Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Felszedtél pár kilót? Pánik helyett változtass!

Felszedtél pár kilót? Pánik helyett változtass!

Szűk a farmer, feszes a póló? Kövérnek látod magad? Ha nem csak a tükör torzít, akkor bizony ideje elgondolkodni azon, mit is csinálsz rosszul. Tudtad, hogy napjaink legnépszerűbb fitnesz edzője, Schobert Norbert tizenéves korában súlyproblémákkal küzdő, kövér kiskamasz volt? Ma már ezt nehéz elképzelni róla, ezért elhihetjük, ha neki sikerült a 180 fokos fordulat tizenévesen, akkor te is sikerrel járhatsz.

Ne kampányolj!

Bár az átgondolt, egészséges étkezés ma már benne van a mindennapok tudatában, mégis kamaszként jellemzően napi téma, a megjelenés, a kinézet és még inkább, hogy mit szólnak ehhez a többiek. Ha felszalad pár kiló - ami így télvíz idején gyakran előfordul, akkor nem megijedni kell, hanem a tettek mezejére lépni. Arra ügyelj, hogy egy fogyókúra csak ideig - óráig segíthet. Ha nem csak egy kampányt akarsz végig vinni, akkor a szokásaidat érdemes megvizsgálni, és azokon tartósan változtatni.

Saját tapasztalat

Norbi kamaszként élő egyenesben ismerte ez a problémát: “Nem kényszerevő voltam, más volt a gond. Tipikus bánatevő voltam. Imádtam a nagyikám, akit 10 évesen elvesztettem. Hogy boldog legyek, ettem. Előfordult olyan, hogy anya másnapra, a vendégeknek készített egy fazéknyi töltött káposztáját, én egy ültő helyemben, mind befaltam, mire megérkeztek a rokonok. Feküdtem, faltam, olvastam, faltam, tanultam, faltam, nem mozogtam. A tornatanárom jó fej volt, látta, ebből baj lesz, ő segített a tudatos változásban. Változásról beszélek, mert több mint három év kellett ahhoz, hogy lefogyjak, hogy figyeljek arra, mit - mikor eszem, hogy rendszeresen mozogjak, hisz ezekben van az ideális testsúly kulcsa. Lelkileg is nagyon megviselt a duciság, utáltam magamat.”

A kövérség önmagában nem bűn - folytatja a fogyás-szakértő, én is bárkinek szívesen segítek, hogy sikerrel járjon. Na, de az igazán legyőzésre váró démon a kényszerevés, a nemtörődömség, az elhízással járó fásultság és a következetlenség, magamban is ezek voltak, amit igazán nem szerettem.

Az elhízás oka a modernkori szénhidrát-mérgezés

Az életmód tanácsadó szerint az ő kamaszkora, és a jelen kor között az étkezési trendek nem változtak sokat. A tizenévesek ma is a gyorséttermek divatos termékeit keresik, amikben jellemzően sok a zsír, a szénhidrát, a cukor, viszont kevés a hal, a zöldség és a gyümölcs. Rengeteg olyan ételt fogyasztunk, amelyek semmit sem adnak a szervezetnek, de elhízáshoz vezethetnek. “ A tizenévesek jellemzően válogatósak, az én gyerekeim is, én is az voltam. Hisz mit szeret egy kamasz, mi az, amivel a szülő sem hibázhat, ha azt akarja egyen a gyereke? Tészta, péksütemény, édesség, sültkrumpli hegyek, hamburger.”

Beszéljünk őszintén róla

Egy kamasznak semmire sincs ideje, nem táplálkozik tudatosan, és amikor elindulnak felfelé a plusz kilók, akkor is inkább a csodától várjátok a megoldást. - mondta Norbi. A közösségi média meg ontja a sok szélhámosságot, rengeteg az átverés, azt hiszitek, létezik a varázsszer, és hipp-hopp, helyre lehet hozni a hibát lelki és testi erőfeszítés nélkül. Elárulom: Nincs csodabogyó. Tényleg változtatnod kell, tenned kell azért, hogy egészségesen, boldogan, komfortosan élj a testedben!

Schobert Norbert Forrás: Facebook
Schobert Norbert Forrás: Facebook

A fogyókúra kampány-jellegű félmegoldás, amivel csak ideiglenesen kezelhető a baj. A kilók visszajönnek, ha nem figyelsz oda, és kezdheted elölről. Önmagában hatástalan, nem is beszélve arról, hogy az evés megvonása rengeteg hátránnyal jár: fáradtabb, fásultabb, lassabb leszel, agyban is.

Én is úgy fogtam fel kövér kissrácként, hogy a túlsúly csak esztétikai probléma és muszáj nem ennem, hogy jól nézzek ki, hogy tetszek a csajoknak - emlékezett vissza Norbi. Nem figyeltem, de ki figyel tizenévesen arra, hogy ennek később komoly következményei is lehetnek. Ráadásul óriási csapda - elnézést kérek előre az ifjú hölgyektől - hogy becsapod magad: te így is szép vagy, így vagy egyéniség. Ez igaz is, hiszen a srácok buknak a telt, nőies, kerekded idomokra, több a rajongó, az udvarló, könnyebben bekopog a szerelem, hol itt a baj? Elmondom: a baj ott van, hogy a tinédzserkori elhízás belépőjegy a felnőttkori egészségügyi problémákhoz, végzetes betegségekhez. A cukor és a zsír felzabálja az ereiteket.

Norbi tanácsai

  • Lehet, hogy a csoki maga a boldogság, de csak mértékkel, mert ha megszokja a szervezet az már nem csak káros, de nem is élvezet: egyél belőle kevesebbet!
  • Válassz egészséges élelmet, kevesebb kenyeret, kakaós csigát! Kérd meg anyát is, a te érdekedben gyümölcs legyen a nasi!
  • Mozogj, naponta, ha más nem, sétálj másfél órát a barátaiddal, közben jót beszélgethettek. Egy padon ülve sem tennétek mást, mozogva jobb!
  • Ha változtatsz a szokásaidon hamarabb és biztosabb eredményt érsz el, mint a legújabb fogyókúra trendekkel. S miután ez rutinszerűen beépül a mindennapjaidba, már el is érted, amit akartál!

Uspace tipp:

Az édesség iránti vágyad mindennél erősebb? Friss gyümölccsel, gyümölcssalátákkal, aszalt (nem cukrozott!) gyümölcsökkel helyettesítheted a kekszeket és egyéb súlygyarapító kísértéseket. Olykor - olykor beleférhet egy teljes kiőrlésű lisztből, cukormentesen elkészített sütemény is, főleg, ha te készíted és kézben tartod az összetevőket. Egy vegán kakaós datolyaszeletet, vagy cukormentes banánkenyeret tizenévesen is össze tudsz dobni a konyhában. Készítsd el a recepteket és bűvöld el barátaidat, családodat az egészséges csemegékkel.

Tarts ki, mert, ahogy Norbi is mondta, eredményt csak úgy érsz el, ha ezt nem kampányszerűen csinálod, hanem megváltoztatod a szokásaidat és így az életed!

Szerző:Kerényi Kata
Szakmai háttér:Schobert Norbert , Üzletember, Fitneszedző
icon

kapcsolódó cikkek

étkezés

Uspace.hu logo
Emmi logo