helyett müzlit

Egy szelet csokinál jobban jársz egy szelet müzlivel. A magokat, növényi rostokat, tápanyagokat a szervezetünk hasznosítja, jobb lesz az emésztésünk, feltéve, hogyha az édesítés nélküli árukat választottuk.

Párosan szép az élet

Mindazokat, amelyekről eddig olvastál a cikkben tetszés szerint párosíthatod, még jobban is jársz, laktatóbb lesz a tízórai, és hosszabban tart a gyümölcsök jó hatása is, ha nemcsak magukban eszed őket. A húsokhoz ehetsz például zöldséget, a sajtokhoz, joghurtokhoz zöldséget és gyümölcsöt is. Az órák alatt nem az ebédet várod majd korgó gyomorral, hanem könnyebben figyelsz. De azért az ebéd mennyiségére és minőségére is figyelj!

Hogy még erősebbnek érezd magadat, soha ne felejts el eleget inni, mindenek előtt vizet. Legalább egy vagy két pohárnyit igyál meg a reggeli és az ebéd között. A cukrozott italokat viszont ne erőltesd, legalább annyit ártanak, mint amennyit használnak.

Saláták: legyél kreatív!

A salátákkal szinte mindig jól jársz, hetente többször is választhatod őket, akár sonkához, sajthoz, kenyérféléhez is. Vásárolhatod és készítheted is a salátákat, örömöd lesz az előkészületekben, a fantáziádnak pedig csak a jó ízlésed szabjon határt. A hozzávalóknál a nyers zöldségeket se hagyd ki.

A rendszerben rejlő erő legyen Veled!

Ha egy szép uzsonnás dobozból veszed elő az ételt, jobban fog esni, mintha papírba, nejlonba csomagolva gyömöszölnéd a táskádba, és rá sem ismernél, amikor előveszed. A barátaidra is jobb hatással lesz, örömmel társulnak majd hozzád, és nemcsak azért, hogy kapjanak belőle. Még divatot is teremthetsz. A napot pedig akkor érzed majd kereknek, ha keretbe zárod: reggel magadnak csomagolsz, este elmosogatsz és elpakolsz. A rendszerességgel, a napi rutinnal rengeteg energiát spórolhatsz meg, így sokkal több jut majd barátokra, játékra, tanulásra is.

Szerző:Arday Attila
icon

kapcsolódó cikkek

étkezés

Uspace.hu logo
Emmi logo